Ακόμη και ορισμένοι από τους πιο έμπειρους διασώστες από όσους έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο χειρότερο αυτοκινητιστικό δυστύχημα των τελευταίων 30 ετών στην Ελβετία, λύγισαν μπροστά στο θέαμα του λεωφορείου που προσέκρουσε σε τοίχο τούνελ και σε εκείνο των νεκρών και τραυματισμένων παιδιών.

«Οι διασώστες δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους» είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος τοπικών Αρχών. Σχεδόν 200 άτομα συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, πυροσβεστών και γιατρών, μαζί με τη βοήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων και 12 ασθενοφόρων προσπαθούσαν επί ώρες να απεγκλωβίσουν τα θύματα, να τα διακομίσουν σε νοσοκομεία και παράλληλα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ενώ πολλοί από αυτούς «σημαδεύτηκαν» από το θέαμα του κατεστραμμένου πούλμαν.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός από τους διασώστες που κατέφτασαν πρώτοι στο σημείο του δυστυχήματος και περιέγραψαν τη σχεδόν απόκοσμη ατμόσφαιρα. «Δεν ακούγονταν ούτε καν παιδικές κραυγές. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα παιδιά έχουν υποστεί τέτοιο σοκ που είναι ανίκανα να μιλήσουν. Πάνω από όλα, εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη φρίκη είναι τα τραύματα», δήλωσε ο Κλοντ Πετέ.

Και πρόσθεσε: «Στην περιοχή είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σωρό καταστάσεις, κυρίως επειδή έχουμε αντιμετωπίσει πολλές χιονοστιβάδες στο παρελθόν. Συνεπώς οι διασώστες και οι γιατροί μας είναι καλά εκπαιδευμένοι και έμπειροι. Εγώ όμως έχω έναν 12χρονο γιο και το να βλέπω όλα αυτά τα τραυματισμένα παιδιά ίδιας ηλικίας με εκείνον ήταν πραγματικά σοκαριστικό».

Ενας άλλος διασώστης δήλωσε ότι όσοι ήταν πιο ελαφρά τραυματισμένοι είχαν σκαρφαλώσει έξω από το όχημα ωσότου φτάσει βοήθεια, όμως εκείνοι που ήταν εγκλωβισμένοι παρουσίαζαν ένα φρικτό θέαμα. «Τα πόδια τους ήταν ένα χάλι. Είναι εξαιρετικά αγχωτικό να βλέπει κανείς όλα αυτά τα μέλη που έχουν συνθλιβεί μετά τη σύγκρουση», είπε, ενώ αποκάλυψε ότι πολλά από τα θύματα είχαν παραμορφωθεί τόσο φρικτά εξαιτίας του δυστυχήματος που δεν θα είναι δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους χωρίς τεστ DNA.

Θρηνεί το Βέλγιο

Η βελγική κυβέρνηση μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη ανέφερε πως θα τηρηθεί μία ημέρα πένθους μετά την τρομερή καταστροφή. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα τιμηθούν τα θύματα θα γίνουν γνωστές αργότερα.

«Είναι μία τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στην Ελβετία.

Στη τιμή των θυμάτων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε τα βαθύτατα συλληπητήρια των μελών του Σώματος στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα συλληπητήριά τους στις Βρυξέλλες έστειλαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές ηγεσίες. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τα συλλυπητήριά του λέγοντας πως «φανταζόμαστε τις οικογένειες, την οδύνη τους, δεν υπάρχει χειρότερη τραγωδία».

Από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απέστειλε συλληπητήριο τηλεγράφημα στον Βέλγο ομόλογό του.

«Για την τραγωδία που έπληξε τη χώρα σας, με το θάνατο τόσων ανθρώπων, οι περισσότεροι νέοι, δεχθείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Τις δύσκολες αυτές ώρες, ο ελληνικός λαός είναι στο πλευρό σας και συμμετέχει στο πένθος σας» αναφέρει το τηλεγράφημα του πρωθυπουργού.