«Το Κοράνι δεν είναι παρά ένα βιβλίο. Το καίμε συμβολικά», λέει σε συνέντευξή του προς το «Βήμα» ο Τέρι Τζόουνς, ο οποίος έγινε παγκοσμίως διάσημος όταν έκαψε το Κοράνι πέρσι, στην δέκατη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Φέτος ξανάρθε στην επικαιρότητα ως το πρόσωπο που προωθεί την «Αθωότητα των μουσουλμάνων», την ταινία που παρουσιάζει τον Μωάμεθ σαν βίαιο και διεστραμμένο προκαλώντας πολύνεκρες διαδηλώσεις στον μουσουλμανικό κόσμο. Ο 61χρονος Τζόουνς είναι ο πάστορας μιας μικρής ανεξάρτητης εκκλησίας στη Φλόριντα και υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η «Αθωότητα των μουσουλμάνων» είναι υπεύθυνη για τους δεκάδες θανάτους ανά τον κόσμο;

«Δεν είναι υπεύθυνη η ταινία. Απλώς αποτελεί μια δικαιολογία την οποία οι ακραίοι μουσουλμάνοι μεταχειρίζονται για να προωθήσουν την βίαιη ατζέντα τους. Αλλωστε το ισλάμ δεν είναι μια θρησκεία συμβατή με τον δυτικό τρόπο σκέψης. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η ταινία, ή μάλλον το τρέιλερ της ταινίας, δεν είναι με κανένα τρόπο υπεύθυνο για τα ξεσπάσματα βίας στην μουσουλμανική κοινότητα».

Αφού όμως γνωρίζετε ότι με το να επικρίνετε τον Μωάμεθ ή να καίτε Κοράνια πυροδοτούνται βίαιες αντιδράσεις, δεν είναι σαν να το κάνετε επίτηδες;
«Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη πέρα από το να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε την ελευθερία του λόγου μας και την ελευθερία του Τύπου. Δεν μπορούμε ν’ αρχίσουμε να κάνουμε εκπτώσεις, να σκεφτόμαστε πριν πούμε ή γράψουμε κάτι «Αυτό θα εξοργίσει κάποιον; Θα προσβάλει κάποιον; Θα υπάρξουν βίαια αντίποινα;» Αν ενεργούμε έτσι, θα έχουμε παραδοθεί στον φόβο και σύντομα δεν θα μπορούμε να πούμε ή να γράψουμε τίποτα».

Πώς ακριβώς εμπλέκεστε στην ταινία;
«Επικοινώνησε μαζί μου πριν από αρκετές εβδομάδες ο παραγωγός. Εκτοτε βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή μαζί του. Με βρήκε μέσω χριστιανών κοπτών _ έχω πολλούς οπαδούς και φίλους στην κοινότητά τους. Μου ζήτησε να τον βοηθήσω να προωθήσει την ταινία».

Ποιος είναι ο παραγωγός της ταινίας;
«Ειλικρινά δεν γνωρίζω. Του μιλώ καθημερινά αλλά ποτέ δεν τον ρώτησα ποιο είναι το πραγματικό του όνομα. Την πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή μαζί μου, συστήθηκε ως Σαμ Μπασίλ. Όπως είπα, διατηρώ πολλές επαφές με Κόπτες και καταλαβαίνω ότι ο άνθρωπος αυτός μιλάει τα αγγλικά με πολύ έντονη κοπτική προφορά».

Σας άρεσε η ταινία;

«Δεν την έχω δει ολόκληρη, μόνο το τρέιλερ των 14 λεπτών».

Και συμφωνήσατε να προωθήσετε μια ταινία που δεν έχετε δει;

«Συμφώνησα να προωθήσω το τρέιλερ. Πριν προωθήσω και την ταινία, προωθώ το τρέιλερ».

Σας αρέσει το τρέιλερ;

«Ναι. Πιστεύω είναι ακριβές. Προφανώς δεν πρόκειται για χολιγουντιανή παραγωγή αλλά απ’ όσα έχω μελετήσει και απ’ όσα λένε άλλοι που γνωρίζουν το ισλάμ πολύ καλύτερα από μένα, όσα αναφέρονται στο τρέιλερ ισχύουν. Όταν πρωτοπαρουσίασα το τρέιλερ εδώ στη Φλόριντα, το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου, διοργάνωσα την «Διεθνή Ημέρας Κρίσης του Μωάμεθ» όπου ανέπτυξα περισσότερα από 40 σημεία για την ζωή του και όντως έζησε μια διεστραμμένη και βίαιη ζωή».

