Βρασμένο σε αλατισμένο νερό για τόσο όσο να μαλακώσει χωρίς να διαλυθεί, γίνεται ωραία σαλάτα με την προσθήκη καλού ελαιολάδου και χυμό λεμονιού. Εχει όμως ένα μειονέκτημα: μυρίζει άσχημα όσο βράζει. Για να μειώσετε αυτή την οσμή μπορείτε να το μαγειρέψετε στον ατμό (θα χρειαστείτε 5-7 λεπτά αν το χωρίσετε σε μικρά μπουκετάκια). Αν επιμένετε στο βράσιμο στην κατσαρόλα μπορείτε να προσθέσετε στο νερό 1-2 φύλλα δάφνης, ή μισό λεμόνι με τη φλούδα ή μερικές κουταλιές χυμό λεμονιού ή μερικά κομμάτια μπαγιάτικου ψωμιού ή κλωνάρι σέλινο ή ένα κρεμμύδι.
Εάν θέλετε το κουνουπίδι να παραμείνει λευκό προσθέστε στο νερό που βράζει 1-2 κ.σ. ξίδι. Φροντίστε να επιλέξετε ένα κουνουπίδι σφιχτό και λευκό και κρατείστε το -χωρίς να το πλύνετε- στο ψυγείο για 8-10 ημέρες. Αν πριν το μαγειρέψετε ανακαλύψετε μερικά μαύρα στίγματα στην επιφάνειά του αφαιρέστε τα με ένα μαχαίρι. Το κουνουπίδι τρώγεται και ωμό. Πλύντε το καλά, αφαιρέστε τα φύλλα, χωρίστε το σε μικρά μπουκετάκια και σερβίρετέ το με ένα ντιπ της αρεσκείας σας (πχ με στραγγιστό γιαούρτι-μαγιονέζα και κίμινο).