Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, μία η ώρα το μεσημέρι και στο εστιατόριο Οsterman στην πλατεία Αγίας Ειρήνης παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση. Ανθρωποι νέοι, χαρούμενοι συζητούν πίνοντας το κοκτέιλ τους. Αν παρατηρήσει κανείς καλύτερα οι περισσότεροι έχουν περασμένη στον ώμο τους μια χαριτωμένη, κόκκινη πάνινη τσάντα, η οποία αναγράφει «ΒΗΜΑGOURMET Food Blog Awards 2015». Ναι, πρόκειται για το γεύμα γνωριμίας των φιναλίστ των Food Blog Awards 2015, του διαγωνισμού που διοργανώνει το περιοδικό ΒΗΜΑGourmet προκειμένου να επιβραβεύσει το έργο των ελλήνων food bloggers για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και εκείνοι έδωσαν σύσσωμοι το «παρών» από κάθε γωνιά της Ελλάδας: από την Κρήτη ως τη Θεσσαλονίκη.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι αφού είχαν προηγηθεί πολλές γνωριμίες, φωτογραφίες και selfies, η Ιωάννα Σουφλέρη, διευθύντρια του ΒΗΜΑGOURMET, έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσει – τι άλλο; – το γεύμα. «Επιτέλους! Επιτέλους! Επιτέλους! Μας βρήκαν δημοψηφίσματα, μας βρήκαν capital controls, μας βρήκαν εκλογές όμως τα καταφέραμε και τίποτα δεν έχει κάμψει την αποφασιστικότητά μας να ξεκινήσουμε τα Food Blog Awards, τα οποία ελπίζουμε ότι σύντομα θα γίνουν θεσμός» δήλωσε μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας: «Στην πραγματικότητα η μπλογκόσφαιρα είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε στην άμεση δημοκρατία, τώρα που ο πληθυσμός της γης μετριέται σε δισεκατομμύρια. Δηλώνω οπαδός και θαυμαστής λοιπόν όλων αυτών των ανθρώπων που εκφράζονται μέσα από ένα blog και πολύ περισσότερο των ανθρώπων που εκφράζονται μέσα από ένα blog φαγητού, καθώς αυτό μας συγκινεί περισσότερο, κουβαλώντας συλλογικές μνήμες, αρώματα και γεύσεις».

Στα κομψά τραπέζια του Οsterman τα πιάτα άρχισαν να σερβίρονται. Σαλάτα ρόκα με ψητό παντζάρι, ριζότο με σπανάκι, κατσικίσιο τυρί και λάδι τρούφας, ενώ για το κύριο πιάτο οι θαμώνες είχαν να διαλέξουν μεταξύ ενός λαχταριστού lamp burger με relish κρεμμυδιού και πατάτες τηγανιτές, αλλά και μιας χορταστικής μερίδας fish & chips με σπιτική tartare και πουρέ από μπιζέλι. Οι bloggers καθισμένοι σε ομάδες ανάλογα με την κατηγορία που διαγωνίζονται (Best cooking blog, Best sweet treats, Best baking, Best traditional recipies, Best family cooking, Best special diet, Best Greek cooking in English, Best design and site architecture) είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους, αλλά και με τους χορηγούς του διαγωνισμού από τα brands Κnorr, Flora με βούτυρο, Bιτάμ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Αegean και ΙΚΕΑ.

Ενα γρήγορο ρεπορτάζ στα τραπέζια απέδειξε ότι δεν επικρατεί ανταγωνισμός μεταξύ των bloggers αλλά αντίθετα μόνο πνεύμα ευγενούς άμιλλας, καθώς όλοι είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν τα μαχαίρια τους μόνο για την κουζίνα.

Κανείς πάντως δεν κατάλαβε πώς πέρασαν οι ώρες. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα και αφού είχε σερβιριστεί ο καφές και το επιδόρπιο – μια τάρτα tatin με παγωτό βανίλια – οι bloggers άρχισαν να αποχωρούν σίγα σιγά. Ηταν η πρώτη ημέρα των Food Blog Awards 2015 του ΒΗΜΑGOURMET και ένα μόνο είναι σίγουρο: θα μας κρατήσουν συντροφιά για τους επόμενους μήνες. Εν τω μεταξύ όλο αυτό το διάστημα μπορείτε να δείτε τα blog των διαγωνιζόμενων και να ψηφίσετε το αγαπημένο σας ΕΔΩ.