Μπορεί όσα άφησε πίσω του ο αυτοεξόριστος πρώην δικτάτορας στης Τυνησίας Ζινέ αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι και η οικογένειά του να είναι αντικείμενα αμφιβόλου γούστου, πρόκειται όμως να βγουν στο σφυρί από την τυνησιακή κυβέρνηση με σκοπό να καλύψουν κάποιες «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Η έκθεση των αντικειμένων που αγοράστηκαν με χρήματα που ο Μπεν Άλι ιδιοποιήθηκε από κρατικές επιχειρήσεις και κατ’ ουσίαν ανήκουν στον λαό της Τυνησίας άνοιξε το Σάββατο στο πολυτελές θέρετρο Γκαμάρθ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 34 πολυτελή αυτοκίνητα, περίπου 300 κοσμήματα, πίνακες, ρούχα, έπιπλα, μικροαντικείμενα και διακοσμητικά, στα οποία επικρατούν επίχρυσα γλυπτά γερακιών και χελιδονιών εν πτήση.
Την ώρα που οι περισσότερες βίλες μελών της οικογένειας Μπεν Άλι στο Γκαμάρθ λεηλατήθηκαν μετά την Αραβική Άνοιξη, τα αντικείμενα αυτά διατίθενται προς πώληση μέσω των δικαστικών αρχών. Ό,τι τιμολογηθεί λιγότερο από 5.000 ευρώ θα έχει συγκεκριμένη τιμή, ενώ ό,τι κριθεί ακριβότερο θα δημοπρατηθεί.
Καθώς οι Τυνήσιοι αντιμετωπίζουν σίγα σιγά το γεγονός ότι η χώρα τους δεν είναι τόσο πλούσια όσο ήθελε ο Μπεν Άλι να πιστεύουν, η τυνησιακή κυβέρνηση τονίζει το γεγονός ότι τα επτά εκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να συγκεντρωθούν θα δαπανηθούν για την αγορά λεωφορείων που θα μεταφέρουν από και προς το σχολείο τους μαθητές επαρχιακών περιοχών και την κατασκευή δρόμων.
Οι διοργανωτές της έκθεσης δεν στοχεύουν στο να προσελκύσουν απλώς τα «χοντρά πορτοφόλια», αλλά γενικώς άτομα που θα αγοράσουν κάποιο αντικείμενο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, εκείνους που ψάχνουν για ένα ιδιαίτερο δώρο με ιστορία , αλλά και μέλη του κοινού που προτίθενται να πληρώσουν 15 ευρώ για να μπουν στην έκθεση και να θαυμάσουν τα πλούτη και το μάλλον κακό γούστο του νεόπλουτου πρώην ηγέτη τους.
Όμως ενόσω ο Μπεν Άλι, η σύζυγός του Λεϊλά Τραμπελσί και ο μικρότερος γιος του ζουν άνετα στη Σαουδική Αραβία με τεράστια χρηματικά ποσά που έβγαλαν από τη χώρα όταν την εγκατέλειψαν, η εικόνα δεν είναι το ίδιο ειδυλλιακή για τους Τυνήσιους. Οι διαδηλώσεις στις φτωχότερες περιοχές συνεχίζουν να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, η ανεργία φτάνει συνεχώς νέα ύψη- ρεκόρ προσθέτοντας βαρύτητα στα επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση των ισλαμιστών στην Τυνησία δεν διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία στα οικονομικά.