Ολοκληρώθηκε η άκρως ντροπιαστική, για την Ευρώπη, υπόθεση με τους «ομήρους» μετανάστες στο πλοίο«Diciotti», οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι για έξι μέρες στο λιμάνι της Κατάνης, μετά τη διάσωσή τους.

Οι 177 συνολικά μετανάστες και πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί, κατά κύριο λόγο, από τους Καθολικούς Επισκόπους Ιταλίας, ενώ σαράντα περίπου διασωθέντες θα φιλοξενηθούν σε Αλβανία και Ιρλανδία.

Η ιταλική κυβέρνηση, μέχρι πρότινος, αρνούνταν την αποβίβασή τους στην ξηρά, έως ότου οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δέχονταν να φιλοξενήσουν μερικούς εξ αυτών.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας επέτρεψενωρίτερα τηναποβίβαση σε 16 άτομα, τα οποία έχρηζαν άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, από αυτούς, τρεις άνθρωποι πάσχουν από φυματίωση και δυο από πνευμονία. Παράλληλα, σε πολλούς επιβάτες έχει διαγνωστεί ψώρα.

Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές της Σικελίας ξεκίνησαν δικαστική έρευνα για την υπόθεση, προκαλώντας το μένος του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

«Μπορούν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν θα σταματήσουν την αλλαγή που θέλουν 60 εκατομμύρια Ιταλοί. Θα είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν» είπε ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, ο οποίος στη συνέχεια προκάλεσε της Αρχές να τον συλλάβουν: «Ας έλθουν να με πάρουν, τους περιμένω».

Αβραμόπουλος: Λύση χάρη στην αλληλεγγύη πέραν των συνόρων

Ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στο ζήτημα των μεταναστών που παρέμεναν επί ημέρες πάνω στο πλοίο Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής, οι οποίοι μπόρεσαν εντέλει να αποβιβαστούν, ωστόσο απηύθυνε παράλληλα νέα έκκληση να εξευρεθεί πιο μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα.

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι βρέθηκε λύση και ότι οι μετανάστες πάνω στο Diciotti μπόρεσαν να αποβιβαστούν και να λάβουν τις φροντίδες που χρειάζονται», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και σημείωσε πως αυτό επετεύχθη «χάρη στην αλληλεγγύη πέραν των συνόρων και των κοινοτήτων».

«Αλλά», συμπλήρωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, «δεν μπορούμε πάντα να περιμένουμε αυτού του είδους την αλληλεγγύη και την καλή θέληση. Χρειάζεται να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα».

Την Παρασκευή, αντιπρόσωποι 12 κρατών-μελών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν πιθανές πιο μακροπρόθεσμες λύσεις στην μεταναστευτική κρίση, ιδίως ως προς την ανακατανομή των μεταναστών σε όλες τις χώρες. Αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε αποφάσεις.