από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Μαυρομάτικα σε καλοκαιρινή σαλάτα

Η σαλάτα αυτή τρώγεται μόνη της ως κύριο γεύμα και μπορεί να συνοδεύσει κροκέτες ψαριού ή μπουκιές τηγανητού κοτόπουλου
Μαυρομάτικα σε καλοκαιρινή σαλάτα
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής-food styling: Στέλιος Μαστοράκος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα µαυροµάτικα είναι τα αγαπηµένα µου! Τα µαγειρεύω µε κρέας, µε χόρτα, µε ψάρι στον φούρνο, τα κάνω πουρέ και δεν τα αποχωρίζοµαι ούτε το καλοκαίρι, καθώς τα χρησιµοποιώ ως βάση για µια δροσερή σαλάτα.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζω 150 γρ. μαυρομάτικα φασόλια σε κρύο νερό και τα αφήνω να ζεματιστούν για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνω και πετάω το νερό. Τα βράζω με καθαρό νερό για ακόμη 15-20 λεπτά. Δεν χρειάζονται πολύ μαγείρεμα, καθώς τα μαυρομάτικα είναι τα μόνα όσπρια που τρώγονται ευχάριστα τραγανά. Τα αλατίζω 5 λεπτά πριν από το τέλος. Τα σουρώνω και τα αφήνω να κρυώσουν.

Τα βάζω σε μια μπασίνα και προσθέτω 1 μικρό κρεμμύδι, σε ροδέλες, 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη, 1 μέτρια ντομάτα, ψιλοκομμένη, 1 ματσάκι μαϊντανό, χονδροκομμένο και 1 ματσάκι μαντζουράνα, ψιλοκομμένη. Περιχύνω τη σαλάτα με 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. ξίδι.

Στη σαλάτα αυτή συχνά αυτοσχεδιάζω και την ενισχύω με ψίχα πορτοκαλιού, φύλλα από ωμό ή ζεματισμένο σπανάκι, φύλλα ρόκας, κύβους τυριού ή δημητριακά (στάρι, φαγόπυρο, βρόμη), βρασμένα ξεχωριστά (υλικά για 3-4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015.




Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαυρομάτικα φασόλια με σάλτσα οστρακοειδών 
Σαλάτα με baby σπανάκι και σταφύλι 
H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Σαλάτα με baby σπανάκι και σταφύλι 
 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
     
    Ερώτηση | 10/09/2015 12:16
    "Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζω 150 γρ. μαυρομάτικα φασόλια σε κρύο νερό και τα αφήνω να ζεματιστούν για 3-4 λεπτά." ΣΕ ΚΡΥΟ Ή ΣΕ ΖΕΜΑΤΙΣΤΟ ΝΕΡΟ;
    gjktyj
    απάντηση30
    Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων