ΥΛΙΚΑ (για 10 ατομικά μπολ)

1 τσουρέκι, έτοιμο, κομμένο σε 10 ισόπαχες φέτες

λίγη κανέλα, σε σκόνη

Για το σιροπι

800 ml νερό

800 γρ. ζάχαρη

3 ξυλάκια κανέλας

χυμό από 1 πορτοκάλι

Για την κρέμα

4 αβγά

80 γρ. κορν φλάουρ

1 λίτρο γάλα

250 γρ. ζάχαρη

25 σταγόνες μαστιχέλαιο

1 λίτρο κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί

150 γρ. αμύγδαλο, καβουρντισμένο και σπασμένο (προαιρετικά)

100 γρ. κερασάκια γλασέ (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα ταψί αραδιάζουμε τις φέτες του τσουρεκιού και ψήνουμε στον φούρνο στους 140°C μέχρι να φρυγανιστούν.

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και τον χυμό πορτοκαλιού για περίπου 5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.

Βγάζουμε το τσουρέκι από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε και το ξαναβάζουμε στον φούρνο μέχρι να μειωθεί το σιρόπι στη μισή ποσότητα. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα: Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος χτυπάμε τα αβγά με το κορν φλάουρ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε ένα μέρος του γάλακτος στο μπολ με τα αβγά, ομογενοποιούμε με το σύρμα και στη συνέχεια μεταφέρουμε όλο το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η κρέμα, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα για να μην «πιάσει». Αποσύρουμε από τη φωτιά, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και αφήνουμε να κρυώσει.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την κρέμα μαζί με το μαστιχέλαιο και τα χτυπάμε για 3-4 λεπτά.

Μοιράζουμε το τσουρέκι στα μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και απλώνουμε την κρέμα μαστίχας. Γαρνίρουμε με τη σαντιγί με ένα κορνέ και, αν θέλουμε, με σπασμένο καβουρντισμένο αμύγδαλο και κερασάκια γλασέ.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.