Οκτώ γκραφίτι που έκαναν μέλη του πρωτοποριακού πανκ ροκ συγκροτήματος των Σεξ Πίστολς στους τοίχους ενός κτιρίου στην οδό Ντένμαρκ στο κεντρικό Λονδίνο έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των βρετανών ιστορικών τέχνης, οι οποίοι τα θεωρούν «έργα υψηλής τέχνης, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν πάση θυσία».

Σύμφωνα με τον Τζον Σκόφιλντ, καθηγητή αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Γιόρκ, τα γκραφίτι, που φιλοτεχνήσαν τα μέλη της μπάντας τον καιρό που έμεναν στο κτίριο, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, «είναι εφάμιλλα των προϊστορικών τοιχογραφιών σε σπήλαια όπως σ’ αυτό του Λασό στην Γαλλία».
Οι ζωγραφιές, που απεικονίζουν εν είδη καρικατούρας, είτε τους ίδιους, είτε φίλους και συνεργάτες τους, πλέον θεωρούνται από ορισμένους μουσικολόγους ως εξίσου σημαντικές όπως οι πρώιμες, πριν από την επίσημη δισκογραφία, ηχογραφήσεις των Beatles.

«Οι ζωγραφιές αυτές αποτελούν μια ευθεία και δυναμική απεικόνιση της ριζοσπαστικής επαναστατικότητας της εποχής εκείνης», επισημαίνει ο κ. Σκόφιλντ για τα σχέδια που βρέθηκαν στους τοίχους ενός διώροφου βικτοριανού κτίσματος του 19ου αιώνα που πλέον χρησιμοποιείται από μια εταιρεία.

Οι Σεξ Πίστολς, το βρετανικό συγκρότημα που ουσιαστικά ξεκίνησε το πανκ στην Αγγλία, κάνοντάς το γνωστό σε μεγαλύτερo κοινό και καθιερώνοντάς το σαν μόδα και τρόπο ζωής, σχηματίστηκαν το 1975 από τον ιδιοφυή μάνατζέρ τους και σχεδιαστή μόδας Μάλκομ Μακλάρεν. Το γκρουπ διαλύθηκε το 1978 με την αποχώρηση του τραγουδιστή Τζον Λάιντον (γνωστού κι ως Τζόνι Ρότεν) και το θάνατο του μπασίστα Σιντ Βίσιους ( κατά κόσμον Τζον Ρίτσι ), από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Πριν μερικούς μήνες δημοπρατήθηκε μια συλλογή έργων ζωγραφικής του Βίσιους από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, αποδεικνύοντας πως οι πανκ μουσικοί είχαν ταλέντο και στη ζωγραφική. Η συλλογή περιελάμβανε υδατογραφίες και σχέδια που ο, 15χρονος τότε, μπασίστας ζωγράφισε ως μαθητής στο κολέγιο καλών τεχνών του Χάκνεϊ, τα οποία, σύμφωνα με τον επίσημο βιογράφο του, Αλαν Πάρκερ, «αποκαλύπτουν έναν διαφορετικό Σιντ από αυτόν που ο κόσμος νομίζει ότι ξέρει : τότε ήταν ένα αδύνατο παιδί με γυαλιστερά μαύρα μαλλιά που ακολουθούσε τις τάσεις της μόδας και δεν προκαλούσε φασαρίες».