Τους τζιχαντιστές, όπως το Μέτωπο Αλ-Νούσρα, ευνοεί η απόφαση της ΕΕ να άρει τις κυρώσεις για το πετρέλαιο της Συρίας. Οι Βρυξέλλες προχώρησαν στην κίνηση αυτή για να βοηθήσουν την αντιπολίτευση να ανατρέψει τον Μπασάρ Αλ-Ασαντ, όμως οι πετρελαιοπηγές και οι αγωγοί έπεσαν στα χέρια ισλαμιστικών οργανώσεων.
Το Τζαμπχάτ (Μέτωπο) Αλ-Νούσρα, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, ελέγχει τις περισσότερες πετρελαιοπηγές στην επαρχία Ντεΐρ Εζόρ έχοντας εκτοπίσει τις σουνιτικές φυλές, συχνά διά της βίας. Εχει πάρει επίσης τον έλεγχο και άλλων πετρελαιοπηγών, εκτοπίζοντας τους Κούρδους στην επαρχία Αλ-Χασάκα στα βορειοανατολικά.
Επειδή οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης μάχονται πλέον μεταξύ τους για τον έλεγχο του πετρελαίου, του νερού και της καλλιεργήσιμης γης, οι μάχες με τον στρατό του Ασαντ έχουν χαλαρώσει στη βόρεια και την ανατολική Συρία. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, το Μέτωπο Αλ-Νούσρα έχει έρθει σε συμφωνία με τις κυβερνητικές δυνάμεις προκειμένου να μεταφέρει το αργό πετρέλαιο ως την Μεσόγειο διά μέσου της πρώτης γραμμής των εχθροπραξιών.
Το Μέτωπο Αλ-Νούσρα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2012, στη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία. Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ το συμπεριέλαβαν στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο ηγέτης του Μετώπου, Αμπου Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι, έχει διασυνδέσεις με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχιρι.
Στόχος αυτής της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης είναι να ανατρέψει τον Ασαντ και να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμιστικό κράτος όπου θα ισχύει ο νόμος της σαρία.
Πολλά μέλη του Αλ-Νούσρα είναι Σύροι που ανήκαν στο τζιχαντιστικό δίκτυο του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι στο Ιράκ και είχαν πολεμήσει εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων μετά την ανατροπή του Σαντάμ. Πολλοί από αυτούς παρέμειναν στο Ιράκ και μετά την απόσυρση των Αμερικανών αλλά με το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία, επέστρεψαν στη χώρα τους.
Το Αλ-Νούσρα είναι υπεύθυνο για πολλές επιθέσεις εντός της Συρίας, κυρίως εναντίον στόχων που συνδέονται με την κυβέρνηση. Μέχρι τον Μάρτιο, είχε αναλάβει την ευθύνη για τις 57 από τις 69 επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.
Η οργάνωση έχει πολεμήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) της αντιπολίτευσης (που έχει την υποστήριξη της Δύσης). Σύμφωνα με τον Αμπού Χαϊντάρ, συντονιστή του ΕΣΣ, «το Αλ-Νούσρα διαθέτει έμπειρους μαχητές, εφάμιλλους των καλύτερων κομάντο μας». Το Μέτωπο προσέφερε μεγάλη βοήθεια στην αντιπολίτευση στην μάχη του Αλέπο.
Αλλά ο ΕΕΣ καταδικάζει το Αλ-Νούσρα για την χρήση βομβιστών αυτοκτονίας και επειδή «»κατέλαβε» την επανάσταση η οποία ξεκίνησε ως απαίτηση για Δημοκρατία… Δεν πολεμάμε τον Μπασάρ αλ-Ασαντ για να καταλήξουμε να ζούμε από μια δεσποτική σε μια θρησκευτική φυλακή».