YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

300 γρ. μπάμιες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες*

½ ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

αλάτι

1 κ.σ. κέτσαπ

1 πρέζα μπούκοβο, σε σκόνη

½ κουτάκι μπίρα Pilsner

καλαμποκέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το αρωματικό ντιπ γιαουρτιού

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά

5-6 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

2 κλωναράκια άνηθο, ψιλοκομμένα

½ σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

EKTEΛΕΣΗ

Πλένουμε τις μπάμιες και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει. Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις, τις σουρώνουμε και τις κρατάμε στην άκρη ώστε να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κέτσαπ, το μπούκοβο και σταδιακά την μπίρα και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός που να μπορεί να σταθεί επάνω στις μπάμιες.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για το αρωματικό ντιπ γιαουρτιού.

Ζεσταίνουμε το καλαμποκέλαιο σε μια φριτέζα. Βουτάμε τις μπάμιες στο κουρκούτι και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές συνοδεύοντας με το ντιπ.

Πώς καθαρίζουμε τις μπάμιες:
Αφαιρούμεπεριμετρικά το καπελάκι τουςμε ένακοφτερό μαχαίριαφήνοντας έναν κώνο και φροντίζοντας να μην ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό ώστε να μην φύγουντα σπόρια στο μαγείρεμα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015.