Προς την πόλη Αζνταμπίγια στα ανατολικά της Λιβύης κατευθύνονται οι αντικεθεστωτικοί αντάρτες, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος απέναντι στις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ εντείνεται η δυσφορία τους για την συνεχιζόμενη απουσία αεροπορικων επιθέσεων από τις νατοϊκές δυνάμεις.
Ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών στη Λιβύη, στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ Γιουνίς, κατηγόρησε την Ατλαντική Συμμαχία ότι «παρακολουθεί αμήχανα», ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκοπούν τη Μιζράτα.

Σε δηλώσεις του στη Βεγγάζη, ο Γιουνίς – πρώην υπουργός Εσωτερικών του καθεστώτος, ο οποίος αυτομόλησε – υποστήριξε πως αν το ΝΑΤΟ δεν δράσει άμεσα και περιμένει άλλη μία εβδομάδα τότε οι κάτοικοι στη Μιζράτα θα εξοντωθούν.

Ο Γιουνίς κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι ακολουθεί μία απίστευτα γραφειοκρατική διαδικασία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάληψη δράσης απέναντι στα όσα συμβαίνουν επί εδάφους. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν ήδη τερματίσει την πολιορκία της Μιζράτα από τα στρατεύματα του Καντάφι.

«Το ΝΑΤΟ μάς απογοήτευσε […] Βομβαρδίζουν εδώ και εκεί, την ώρα που οι κάτοικοι της Μιζουράτα απειλούνται με εξόντωση» είπε, επισημαίνοντας πως η Συμμαχία πρέπει να κάνει τη δουλειά της σωστά, ειδάλλως οι εξεγερμένοι θα απευθυνθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Το ΝΑΤΟ έχει γίνει πρόβλημά μας» κατέληξε.

Σε άλλες δηλώσεις του σε αραβικό δορυφορικό δίκτυο, ο Γιουνίς υποστήριξε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών έχουν παραλάβει εξοπλισμό προερχόμενο από τις χώρες της Συμμαχίας. Ο Γιουνίς δεν αποκάλυψε το συγκεκριμένο τόπο προέλευσης των όπλων και αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για ελαφρύ οπλισμό που προσφέρθηκε στους εξεγερμένους από φιλικές χώρες.

Διαβεβαιώσεις από το ΝΑΤΟ

Μετά τη σκληρή κριτική το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους αμάχους» της Μιζράτα. «Το ΝΑΤΟ έχει μία σαφή εντολή και θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες της Μιζουράτα», δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Κάρμεν Ρομέρο. «Η Μιζουράτα είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας», προσέθεσε η εκπρόσωπος.

Η κατάσταση στη Μιζράτα «δεν μπορεί να συνεχισθεί» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί για το θέμα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Αρχίζει η εξαγωγή πετρελαίου από τους αντικαθεστωτικούς

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται τα στοιχεία της Lloyds List, το τάνκερ που θα παραλάβει πετρέλαιο με εντολή των αντικαθεστωτικών έχει φτάσει στο Τομπρούκ. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο υποστηρίζει πως πρόκειται για ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο.

Είναι η πρώτη εξαγωγή πετρελαίου που πραγματοποιούν οι αντικαθεστωτικοί, με στόχο την εξεύρεση πόρων για την ενίσχυση του αγώνα τους.

Την Τρίτη, το BBC είχε μεταδώσει ότι πρόκειται για το τάνκερ Equator, υπό λιβεριανή σημαία, στο οποίο αναμένεται να φορτωθούν ένα εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Με τη σημερινή τιμή του βαρελιού ένα τέτοιο φορτίο αξίζει περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Αμπντελιλά Αλ Χατίμπ, οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων και για αυτό θέλουν να αρχίσουν ξανά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν διακοπεί μετά την επιβολή κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.

Νέος υπουργός Εξωτερικών στη Λιβύη

Μετά την αυτομολία του Μούσα Κούσα στη Βρετανία, υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Αμπντελατί Ομπεϊντί, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα την περασμένη Κυριακή για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

O Ομπεϊντί μετέβη στη συνέχεια στην Τουρκία, όπου λίβυοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις επισκέψεις τους, προκειμένου να δημιουργηθούν οι διαπραγματευτικές προϋποθέσεις διπλωματικής δράσης, για την κατάπαυση του πυρός.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Ανάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τέως Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος μετέχει της Αφρικανικής Ένωσης, είχε ο Πρωθυπουργός.

Την πρωτοβουλία είχε ο κ. Ανάν για να ενημερωθεί για τις επαφές του Πρωθυπουργού με τον λίβυο αξιωματούχο Αμπντελατί Ομπεϊντί που επισκέφθηκε την Αθήνα, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στη βόρειο Αφρική.

Συζητήθηκαν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με τις πολιτικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας για το θέμα, όπως και οι σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας, τις οποίες ήδη η Κυβέρνηση συζητά με πολλούς παράγοντες σε διεθνές επίπεδο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επικοινωνούν συχνότερα στο εξής.