Οι ΗΠΑ πρέπει να περιμένουν σοβαρότερα κρούσματα γρίπης των χοίρων, ακόμη και θανάτους, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπέσερ, ο οποίος δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Δεν με καθησυχάζει το γεγονός ότι δεν έχουμε σοβαρότερα κρούσματα» στις ΗΠΑ, δήλωσε ο δρ. Μπέσερ, διευθυντής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

«Ενόψει της κατάστασης στο Μεξικό, πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν ότι θα δούμε να εμφανίζονται περισσότερα σοβαρά κρούσματα στη χώρα και ίσως νεκροί. Πρέπει οι άνθρωποι να προετοιμαστούν γι’ αυτή την ιδέα», προσέθεσε.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι και γι’ αυτό παίρνουμε πολύ δραστήρια μέτρα», δήλωσε επίσης ο δρ. Μπέσερ.

Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει να πλησιάζει αρρώστους, να πλένει τα χέρια, να μην πηγαίνει στη δουλειά ή στο σχολείο σε περίπτωση ασθένειας.

Οι ΗΠΑ, όπου έχουν εντοπισθεί ως τώρα είκοσι κρούσματα χωρίς όμως κανένα θάνατο, κήρυξαν χθες «υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ανακοίνωσαν επίσης πως θα ελέγχονται τα πρόσωπα που φτάνουν στα σύνορα και προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιό.

Εξάλλου, η έκτακτη επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα συνεδριάσει σήμερα γύρω στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) για να αποφασίσει αν θα αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού για πανδημία, δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η επιτροπή επρόκειτο προηγουμένως να συνεδριάσει αύριο Τρίτη. Ο ΠΟΥ θα πραγματοποιήσει μια τηλεδιάσκεψη με μέσα ενημέρωσης απόψε, μετά τη συνεδρίαση της έκτακτης επιτροπής.

Αυτή τη στιγμή το επίπεδο του συναγερμού για πανδημία βρίσκεται στο 3, σε μια κλίμακα από το 1 ως το 6.