«Επικρατεί και παραμένει πλήρης η κινητοποίηση της Αστυνομίας», γύρω από την πρωτόγνωρη υπόθεση της βεβήλωσης και κλοπής της σορού του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.

Ο κ. Κατσουνωτός σε δηλώσεις σήμερα, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η Αστυνομία έθεσε δυο κύριους και αλληλένδετους στόχους αναφορικά με την υπόθεση, «τον εντοπισμό της σορού του τέως προέδρου αλλά και την αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών».

Από την Παρασκευή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, «η Αστυνομία εξετάζει και αξιολογεί μεγάλο αριθμό πληροφοριών, ενώ και τα πάντα αξιοποιούνται και αξιολογούνται ανάλογα» στα πλαίσια των ανακρίσεων που διεξάγονται.

Μέχρι τώρα, όπως ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός έγιναν έρευνες σε ανοιχτούς χώρους, όπου με βάση πληροφορίες της Αστυνομίας υπήρξαν ύποπτες κινήσεις, ενώ επίσης έχουν ληφθεί αρκετές καταθέσεις χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Σε ερώτημα που υποβλήθηκε προς τον κ. Κατσουνωτό, αν προβληματίζει την αστυνομική δύναμη πως ο χρόνος κυλά και αν αυτό λειτουργεί εναντίον της
Αστυνομίας και της υπόθεσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας ανέφερε πως «η παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος ανησυχεί την αστυνομική δύναμη, από την άλλη δεν αφήνει άλλα περιθώρια, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και εδώ επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Αστυνομίας, δίνουμε μάχη με το χρόνο ώστε να οδηγηθούμε στην αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών».

Καταλήγοντας δήλωσε πως τα κίνητρα και τα ελατήρια των δραστών θα αποκαλυφθούν όταν εξιχνιαστεί η υπόθεση, ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως προς το παρόν δεν κρίθηκε σκόπιμο να αναζητηθεί η τεχνογνωσία ή πραγματογνωμοσύνη από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» οι ελπίδες για να βρεθεί η άκρη του νήματος εναποτίθενται ουσιαστικά στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, που καλείται να εντοπίσει γενετικό υλικό από τη σάρωση της ταφόπλακας και γενικά του μνήματος όπου ήταν θαμμένος ο τέως πρόεδρος, στην οποία προέβησαν μέλη της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας.

Στο Ινστιτούτο δόθηκαν σαφής οδηγίες για διενέργεια των επιστημονικών εξετάσεων το συντομότερο δυνατό και τα αποτελέσματα για τυχόν εντοπισμό γενετικού υλικού αναμένονται σήμερα.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι ακόμα και αν εντοπιστεί γενετικό υλικό, αυτό δεν συνεπάγεται και ταυτόχρονο εντοπισμό των δραστών, ειδικά εάν οι δράστες δεν απασχόλησαν ποτέ στο παρελθόν την Αστυνομία για σοβαρές υποθέσεις.