Γύρω στα 250.000 σπάνια και παλαιά βιβλία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, θα αναρτηθούν δωρεάν στο Διαδίκτυο στο πλαίσιο ιστορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και της δημοφιλέστατης μηχανής αναζήτησης Google.
Πρόκειται για έργα που δεν έχουν πνευματικά δικαιώματα και χρονολογούνται ανάμεσα στο 1700 και το 1870. Επελέγησαν από τη βιβλιοθήκη ειδικά για να προσφερθούν στους χρήστες του Ιντερνετ αφού πρώτα ψηφιοποιηθούν από τη Google. Η ανάρτησή τους θα γίνει σταδιακά και θα ξεκινήσει άμεσα.

Στα πρώτα έργα που θα αναρτηθούν περιλαμβάνεται ένα φυλλάδιο για τα άκρως φιλόδοξα σχέδια της γαλλίδας βασίλισσας Μαρίας Αντουανέττας και του ισπανού εφευρέτη Ναρσίσο Μοντουριόλ να φτιάξουν ένα από τα πρώτα υποβρύχια του κόσμου.
«Το 19ο αιώνα, οι προκάτοχοί μας είχαν τη φιλοδοξία να δώσουν σε όλους τη δυνατότητα πρόσβασης σε όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες, ώστε να εξασφαλίσουν ότι η γνώση δεν περιορίζεται σε όσους μπορούσαν να διαθέσουν χρήματα γαι να έχουν ιδιωτικές βιβλιοθήκες. Αυτό το υλοποίησαν αγοράζοντας βιβλία από όλον τον κόσμο και καθιστώντας τα διαθέσιμα σε αναγνωστήρια.

Σήμερα η ίδια αντίληψη περνάει μέσα από το Διαδίκτυο» εξήγησε ο υπεύθυνος της Βρετανικής Βιβλιοθήλης Ντέιμ Λιν Μπράιντλεϊ. Και τόνισε : «Στόχος μας είναι να παρέχουμε αδιάκοπη πρόσβαση σε αυτό το ιστορικής και πολιτιστικής αξίας υλικό και ελπίζουμε ότι οι συλλογές μας, σε συνδυασμό με το know – how της Google, θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε αυτόν το στόχο.»
Τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα στο «Google Books» και στην ιστοσελίδα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. «Η δύναμη της τεχνολογίας που μας διατίθεται σήμερα δεν έγκειται μόνο στη δυνατότητα να διαφυλάττει τον πολιτισμό για τις επόμενες γενιές, αλλά και στο να τον ζωντανεύει με νέους τρόπους.

Αυτό το υλικό είναι ένα σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς και είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, προκειμένου να το δημοσιοποιήσουμε.» τόνισε από την πλευρά του ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Google, Πήτερ Μπάρον.