Σας απαγόρευσε πρόσφατα την είσοδο η Γερμανία και το ίδιο είχε κάνει προηγουμένως η Βρετανία. Υπάρχουν κι άλλες χώρες που σας απαγορεύουν την είσοδο;

«Προς το παρόν όχι. Όμως ετοιμάζομαι να επισκεφθώ τον Καναδά τον Οκτώβριο και δεν γνωρίζω αν οι καναδικές αρχές θα μου απαγορεύσουν την είσοδο. Είναι φριχτό το ότι προσπαθούν να κατευνάσουν το ισλάμ. Είναι εντελώς γελοίο, δεν είμαι εγκληματίας. Η απαγόρευση να επισκεφθώ τη Γερμανία και την Αγγλία αποτελεί ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου».

Εχετε επαφές με ομάδες, οργανώσεις στην Ελλάδα;
«Όχι. Εχω όμως επισκεφθεί την Ελλάδα _ όμορφη χώρα. Εζησα στην Ευρώπη επί 30 χρόνια και σ’ εκείνο το διάστημα επισκέφθηκα την Ελλάδα, πριν από περίπου 13 χρόνια. Πήγα σε κάποιο νησί αλλά δεν θυμάμαι πώς το λένε».

Σχεδιάζετε να κάψετε και άλλα Κοράνια στο άμεσο μέλλον;

«Μόλις κάψαμε πάλι, για τρίτη φορά. Στο τέλος της «Διεθνούς Ημέρας Κρίσης του Μωάμεθ», την 11η Σεπτεμβρίου, κάψαμε μια εικόνα του Μωάμεθ και ένα Κοράνι».

Υποστηρίζετε ότι «Το ισλάμ είναι ο σατανάς». Ποιος είναι ο στόχος σας; Να διώξετε όλους τους μουσουλμάνους από τις ΗΠΑ; Να απαγορευτεί το ισλάμ;
«Ως πάστορας βεβαίως θα ήθελα όλοι οι μουσουλμάνοι να προσηλυτιστούν στον χριστιανισμό. Ως Αμερικανός, αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να στείλω ένα σαφές μήνυμα προς τους μουσουλμάνους στην Αμερική ότι είναι καλοδεχούμενοι, τους προστατεύει το Σύνταγμα, απολαμβάνουν ελευθερία του λόγου, μπορούν να χτίσουν τζαμιά, έχουν όλες τις ελευθερίες που εμείς δεν θα είχαμε στις χώρες τους. Το μοναδικό που αναμένουμε από αυτούς είναι να μην προσπαθήσουν να θεσμοθετήσουν το νόμο της σαρία στην Αμερική και να σέβονται το αμερικανικό Σύνταγμα και τους νόμους.


Στον υπόλοιπο κόσμο, θέλουμε να στείλουμε στους ακραίους ισλαμιστές το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να μας ελέγξουν μέσω του φόβου, δεν θα υποχωρήσουμε».

Πολλοί κατατάσσουν εσάς και τους ακραίους ισλαμιστές στην ίδια κατηγορία: στους φανατικούς. Σε τι διαφέρετε;

«Αυτό είναι τελείως γελοίο. Οι κατηγορίες αυτές διατυπώνονται από μη σκεπτόμενους ανθρώπους. Το μόνο που κάνουμε εμείς είναι να υψώνουμε την φωνή μας, να προειδοποιούμε κατά των ακραίων στοιχείων του ισλάμ. Θεωρείται ακραίο το ότι καίμε το Κοράνι. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι το κάψιμο του Κορανίου, όσο και αν είναι προσβλητικό, δεν είναι παρά το κάψιμο ενός βιβλίου. Το καίμε συμβολικά. Όμως οι ακραίοι ισλαμιστές δεν καίνε αντικείμενα ως συμβολική κίνηση αλλά μπαίνουν στα σπίτια, τα καίνε, σκοτώνουν ανθρώπους, σέρνουν αμερικανούς πρεσβευτές έξω από πρεσβείες και τους δολοφονούν και τα κάνουν αυτά επί 1.400 χρόνια. Γι’ αυτό η σύγκριση είναι γελοία».