Με στόχο να αποφύγει το δημοσιονομικό γκρεμό θα έχει συνάντηση σήμερα με τέσσερα κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το δημοσιονομικό αδιέξοδο μπορεί να οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αναγκαστική λιτότητα από τις αρχές του νέου έτους.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος Ομπάμα, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ και την επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Ο Ομπάμα επέστρεψε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, μετά από ολιγοήμερες διακοπές στη Χαβάη, σε μια προσπάθεια να επιχειρήσει την επανεκκίνηση των προσπαθειών, που αποσκοπούν, στην αποτροπή της αύξησης των φόρων και την περικοπή των δαπανών, εξέλιξη που οι οικονομολόγοι θεωρούν, ότι θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπένερ και τον ηγέτη της Δημοκρατικής πλειοψηφίας σττης Γερουσίας Χάρι Ρειντ το απόγευμα της Παρασκευής. Στο Λευκό Οίκο θα βρεθούν και οι επικεφαλής των μειοψηφιών στα δύο Σώματα -δηλαδή η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι και ο Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ.

Την άμεση συμμετοχή των δύο τελευταίων στις διαβουλεύσεις κορυφής, και κυρίως του αρχηγού των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία ΜακΚόνελ, χαρακτηρίζει ενδεικτικά η Washington Post «ίσως την πιο σημαντική εξέλιξη». Ο ΜακΚόνελ άφησε την Πέμπτη ανοικτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμό, επισημαίνοντας πως ο χρόνος δεν αφήνει πλέον περιθώρια.

Αν πρόκειται να βρεθεί λύση πριν την Πρωτοχρονιά πάντως, δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη: Τα δύο Σώματα πρέπει να έχουν καταλήξει πριν τις ψηφοφορίες σε νομοθετήματα που θα περάσουν χωρίς αμφιβολία, γιατί ακόμη η απόρριψη του όπιοιου πακέτου από ένα από τα δύο Σώματα θα εκτροχίαζε τη διαδικασία.

Ωστόσο, στη Γερουσία επικρατούν οι Δημοκρατικοί που έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για συμφωνία: «Θα είμαι πολύ ειλικρινής· από άποψης χρόνου δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει τώρα» είπε ο Χάρι Ρέιντ, ηγέτης της πλειοψηφίας στο σώμα το οποίο συνήλθε εκτάκτως την Πέμπτη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδριάζει εκτάκτως στις 18:30 της Κυριακής (23:30 στην Ελλάδα) για να βρεθεί λύση και ήδη τα μέλη του σώματος, που είχε διακόψει για τις γιορτές, καλούνται να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον.

Βάση οποιασδήποτε συμφωνίας για να αποτραπεί το «σοκ» των 600 δισ. ευρώ ταυτόχρονων φορολογικών αυξήσεων και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που μπαίνουν αυτόματα σε ισχύ την Πρωτοχρονιά θα είναι κάποια «νερωμένη» έκδοση του πακέτου που έχει προτείνει ο Λευκός Οίκος.

Η αμερικανική προεδρία έχει ζητήσει παράταση των φοροελαφρύνσεων για εισοδήματα κάτω των 250.000 -με πιθανή υποχώρηση τα 400.000 ευρώ- παράταση των επιδομάτων ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους και τουλάχιστον καθυστέρηση της περιστολής δαπανών κοινωνικής πρόνοιας.

Και τα δύο κόμματα πάντως προετοιμάζονται πολιτικά για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία, ρίχνοντας ήδη την ευθύνη για το αδιέξοδο των συνομιλιών στην αντίπαλη πλευρά. Ενδεικτικά, ο Δημοκρατική ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ επέρριψε στη Ρεπουμπλικανή Βουλή την ευθύνη που απέρριψε την «έξοδο κινδύνου» που είχε προσφερθεί το καλοκαίρι, ενώ ο αρχηγός της Ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία ΜακΚόνελ αντέτεινε πως είναι πλέον ευθύνη του προέδρου να παρουσιάσει ένα πακέτο ικανό να περάσει από τα δύο Σώματα.