Πώς δουλεύει;
Πρόκειται για μια επαναφορτιζόμενη συσκευή που λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα και παράγει ατμό αντί για καπνό.

Αποτελείται από δύο μέρη: μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία και έναν ατμοποιητή (το «τσιγάρο» δηλαδή, το οποίο περιλαμβάνει μια ηλεκτρική αντίσταση, τον χώρο αποθήκευσης του υγρού αναπλήρωσης, όπως λέγεται, και το στόμιο). Ενεργοποιώντας την μπαταρία, το υγρό μετατρέπεται σε ατμό και απελευθερώνεται. Ο χρήστης τον εισπνέει, έχοντας την αίσθηση του καπνίσματος, αλλά ο ατμός διαλύεται στον αέρα αμέσως και δεν αφήνει οσμές.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ηλεκτρονικών τσιγάρων: η καπνική, τα τσιγάρα της οποίας περιέχουν νικοτίνη από 0% έως και 2,2%, και η αρωματική, τα τσιγάρα της οποίας, στην πλειονότητά τους, δεν περιέχουν νικοτίνη.

Η υπεράσπιση
Οι πιο πολλές έρευνες συμφωνούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από τα συμβατικά, που απελευθερώνουν περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων 60 καρκινογόνες. Οι δικές τους τοξικές ουσίες είναι μικρότερες σε ισχύ, ενώ τα βαρέα μέταλλα στα υγρά αναπλήρωσης εντοπίστηκαν σε μικρότερες ποσότητες, ακόμη και σε σχέση με τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα διακοπής του καπνίσματος.

Τέλος, «δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει πως το “άτμισμα” βλάπτει τους παθητικούς καπνιστές» σημειώνει ο Μάρκος Μαρκόπουλος, επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής και εμπορίας e-cigarettes.


To κατηγορητήριο

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» διαπίστωσε ότι οι ατμοποιητές που θερμαίνουν τα υγρά αναπλήρωσης τα οποία περιέχουν νικοτίνη, με ανώτατο επίπεδο στην τάση της μπαταρίας τους τα 5 βολτ, παράγουν έναν τύπο καρκινογόνου φορμαλδεΰδης. «Μη θεωρήσετε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ακίνδυνα. Χρειάζονται 5-10 χρόνια μέχρι οι ερευνητές να μπορέσουν να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα για τους κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους» δήλωσε ένας από τους ερευνητές.

Ο χρήστης
Ο Βασίλης Κ., μανιώδης καπνιστής εδώ και 18 χρόνια και αφού είχε κάνει επανειλημμένες προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος – μερικές από τις οποίες επιτυχημένες – , άρχισε να «ατμίζει» πριν από έξι μήνες: «Αφού το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιτρέπεται στους δημόσιους χώρους και δείχνει πιο αθώο από το συμβατικό, έχω καταλήξει να μην το βγάζω από το στόμα μου. Η εξάρτησή μου είναι μεγαλύτερη τώρα. Ελπίζω να μη συμβαίνει το ίδιο και με τις βλαπτικές του συνέπειες στην υγεία μου».


Τα νούμερα

  • Σε πάνω από 2 δισ. δολάρια εκτιμάται η επιχείρηση «ηλεκτρονικό τσιγάρο» στις ΗΠΑ.
  • Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να ταξιδέψει το e-cigarette από το εργαστήρι ενός κινέζου φαρμακοποιού στις ΗΠΑ και από εκεί να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.
  • Σε 2,1 εκατομμύρια ανέρχονται οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Στην Ελλάδα ο αριθμός των χρηστών του έχει αυξηθεί κατά 3 φορές σε σχέση με το παρελθόν τα τελευταία 2 χρόνια.
  • Κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως 5 εκατομμύρια θάνατοι από το συμβατικό τσιγάρο.
  • Με 82.000 εμφανίσεις, η λέξη #cloudchaser είναι το πιο δημοφιλές hashtag στο Instagram για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Το συμπέρασμα
Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, δεν υπάρχουν έρευνες για τις μακροχρόνιες επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία. Με τα ως τώρα δεδομένα, ωστόσο, αποτελεί μια ικανοποιητική, πιο υγιεινή εναλλακτική σε περίπτωση που κάποιος θέλει να αντικαταστήσει το κάπνισμα του συμβατικού, με στόχο να το ελαττώσει σταδιακά. Αν είστε όμως μανιώδης καπνιστής, πιθανότατα δεν θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την κακή σας συνήθεια. Θα σας μετατρέψει απλώς σε μανιώδη «ατμιστή».

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Νοεμβρίου 2015