Καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει με έξοδο από το ευρώ και η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία με αποσταθεροποίηση, η Γερμανία ίσως πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η ίδια την ευρωζώνη προκειμένου να τη σώσει, εκτιμά το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

«Υπάρχει ένας τρόπος οι ευρωπαίοι να αντιστρέψουν αυτή την καταστροφική δυναμική με μία απλή αντισυμβατική λύση: Αντί να σπρώχνουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, η Γερμανία εθελοντικά θα πρέπει να αποσυρθεί και να επανεκδώσει το πολυαγαπημένο της μάρκο» αναφέρεται στο δημοσίευμα. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους αρθρογράφους του CNN, δεν είναι οι αδυναμίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αλλά η υπερβολική ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας.

«Η αξία του ευρώ αντανακλά τον μέσο όρο της συνδυασμένης ανταγωνιστικότητας των χωρών της ευρωζώνης. Αλλά η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Έτσι, για τη Γερμανία το ευρώ είναι πολύ αδύναμο. Γι’ αυτό τον λόγο η Γερμανία συσσωρεύει χρόνιο εμπορικό πλεόνασμα στην κλίμακα της Κίνας», προστίθεται.

Επομένως, εξηγεί το δημοσίευμα, «για όσο διάστημα οι χώρες της ευρωζώνης είναι καθηλωμένες στο ευρώ με τη Γερμανία, ο μόνος τρόπος να γίνουν και οι ίδιες ανταγωνιστικές είναι να γίνουν πιο «γερμανικές», μέσω μέτρων λιτότητας και περιορισμό των κρατικών δαπανών, μείωση του προϋπολογισμού για την πρόνοια, μείωση μισθών και αύξηση της ανεργίας. Φυσικά, αυτό είναι που κάνουν τα τελευταία δύο χρόνια. Στόχος είναι να επιτευχθεί ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών. Όμως καθώς η Γερμανία είναι υπερβολικά ανταγωνιστική και δεν διατίθεται να τονώσει την οικονομία της για να επιτύχει μεγαλύτερη κατανάλωση, οι ευρωπαίοι εταίροι της δεν μπορούν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί».

Φυσικά το κόστος που θα επωμισθεί η Γερμανία, αν αποφασίσει να φύγει από το ευρώ, σώζοντας με αυτό τον τρόπο την Ευρώπη, δεν θα είναι μηδενικό: «Θα πληγούν οι εξαγωγές και ίσως υπάρξει μία προσωρινή αύξηση της ανεργίας, αλλά η επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα προσελκύσει μία ροή κεφαλαίων στη Γερμανία και επομένως θα προωθήσει τις επενδύσεις ενώ θα κρατάει τα επιτόκια και τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα» αναφέρουν οι αρθρογράφοι και καταλήγουν: «Το πραγματικό ερώτημα είναι αν το κόστος της μικρότερης ανάπτυξης εξαγωγών και της μεγαλύτερης ανεργίας είναι μικρότερο από το να πληρώνει την Ελλάδα, μετά την Ισπανία, κ.ο.κ. Με κάποιον τρόπο ο «άγνωστος» κίνδυνος της εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ δείχνει περισσότερο διαχειρίσιμος, περισσότερο μετρήσιμος και πιο οικείος από την ατελείωτη λιτότητα, την κοινωνική αναταραχή και την πολιτική πόλωση».