Αρνείται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες τους ισχυρισμούς ότι δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε τα προειδοποιητικά συστήματα ασφαλείας στο κύριο διυλιστήριο της χώρας Αμουάι, παρά τις διαμαρτυρίες πολιτών ότι πριν από την θανατηφόρα έκρηξη του Σαββάτου μύριζε έντονα φυσικό αέριο, αλλά κανείς δεν έκανε κάτι για αυτό.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο ανατινάχτηκαν τρεις δεξαμενές στο μεγαλύτερο σύμπλεγμα διυλιστηρίων της χώρας, σκοτώνοντας 41 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από 80, στο χειρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βενεζουέλα.
Αξιωματούχοι του διυλιστηρίου που βγάζει 645.000 βαρέλια πετρελαίου ετησίως, προσπαθούν ακόμη να σταματήσουν την φωτιά που συνεχίζει να μαίνεται σε δύο δεξαμενές και να την εμποδίσουν να επεκταθεί σε γειτονικές εγκαταστάσεις.
Περισσότερα από 200 σπίτια υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του ωστικού κύματος.

Ορισμένα βρίσκονταν κοντά στο διυλιστήριο, το οποίο βρίσκεται σε μια χερσόνησο, στη δυτική Βενεζουέλα επί της Καραϊβικής.

Λιμνούλες πετρελαίου ανακατεμένου με νερό καλύπτουν τους δρόμους στης πληγείσας περιοχής. Στα θύματα της έκρηξης συγκαταλέγονται και 18 εθνοφρουροί και 15 πολίτες. Έξι άτομα δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη.
Ο Τσάβες ο οποίος επισκέφτηκε το σημείο την Κυριακή δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί αγνοούμενοι, που σε συνδυασμό με τα 35 άτομα που ακόμη νοσηλεύονται θα μπορούσαν να αυξήσουν τον τελικό αριθμό των νεκρών.
Καθώς η φωτιά συνέχιζε να καίει ο πρόεδρο στης χώρας αρνήθηκε πεισματικά τους ισχυρισμούς ότι η έντονη οσμή γκαζιού την οποία ανέφεραν οι κάτοικοι της περιοχής του διυλιστηρίου θα μπορούσε να προειδοποιήσει για πιθανή αστοχία του συστήματος συναγερμού για διαρροή.
«Αυτό που λέτε ότι ακούσατε συνιστά κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον σε μια εγκατάσταση αυτού του είδους, στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου. Είναι απολύτως αυτοματοποιημένο και έχει χιλιάδες υπεύθυνους εργαζομένους που εργάζονται μέρα και νύχτα, όπως και πολίτες και στρατιωτικούς.» δεν υπάρχει κανένας τρόπος να υπήρχε διαρροή γκαζιού για δύο ή τρεις ημέρες και να μην ανέφερε κανείς τίποτα.», είπε ο Τσάβες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξορύξεων Ραφαέλ Ραμίρες οι εργασίες στο διυλιστήριο αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου δύο ημέρες αφότου θα η περιοχή θα θεωρηθεί ασφαλής.

Μέχρι στιγμής η πυρόσβεση δυσχεραίνεται εξαιτίας τρων ισχυρών ανέμων και της αλλαγής της διεύθυνσης της φωτιάς. Σύμφωνα με τον Ραμίρες τα αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων της Βενεζουέλας είναι αρκετά ώστε να μην επηρεαστεί η χώρα από το σταμάτημα των εργασιών στο διυλιστήριο.