ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτοµα)
Για τη σαλάτα
200 γρ. σπανάκι, καθαρισµένο
80 γρ. αχλάδι, κοµµένο σε λεπτές φέτες
50 γρ. γκοργκοντζόλα, σε µικρά κοµµάτια
5 γρ. εστραγκόν
Για τη βινεγκρέτ µε αχλάδι και µέλι
50 ml ηλιέλαιο
90 ml έ.π. ελαιόλαδο
30 ml λευκό ξίδι µπαλσάµικο
10 γρ. µουστάρδα Dijon
15 γρ. µουστάρδα µε σιναπόσπορους
25 γρ. µέλι
125 γρ. αχλάδι, καθαρισµένο και κοµµένο σε µεγάλα κοµµάτια
50 ml νερό
αλάτι
Για τα καραµελωµένα καρύδια
100 γρ. καρύδια, καβουρδισµένα*
20 ml σιρόπι γλυκόζης
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βινεγκρέτ
Τοποθετούµε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο στον κάδο του µπλέντερ. Βάζουµε σε λειτουργία το µπλέντερ και προσθέτουµε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αν δούµε ότι η βινεγκρέτ πήζει, την αραιώνουµε µε νερό.
Καραµελωµένα καρύδια
Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε καλά τη γλυκόζη, προσθέτουµε τα καρύδια και ανακατεύουµε ώστε να επικαλυφθούν µε τη γλυκόζη. Στρώνουµε τα καρύδια σε ένα ταψί µε φύλλο σιλικόνης ή λαδόκολλα και ψήνουµε στους 180°C µέχρι να καραµελώσουν, για περίπου 5 λεπτά. Τα αφήνουµε να κρυώσουν και τα χονδροκόβουµε.
Σαλάτα
Αναµειγνύουµε όλα τα υλικά, µαζί µε 120 ml από τη βινεγκρέτ και τα καραµελωµένα καρύδια, και ανακατεύουµε µε απαλές κινήσεις.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013.