Λ ίγες εβδομάδες μετά την παρουσίαση του «αυτοκινήτου τού λαού», ο ινδικός βιομηχανικός γίγαντας Τata ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του χρόνου θα ρίξει στην αγορά ένα ακόμη πιο επαναστατικό όχημα: ένα αυτοκίνητο το οποίο θα κινείται όχι με ορυκτό καύσιμο ή βιοκαύσιμο, αλλά με… πεπιεσμένο αέρα. Το όχημα με την ονομασία ΟneCat κατασκευάζεται από τη γαλλική εταιρεία ΜDΙ, η οποία κέρδισε την παραγγελία από την Τata επειδή ερευνά το πεδίο της κίνησης οχημάτων με πεπιεσμένο αέρα εδώ και δέκα χρόνια.

Το ΟneCat είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο αποτελείται κυρίως από φαϊμπεργκλάς. Θα ζυγίζει μόλις 350 κιλά και η μηχανή του θα λειτουργεί με πεπιεσμένο αέρα. Το ρεζερβουάρ του οχήματος θα γεμίζει με τον αέρα-καύσιμο μέσα σε ένα με δύο λεπτά και θα έχει αυτονομία περίπου 250 χλμ.

Το όχημα θα χρησιμοποιεί πολύ μικρές ποσότητες συμβατικού καυσίμου, όταν το αυτοκίνητο θα αναπτύσσει τις τελικές του ταχύτητες. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το ΟneCat θα έχει τελική ταχύτητα 120 χλμ. την ώρα. Η αλλαγή λαδιών θα είναι απαραίτητη κάθε 30.000 χλμ., ενώ ο αέρας που θα αποβάλλει η μηχανή θα είναι κρύος και καθαρός, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σύστημα κλιματισμού του οχήματος. «Η μηχανή είναι απολύτως αποδοτική με τον πεπιεσμένο αέρα,ενώ παράλληλα θα μπορεί να λειτουργήσει και με άλλες πηγές ενέργειας, όπως με ηλεκτρισμό» δήλωσε εκπρόσωπος της ΜDΙ. «Εχουμε να κάνουμε πιθανότατα με τη φιλικότερη προς το περιβάλλον μηχανή οχήματος που έχει κατασκευαστεί ως σήμερα» είπαν στελέχη της Τata.

Υπολογίζεται ότι το κόστος για κάθε γέμισμα δεν θα ξεπερνάει τα δύο ευρώ, ενώ το αυτοκίνητο θα κοστίζει περί τα 4.000 ευρώ.

© Τhe Τimes, 2008