Η «Κλειστή Στρατιωτική Πολίχνη Αρ. 1» υπήρξε στα χρόνια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ένα από εκείνα τα υποβλητικά ονόματα στα οποία αρίστευε η σταλινική γραφειοκρατία για να συγκαλύψει επτασφράγιστα κρατικά μυστικά. Λίγο έξω από τη Μόσχα, γνωστή και ως «Στρατιωτική Μονάδα 26266», θεμελιώθηκε το 1960 και μετονομάστηκε το 1969 στο σημερινό της, κανονικό όνομα – «Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών Γιούρι Γκαγκάριν». Και εκτός από τους ρώσους κοσμοναύτες, το κέντρο είναι πρόθυμο να εκπαιδεύσει και εσάς.

Με περίπου 12.500 ευρώ, η γερμανική εταιρεία Space Affairs, η πρώτη «εμπορική διαστημική υπηρεσία», όπως διαφημίζεται, σας δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτείτε τον χώρο και να συμμετάσχετε σε ένα πρόγραμμα βίωσης περιβάλλοντος έλλειψης βαρύτητας. Η όλη εμπειρία λαμβάνει χώρα υποβρυχίως, στο Hydrolab του Κέντρου Γκαγκάριν, μια τεράστια δεξαμενή 12 εκατομμυρίων λίτρων νερού – εξ ου και απαιτείται δίπλωμα καταδύσεων για να γίνετε δεκτός. Εφόσον έχετε προσκομίσει και τις αναγκαίες εξετάσεις που πιστοποιούν την καλή κατάσταση της υγείας σας, οι ειδικοί σάς βοηθούν να φορέσετε μια αυθεντική στολή ρώσου κοσμοναύτη και να κατεβείτε στον βυθό της δεξαμενής, όπου σας περιμένουν αντίγραφα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και του διαστημόπλοιου Σογιούζ σε φυσικό μέγεθος.

Αποστολή σας είναι να πραγματοποιήσετε επισκευές στο εξωτερικό του σταθμού – δύσκολη δουλειά, μια και το βάρος της στολής και η αντίσταση του υγρού στοιχείου σάς αναγκάζουν να προχωρείτε εξαιρετικά αργά, ενώ η διάρκεια ορισμένων μαθημάτων φτάνει έως και τις 7 ώρες. Κόπωση χωρίς όρια, προορισμένη μαζί με το οξυγόνο της στολής και τη διαρκή επαφή με τον έλεγχο αποστολής μέσω ασυρμάτου να αυξήσει την αυθεντικότητα της εμπειρίας. Ωστόσο, ας σημειωθεί ότι το παραπάνω είναι το light πρόγραμμα: η πλήρης εκδοχή διαρκεί 16 ημέρες, περιλαμβάνει ακόμη τεστ ατμοσφαιρικής πίεσης σε ειδικά σχεδιασμένο θάλαμο, δοκιμή βαρυτικής επιτάχυνσης ως 8g σε κεντρόφυγα, υπερηχητική πτήση με MiG-29, πτήση παραβολικής τροχιάς σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας με αεροσκάφος Ilyushin 76 MDK και παρέχεται αντί 188.000 ευρώ. «Πολύ κοντά στο να βρίσκεται κανείς στο έξω Διάστημα» συνόψισε το μικρό πακέτο ο Αντρέα Μπεργκβάιλερ, διευθυντής της Space Affairs, μιλώντας στο περιοδικό «Red Bulletin» τον περασμένο Νοέμβριο. Βέβαια, το μεγάλο πακέτο έχει το δικό του τυράκι. Υπό προϋποθέσεις, σημειώνει στον ιστότοπό της η εταιρεία, όσοι τα σκάσουν και «βγάλουν» τη συνολική εκπαίδευση έχουν την πιθανότητα να επιλεγούν προκειμένου να συνοδεύσουν τους ρώσους κοσμοναύτες σε μια μελλοντική αποστολή ως αστροτουρίστες. Μόλις επτά άτομα το έχουν πετύχει μέχρι σήμερα – ψίχουλα τα 200 χιλιάρικα μπροστά στα χρονικά της αστροναυτικής.

Η αμερικανική εκδοχή
Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πιο προσιτό πρόγραμμα στο ίδιο το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Με 175 ευρώ οι ενήλικοι και 165 ευρώ τα παιδιά από 7-11 ετών, μπορείτε να περάσετε μισή μέρα με προσομοιωτές βαρύτητας, επισκευών του διαστημικού σταθμού και χειρισμών μοντέλου του διαστημικού λεωφορείου σε φυσικό μέγεθος. Ακολουθεί τελετή αποφοίτησης και, συγχαρητήρια, είστε πλέον έτοιμος για εκτόξευση! Λιγότερο εντυπωσιακό, οπωσδήποτε όμως το μπρίφινγκ της αποστολής σας το κάνει βετεράνος αστροναύτης – άλλο πρεστίζ, όπως και να το κάνουμε.

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Ιανουαρίου 2016