ΤΟ ΒΗΜΑ – ΤΗΕ ΝΕW YORK TIMES
Αρκεί μια σειρά από θυμωμένα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε μια εποχή από καταιγιστικές διαδικτυακές ανταλλαγές για να πειστεί το FBI να ξεκινήσει μια έρευνα διαδικτυακής παρενόχλησης;
Μερικές φορές η απάντηση είναι «ναι» – ειδικά αν τα εν λόγω μηνύματα αντικατοπτρίζουν γνώσεις εκ των έσω σχετικά με τον διευθυντή τη CIA.
Αυτό ήταν αληθές για τα ηλεκτρονικά μηνύματα που στάλθηκαν ανώνυμα στην Τζιλ Κελί, φίλης του διευθυντή του CIA Ντέιβιντ Πετρέους το οποίο προκάλεσε την έρευνα του γραφείου του FBI στην Tάμπα της Φλόριντα, πέρυσι τον Ιούνιο. Η έρευνα εντόπισε τα μηνύματα στην βιογράφο του Πετρέους Πόλα Μπρόντγουελ, αποκάλυψε την εξωσυζυγική σχέση τους και οδήγησε στην παραίτησης του Πετρέους.
Μάλιστα πράκτορες του FBI πήγαν στο σπίτι της Μπρόντγουελ και έφυγαν κουβαλώντας ολόκληρα κιβώτια με έγγραφα.

Ορισμένοι σχολιαστές αναρωτήθηκαν κατά πόσον το FBI θα ερευνούσε υπό φυσιολογικές συνθήκες μία καταγγελία πολίτη σχετικά με ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα, υπονοώντας ότι υπάρχουν κρυφά κίνητρα, πιθανώς πολιτικά πίσω από αυτή την ενέργεια.

Όμως μέλη του FBI επιμένουν ότι όλα έγιναν κατόπιν συνεννόησης με ομοσπονδιακό εισαγγελέα.
Η καταγγελία παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι ο συγγραφέας των μηνυμάτων που επέκρινε την Κελί επειδή δήθεν φλέρταρε με τον Πετρέους, έμοιαζε να γνωρίζει εκ των έσω τις δραστηριότητες του διευθυντή της CIA.
Ο Ντέιβιντ Λάουφμαν, ο οποίος υπηρέτησε ως ομοσπονδιακός εισαγγελέας σε υποθέσεις εθνικής ασφάλειας από το 2003 ως το 2007, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολύ σούσουρο σχετικά με διαδικτυακά εγκλήματα» και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν οδηγεί καν σε έρευνα. «Είναι λογικό όμως, αν η Κελί υπέδειξε ότι η παρενόχλησή της σχετιζόταν με τη φιλία της με τον διευθυντή της CIA, αυτό θα σήμαινε αυξημένη προτεραιότητα από πλευράς του FBI», πρόσθεσε όμως.
«Το FBI δέχεται πολλές πληροφορίες και η διερεύνηση οποιασδήποτε υπόθεσης απαιτεί πολύ χρόνο από έναν ή και περισσότερους πράκτορες. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν σε κάθε υπόθεση και το ζήτημα είναι γιατί το έκαναν σε αυτή την υπόθεση;», διερωτάται ο καθηγητής Δικαίου στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον Όριν Κερ.
Παρόλα αυτά, ο Κερ λέει ότι είναι πιθανό να υπήρχαν αρκετοί παράγοντες πέρα από την ανάμιξη του ονόματος του Πετρέους που έκαναν την υπόθεση της Κελί να ξεχωρίσει. Η Κελί ήταν αρκετά γνωστή στους κοινωνικούς κύκλους της Ταμπά και στο παρελθόν σχετιζόταν με τον πράκτορα του FBI στο οποίο υπέβαλε την καταγγελία, παρόλο που το διαδικτυακό έγκλημα δεν υπαγόταν στις αρμοδιότητές του.