Μάλλον με ανακούφιση αντιμετώπισε και ως «ψήφο υπέρ των μεταρρυθμίσεων» αποτίμησε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ήδη τον Φεβρουάριο συμφώνησε με το Eurogroup για τους στόχους και τα πιο σημαντικά μέτρα του προγράμματος προσαρμογής. «Το πρόγραμμα το οποίο επεξεργαστήκαμε μαζί με την Ελλάδα έχει μόνο έναν στόχο, να οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στον δρόμο οικονομικής ευημερίας και σταθερότητας. Αυτός ο δρόμος δεν είναι ούτε σύντομος ούτε εύκολος, αλλά είναι αναπόφευκτος και ανοίγει στον ελληνικό λαό την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ διευκρινίζεται ότι προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να βρει και πάλι τον δρόμο προς σταθερές συνθήκες.

«Η Ευρωζώνη εμμένει στις δικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται και τονίζεται ότι η τρόικα είναι έτοιμη μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης να διαβουλευτεί άμεσα μαζί της για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρόγραμμα.

«Καμία παροχή χωρίς αντάλλαγμα», τονίζει, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild am Sonntag». O επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) επαναλαμβάνει ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» και προειδοποιεί ότι «θα ήταν λανθασμένη η εντύπωση ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν θα έχει καμιά συνέπεια».

«Χρήματα δίνονται μόνο για αντίστοιχα βήματα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο κ. Ρέσλερ και υπενθύμισε ότι η τρόικα έχει ήδη παρακρατήσει ένα δισεκατομμύριο από τη χρηματική βοήθεια. Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα σχετικώς με το τι θα συνέβαινε «αν οι Έλληνες εξέλεγαν τη λάθος κυβέρνηση», έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οποιαδήποτε κυβέρνηση στο μέλλον, θα χρειαστεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων» και τόνισε ότι αν «η Ελλάδα δεν τηρεί τις ξεκάθαρες συμφωνίες, καταστρέφει η ίδια τις βάσεις για περαιτέρω οικονομική βοήθεια και, εν προκειμένω, ισχύει η αρχή: καμιά παροχή χωρίς αντάλλαγμα».

Από την πλευρά της Γαλλίας, ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι ομόλογοί του της ευρωζώνης συζήτησαν για την Ελλάδα και ότι σκοπεύουν να εκδώσουν μια συλλογική ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις σήμερα το απόγευμα και σύντομα θα εκδοθεί ανακοίνωση, η οποία έχει προετοιμαστεί και λέει πώς επιθυμούμε να προσεγγίσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα», επεσήμανε ο Μοσκοβισί.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls είχε σημειώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας με οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί.

Υπάρχει «ένα περιθώριο διαλόγου για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μνημονίου», εκτίμησε ο Ρέιντερς, ο οποίος όμως δεν θέλησε να δώσει «λευκή επιταγή» στην Αθήνα. «Πρέπει να σκεφτούμε μια αναπροσαρμογή δέκα ή δεκαπέντε ετών», είπε ο Βέλγος ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε, δε, ότι τάσσεται υπέρ του να επιτραπεί μια παράταση σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος, όπως επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβεί στην περίπτωση της Ισπανίας. «Είναι καλύτερο να αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν», πρόσθεσε ο Ρέιντερς, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, προφανώς αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

«Ο ελληνικός λαός μίλησε. Σεβόμαστε απόλυτα τη δημοκρατική του επιλογή και εκφράζουμε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης άμεσα». Αυτό ανέφεραν, μεταξύ άλλων, σε κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίοι χαιρέτισαν το θάρρος και την αποφασιστικότητα των ελλήνων πολιτών.

Δηλώνοντας ότι έχουν επίγνωση των θυσιών που ζητούνται από τους Έλληνες για την ανασύνταξη της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη, οι κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας «ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και της ευρωζώνης».

Οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ακόμη ότι προσβλέπουν στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας για επάνοδο της οικονομίας σε βιώσιμο δρόμο.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι χαιρέτισε, από την πλευρά του, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι πρόκειται για μία «καλή είδηση για την Ελλάδα, πολύ καλή είδηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για το ευρώ και επίσης για την Ισπανία».

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ενισχύεται το ευρώ. Η υπόθεση του ευρώ δεν μπορεί να ανατραπεί και πρέπει να συνεχίσουμε να καταγράφουμε προόδους ως προς αυτό», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι από το Λος Κάμπος, όπου αρχίζουν τη Δευτέρα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της G20.

Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης και της δημιουργίας τραπεζικής ένωσης. «Είναι αλήθεια ότι ορισμένα πράγματα χρειάζονται χρόνο, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι πρέπει να κάνουμε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε.