ΚΑΙΡΟ

Χιλιάδες Αιγύπτιοι συρρέουν από το απόγευμα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, σε μια αντικαθεστωτική διαδήλωση η οποία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού BBC, Τζιμ Μιούιρ, «φαίνεται ότι μπορεί να υπερβεί οποιαδήποτε άλλη συγκέντρωση των προηγούμενων 14 ημερών».

Άντρες, γυναίκες και παιδιά με σημαίες της Αιγύπτου στα χέρια φωνάζουν «Έξω ο Μουμπάρακ», ενώ ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα «Ο λαός ζητεί την αποχώρηση του καθεστώτος» συνεχίζει να κυματίζει στον καταυλισμό των διαδηλωτών, πάνω από σκηνές και τέντες. «Ακούσαμε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα διαδηλώσουν και απόψε, γιαυτό ήρθαμε», δήλωσε ο 26χρονος Μαχμούντ ε-Νάγκαρ, δείχνοντας με το χέρι του ένα πανό που έγραφε «Οι νέοι του Facebook», αναφερόμενο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης μέσω του οποίου οι νέοι διοργάνωσαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο στρατός περιφρουρεί ατύπως τη διαδήλωση, εμποδίζοντας με οδοφράγματα την ανάπτυξη των διαδηλωτών στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, χωρίς να έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής κάποια επεισόδια ή έκτροπα. Οι οργανωτές κάνουν λόγο για λαοθάλασσα εκατοντάδων χιλιάδων αντικαθεστωτικών.

Πολλοί διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν όλη τη νύχτα στην πλατεία, παρά τις χθεσινές εξαγγελίες για αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, επιθυμώντας με τον τρόπο αυτό να στείλουν ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στο καθεστώς. Ο λαός απαιτεί να αποχωρήσει ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, παρόλο που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν, για χρόνια επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών ανακοίνωσε, σε μια ύστατη προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι», ότι έχε3ι δρομολογηθεί ένας «οδικός χάρτης» προς την μεταρρύθμιση του Συντάγματος και την μεταβίβαση της εξουσίας στον επόμενο πρόεδρο της χώρας- εννοώντας το νικητή των προεδρικών εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματισθεί για τον Σεπτέμβριο του 2011.

Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτιμά ότι υπάρχει «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. «Προφανώς, η Αίγυπτος πρέπει να διαπραγματευθεί ένα μονοπάτι και έχουν σημειώσει πρόοδο», είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιθυμία να δει μια «ομαλή» μετάβαση, η οποία θα οδηγήσει σε μια «αντιπροσωπευτική κυβέρνηση» στη χώρα.

Εντωμεταξύ, πριν από λίγο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι οι ταραχές στην Τυνησία και την Αίγυπτο ήταν μια αυθόρμητη έκφραση της δυσαρέσκειας και προέτρεψε και άλλες χώρες της περιοχής να το λάβουν υπόψη τους και να αρχίσουν τις απαιτούμενες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Η ελπίδα μου είναι ότι και άλλες κυβερνήσεις της περιοχής θα λάβουν μέτρα για να αρχίσουν να κινούνται σε θετική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των πολιτικών και οικονομικών αδικιών σε βάρος των λαών τους», δήλωσε ο κ. Γκέιτς.