Το κόστος για την αποκατάσταση του τριπλού χτυπήματος που υπέστη η Ιαπωνία ( ο μεγασεισμός των 8,9 Ρίχτερ, το φονικό τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα ) θα ανέλθει σε τουλάχιστον 215 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης του Τόκυο. Και αυτό, εάν η καταστροφή δεν επιδεινωθεί, με κάποια νέα θεομηνία ή με μεγαλύτερη διαρροή ραδιενέργειας.

Πρόκειται για την πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στην Ιστορία. Μάλιστα στο συγκεκριμένο ποσό δεν περιλαμβάνονται οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην ιαπωνική οικονομία, αλλά «μόνον» το κόστος για την αποκατάσταση δρόμων, λιμανιών, σπιτιών, καταστημάτων, εργοστασίων και εν γένει υποδομών.

Την ίδια ώρα η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ζει υπό τη βαριά σκιά του κινδύνου της μόλυνσης από ραδιενέργεια. Στο Τόκιο οι Αρχές εξέδωσαν οδηγία να μην πίνουν νερό από τις βρύσες τα νεογέννητα, ενώ ραδιενέργεια έχει ανιχνευτεί και σε τρόφιμα, ιδίως λαχανικά και γαλακτοκομικά – αν και κάτω από τα όρια ασφαλείας για τους ενήλικες.

«Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι μεγάλοι δεν κινδυνεύουν, ακόμη κι αν πίνουν από αυτό το νερό για έναν ολόκληρο χρόνο» δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης επιχειρώντας να διασκεδάσει τους φόβους της μεγαλούπολης των 35 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα οι εργασίες για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου διεξάγονται με δυσκολία, μετά από τη νέα έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Μέχρι στιγμής η τριπλή θεομηνία έχει κοστίσει τη ζωή 9.523 ανθρώπων, ενώ στους καταλόγους των αγνοουμένων υπάρχουν άλλα 16.094 ονόματα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για θύματα του φονικού τσουνάμι, το οποίο ακολούθησε το σεισμό της 11Ης Μαρτίου, σαρώνοντας τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Επίσης περίπου 250.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε κέντρα αστέγων, ενώ τα κτήρια που έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ξεπερνούν τις 18.000.