Υλικά για 4 άτομα

80 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 καρότο, σε κυβάκια
1 μεγάλο κομμάτι σελινόριζα, σε κυβάκια
2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες, ή 1 κονσέρβα κονκασέ
1½ λίτρο ζωμός λαχανικών, σπιτικός, από βιολογικό κύβο ή ψυγείου
1 πατάτα, σε κυβάκια
60 γρ. ψιλό κριθαράκι
100 γρ. φρέσκα μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
χυμός από 2 λεμόνια
100 γρ. ταχίνι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα
200 γρ. γαρίδες μικρές, καθαρισμένες, με την ουρά*
½ σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
100 ml έ.π. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το τηγάνι
μαϊντανός, ψιλοκομμένος
χυμός από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο και τη σελινόριζα για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και τον ζωμό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Προσθέτουμε την πατάτα και βράζουμε για ακόμη 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το κριθαράκι, τα μανιτάρια και τον χυμό από ½ λεμόνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να βράσει το κριθαράκι για περίπου 10 λεπτά. Στο μεταξύ ανακατεύουμε το ταχίνι με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Με μια κουτάλα προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζουμί του φαγητού στο ταχίνι και ανακατεύουμε ώσπου το μείγμα να γίνει σαν αλοιφή. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε τη σούπα σε μπολ.

Γαρνιτούρα: Βάζουμε σε ένα μπολ τις γαρίδες και τις μαρινάρουμε για 10 λεπτά με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο.

Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τις γαρίδες μαζί με τη μαρινάδα και λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Γαρνίρουμε με αυτές τη σούπα και σερβίρουμε.

*Καθάρισμα γαρίδας: Αφαιρούμε το κεφάλι, τα πόδια και το κέλυφος κρατώντας την ουρά. Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης και με τη μύτη αφαιρούμε το εντεράκι.