Προς την γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, την Σύρτη, κατευθύνονται οι αντάρτες, πάνω σε φορτηγά και οπλισμένοι με πολυβόλα, καθώς προελαύνουν προς τα δυτικά. Ένας εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι αντάρτες είχαν ήδη καταλάβει την πόλη, όμως σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυτό. Μάλιστα σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters Μάικλ Τζόρτζι, στην Σύρτη η κατάσταση θεωρείται φυσιολογική, με παρουσία αστυνομίας και παραστρατιωτικών δυνάμεων αλλά χωρίς μάχες μέχρι στιγμής.

Ως γενέτειρα του Λιβύου ηγέτη και σημαντική στρατιωτική βάση, η Σύρτη, που βρίσκεται περίπου στα κατά μήκος της ακτής από το προπύργιο των ανταρτών στη Βεγγάζη μέχρι την Τρίπολη, έχει μεγάλη στρατηγική και συμβολική αξία. Εάν πέσει, οι αντικαθεστωτικοί όχι μόνο θα κερδίσουν μια σημαντική ψυχολογική ώθηση, αλλά και έναν ανοιχτό δρόμο προς την πρωτεύουσα.

Παρόλα αυτά, ενισχυμένοι από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον κυβερνητικών στόχων, οι αντάρτες έχουν καταφέρει να ανακτήσουν τα χαμένη εδάφη και να ανακαταλάβουν σημαντικές πετρελαιοπαραγωγικές πόλεις της ανατολικής Λιβύης, όπως το Ες Σιντέρ, το Ρας Λανούφ, η Μπρέγκα, η Ζουεϊτίνα και το Τομπρούκ.

Όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Ναουαφαλίγια, περίπου 120 χλμ. από τη Σύρτη. Σύμφωνα πάντα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται τώρα περίπου
30χλμ έξω από τη Σύρτη.

Παράλληλα, η Ρωσία υποστήριξε σήμερα ότι οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Καντάφι ισοδυναμούν με επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο στο πλευρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και τόνισε ότι οι επιθέσεις αυτές δεν εγκρίνονται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Θεωρούμε ότι η επέμβαση του συνασπισμού σε αυτό που στην ουσία είναι ένας εμφύλιος πόλεμος, δεν εγκρίνεται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας«, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και υπογράμμισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψηφίστηκε στις 17 Μαρτίου θέτει ως μοναδικό στόχο την προστασία των Λιβύων πολιτών.

«Και όμως υπάρχουν πληροφορίες – και κανένας δεν τις διαψεύδει – για επιθέσεις του συνασπισμού εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι, πληροφορίες για υποστήριξη εν

Στο μεταξύ, η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Λίβυο ηγέτη και στους ηγέτες των εξεγερμένων, προκειμένου να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός, όπως αναφέρει η εφημερίδα Γκάρντιαν την Κυριακή.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η χώρα του προτίθεται να μεσολαβήσει για να πετύχει εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων, ενώ προειδοποίησε ότι μία γενικευμένη ανάφλεξη κινδυνεύει να μετατρέψει τη Λιβύη σε » ένα δεύτερο Ιράκ», ή «ένα ακόμα Αφγανιστάν».

Μία παρατεταμένη σύγκρουση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Λιβύη, αλλά και το ΝΑΤΟ, επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Το Σάββατο, συμφωνήθηκε να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και το εμπάργκο όπλων, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ.