ArneaKouzinaTraditionalήταν ο τίτλος της τριήμερης γιορτινής παρουσίασης τοπικών προϊόντων και πιάτων της «προ του Αθω» περιοχής, στο Αλσος της Αγίας Παρασκευής, στην Αρναία Χαλκιδικής, το τριήμερο από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου.
Προϊόντα από την ενδοχώρα αλλά και τα παραθαλάσσια «προ του Αθω» μέρη, ήταν στη διάθεση των επισκεπτών για γευσιγνωσία στα περίπτερα των παραγωγών, αλλά και μαγειρεμένα με τέχνη και δημιουργικότητα υπό την εποπτεία της σεφ Ντίνας Νικολάου, σε υπαίθρια εργαστήρια μαγειρικής, στον χώρο του Αλσους με τις πανύψηλες βελανιδιές.
Προϊόντα μελιού και γαλακτοκομικά, πίτες, κουλουράκια, αμυγδαλωτά, θαλασσινά, κρεατικά, εκλεκτά επώνυμα κρασιά από το Αγιο Ορος και την ορεινή Χαλκιδική, έβαλαν τους επισκέπτες σε ένα απολαυστικό παιχνίδι αναζήτησης γεύσεων και γευστικών συνδυασμών.

Εκατοντάδες περιηγητές, λάτρεις των τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων και της γαστρονομίας γενικότερα, επισκέφθηκαν τους 20 παραγωγούς της εκδήλωσης, δοκίμασαν τα προϊόντα τους, παρακολούθησαν μαθήματα μαγειρικής και παρουσιάσεις και συμμετείχαν σε εργαστήρια καιhappenings.
Τιμώμενο προϊόν της εκδήλωσης, το τοπικό ποτό, η μουντοβίνα, ένα γευστικότατο απόσταγμα μελιού που παράγεται από τη ζύμωση και την απόσταξη της τρυγηθείσας κερήθρας και είναι γνωστό και ως «το τσίπουρο των μελισσοκόμων».
Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και οAndyHarris, αρχισυντάκτης του περιοδικού τουJamieOliver«JamieMagazine», για τον οποίο μαγειρεύτηκαν λουβίδια (αποξηραμένα φασολάκια της περιοχής) από το Νεοχώρι προκειμένου να φωτογραφηθούν για το περιοδικό.
*Η διοργάνωση αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Αθω και του Συλλόγου Επαγγελματιών Αρναίας.Ο θεσμός των τριήμερων παρουσιάσεων με το γενικό τίτλο Kouzina Traditional θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στους οικισμούς της περιοχής, έχοντας ως στόχο την προώθηση της τοπικής παραγωγής και τη δημιουργία δίαυλου επικοινωνίας μεταξύ της τουριστικής και της γαστρονομικής δραστηριότητας.