ΥΛΙΚΑ (για 6 ατοµικές τάρτες)

Για τη ζύµη

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. βούτυρο

100 γρ. ζάχαρη

1 αβγό

30 γρ. πούδρα αµυγδάλου

1 πρέζα αλάτι

1 βανιλίνη

Για την κρέµα

125 γρ. βούτυρο

125 γρ. ζάχαρη άχνη

2-3 αβγά

20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γρ. πούδρα αµυγδάλου

1 βανιλίνη

15 ml λικέρ αχλάδι

Για τα αχλάδια

50 γρ. βούτυρο

8-10 αχλάδια, καθαρισµένα και κοµµένα στα 4

120 γρ. ζάχαρη

50 ml λικέρ αχλάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουµε όλα τα υλικά της ζύµης στον κάδο του µίξερ και χτυπάµε µε το φτερό µέχρι να σχηµατιστεί µια λεία ζύµη. Αποσύρουµε τη ζύµη από τον κάδο, την τυλίγουµε µε διάφανη µεµβράνη και την αφήνουµε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά στο ψυγείο.

Σε αλευρωµένο πάγκο εργασίας, ανοίγουµε τη ζύµη µε τη βοήθεια του πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Χωρίζουµε σε 6 ισοµεγέθη κοµµάτια και τα τοποθετούµε στις ατοµικές ταρτιέρες. Τα διατηρούµε στο ψυγείο.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Στον κάδο του µίξερ χτυπάµε µε το φτερό το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη µέχρι να αφρατέψουν ελαφρά. Προσθέτουµε σταδιακά τα αβγά. Ρίχνουµε το αλεύρι, την πούδρα αµυγδάλου, τη βανιλίνη και το λικέρ και χτυπάµε για 2 λεπτά ακόµη. Μόλις η κρέµα αποκτήσει βελούδινη υφή, αποσύρουµε από το µίξερ και γεµίζουµε τις ταρτιέρες λίγο πιο κάτω από το χείλος τους. Ψήνουµε για περίπου 30 λεπτά.

Ζεσταίνουµε ένα τηγάνι και ρίχνουµε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουµε τα αχλάδια. Ανακατεύουµε απαλά ώστε το βούτυρο να τα καλύψει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουµε βροχηδόν τη ζάχαρη γυρίζοντας τα αχλάδια συνεχώς. Αφού καραµελώσει η ζάχαρη και τα αχλάδια πάρουν χρυσαφί χρώµα, σβήνουµε µε το λικέρ και ανάβουµε φωτιά µε έναν αναπτήρα (φλαµπέ) για να εξατµιστεί το αλκοόλ. Αφήνουµε για 2 λεπτά ακόµη και αποσύρουµε. Αφήνουµε τα αχλάδια να κρυώσουν και τα τοποθετούµε στις τάρτες κυκλικά, ώστε το ένα να εφάπτεται στο άλλο. Αν θέλουµε, σερβίρουµε µε µία µπάλα παγωτό στο κέντρο.