ΛΟΝΔΙΝΟ
Καθώς η κλίμακα των τιμητικών εκδηλώσεων για την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ έχει αρχίσει να απλώνει αμηχανία στη βρετανική πολιτική σκηνή, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι το γεγονός ότι ενόψει της κηδείας θα σιγήσουν και οι καμπάνες του Μπιγκ Μπεν –πράγμα που έχει να συμβεί από την κηδεία του Γουίνστον Τσόρτσιλ το 1965- αποτελεί τον πλέον ταιριαστό φόρο τιμής στην εκλιπούσα πρώην πρωθυπουργό.
Όμως η κηδεία και οι πολυτελείς διοργανώσεις για την τέλεσή της έχουν αρχίσει να προκαλούν ανοιχτές επικρίσεις. Η Νταϊάν Άμποτ, σκιώδης υπουργός Υγείας έγινε το πρώτο κορυφαίο στέλεχος των Εργατικών που επέκρινε την κηδεία, για την οποία θα απασχοληθούν 700 μέλη και από τα τρία σώματα στρατού της Βρετανίας.
Ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος των Συντηρητικών πρόκειται να μποϊκοτάρει την κηδεία με την αιτιολογία ότι η βασίλισσα, ο περίγυρος της οποίας έχει εκφράσει ανησυχίες για τον συσχετισμό σε τέτοια κλίμακα μιας τόσο διχαστικής προσωπικότητας με τον στρατό, έχει προγραμματιστεί να καθίσει σε β’ κατηγορίας θέση. Σύμφωνα με φήμες, πολλοί συντηρητικοί κατηγορούν τον Γκόρντον Μπράουν που πίεσε για μια κηδεία τέτοιου μεγέθους όταν ήταν πρωθυπουργός, δίνοντας στο παλάτι καμία επιλογή πέρα από το να δεχτεί να παραστεί σε μια τελετή- δείγμα διακομματικής συναίνεσης.
Το μεγαλύτερο μέρος της τελετής είχε προγραμματιστεί ήδη από το 2008, ενώ ο Φράνσις Μοντ που έχει επιφορτιστεί από το γραφείο του πρωθυπουργού για την οργάνωση της κηδείας κατηγορείται από πολλούς ότι σκοπεύει να αποκρύψει το πραγματικό κόστος της τελετής από το κοινό κρύβοντας τους λογαριασμούς για τις αμοιβές αστυνομικών και άλλου προσωπικού που θα επιστρατευτούν για την κηδεία.

Ο Μοντ δήλωσε ότι τα χρήματα που πληρώθηκαν σε ένστολους δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στα υπόλοιπα έξοδα του δημόσιου κορβανά για την κηδεία –γεγονός που δεν έχει προηγούμενο, καθώς τόσο για την κηδεία της βασιλομήτορος όσο και της πριγκίπισσας Νταϊάνα τα τελευταία χρόνια, για να υπολογιστεί το συνολικό κόστος συμπεριλήφθηκαν τα χρήματα που πληρώθηκαν σε αστυνομικούς και σώματα ασφαλείας.

Μεγάλο μέρος της βρετανικής πολιτικής σκηνής τονίζει ότι όλες αυτές οι τιμές είναι ενάντια σε κάθε πρωτόκολλο, καθώς ο Τσόρτσιλ ηγούνταν μιας εθνικής κυβέρνησης, πράγμα που δεν ισχύει φυσικά για την Θάτσερ. «Πρόκειται για κηδεία δημόσια δαπάνη, όμως δεν έχει τη συναίνεση ολόκληρου του κοινοβουλίου όσον αφορά τη χρηματοδότηση και δεν έχει και τη συναίνεση του λαού. Ο Τσόρτσιλ, ο οποίος ήταν ο μοναδικός πολιτικός τα τελευταία 100 χρόνια που είχε κηδεία δημοσία δαπάνη ένωσε την χώρα του, ενώ η Θάτσερ την δίχασε», δήλωσε η Άμποτ.