YΛΙΚΑ (για άτομα)

250 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε κρύο νερό

2 κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες

ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι, ακέρωτο

1 κ.σ. ταχίνι

αλάτι και πιπέρι

200 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα

1 κιλό καλαμαράκια (περίπου 100-150 γρ. το καθένα), φρέσκα ή κατεψυγμένα, πλυμένα
και καθαρισμένα*

4-6 κλωνάρια φρέσκια μαντζουράνα ή ρίγανη, τα φυλλαράκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τα ρεβίθια και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει ίσα ίσα. Οταν πάρουν βράση, τα ξαφρίζουμε, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μείνουν με το 1/4 των υγρών τους.

2 Βάζουμε στο multi τα ρεβίθια μαζί με το ζουμί τους, προσθέτουμε τον χυμό, το ταχίνι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός.

3 Λαδώνουμε και αλατίζουμε καλά τα καλαμάρια.

Τα ψήνουμε στο πιο δυνατό γκριλ που έχουμε, στην προτελευταία σχάρα του φούρνου, για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Για να δούμε αν τα καλαμάρια έχουν ψηθεί, τα τσιμπάμε με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα «κολλήσει» στο ψαχνό, σημαίνει πως δεν είναι έτοιμα. Αν βγει με ευκολία, έχουν ψηθεί.

Σε μια πιατέλα στρώνουμε τη ρεβιθάδα ή τη μοιράζουμε σε 4 πιάτα, τοποθετούμε από πάνω τα καλαμάρια, πασπαλίζουμε με τη μαντζουράνα και το ξύσμα και αν, θέλουμε, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Πώς καθαρίζουμε τα καλαμάρια: Πρώτα, αφαιρούμε το κεφάλι, πιθανότητα έτσι θα συμπαρασυρθούν και τα εντόσθια του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η σακούλα με το μελάνι. Προτού πετάξουμε το κεφάλι, κόβουμε και κρατάμε τα πλοκάμια. Στη συνέχεια αφαίρουμε το κόκαλο και τις μεμβράνες που περιβάλλουν το καλαμάρι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.