Υποψηφιότητες 2015

#vgfoodblogawards

BY INSTAGRAM

Food Blog Awards News

Κριτική Επιτροπή

Judge Name

Ιωάννα Σουφλέρη

Judge Name

Μελίσσα Στοΐλη

Judge Name

Κέλλυ Σώκου

Judge Name

Νατάσα Μωράκη

Judge Name

Βίκυ Κουμάντου

Judge Name

Τάσος Αντωνίου

Ζεστό ψωμί με σπιτικό βούτυρο και γεμιστές καραβίδες στον φούρνο (ψαρεμένες στον Φαρσαλίτη ποταμό) είναι οι πρώτες γευστικές αναμνήσεις της Ιωάννας Σουφλέρη. Είχε δικό της παρτέρι λαχανικών από τα 5 και στα 14 μαγείρεψε το πρώτο της φαγητό, ντολμάδες με αμπελόφυλλα, αλλά ξέχασε να βάλει αλάτι! Από τα 18 μαγείρευε για την παρέα: εισήγαγε τους Άγγλους στη μεσογειακή διατροφή με bean soup (φασολάδα!) και σέρβιρε στους Έλληνες της αλλοδαπής τον τραχανά που δεν ήξεραν (ή δεν ήθελαν να ξέρουν…). Στο Παρίσι ανακάλυψε την υψηλή γαστρονομία και την περί του φαγητού φιλολογία. Είναι μανιώδης συλλέκτρια βιβλίων μαγειρικής και δεν έχει επιστρέψει ποτέ από ταξίδι χωρίς να φέρει πίσω κάτι φαγώσιμο. Μελέτησε τη βιολογία και βρίσκει ότι η κουζίνα μοιάζει με πάγκο εργαστηρίου. Τα τελευταία τρία χρόνια διευθύνει το “Gourmet” με απώτερο στόχο να βλέπει τις συνταγές πριν απ’ όλους!
Κάπου ανάμεσα στο ναπολιτάνικο ραγού που έβλεπε να μαγειρεύει η Σοφία Λόρεν στο «Χτες, Σήμερα, Αύριο», στην περιγραφή ενός κρυστάλλινου ποτηριού με sherry που κρατούσε ο Ηρακλής Πουαρό και στους μεζέδες που δοκίμαζε η ίδια σε τσιπουράδικα και ταβέρνες, κατάλαβε πως ο υλικός πολιτισμός ασκεί μεγάλη γοητεία επάνω της και αφέθηκε στις απολαύσεις και την ιστορία της γαστρονομίας. Θεωρεί ύψιστες απολαύσεις το αγουρόλαδο και την ελαφρώς πιπεράτη φέτα, τα παστά ψαράκια με ούζο, τα αφράτα σουτζουκάκια, τα μελωμένα γεμιστά, τα ξεροψημένα σιμίτικα κουλούρια, τις εκμαυλιστικές μπουγάτσες της Θεσσαλονίκης, το σύγκλινο της Μάνης, τα τυριά της Νάξου. Ως αρχισυντάκτρια του περιοδικού «ΒΗΜΑgourmet» έχει άλλοθι για να ασχολείται με τη γεύση ολημερίς και ολονυχτίς, και η αγάπη της για τα αστυνομικά μυστήρια τής επιτρέπει να καταγράφει την καταγωγή, τις επιρροές και την κοινωνική επίδραση εμβληματικών πιάτων.
Το κοριτσάκι που έφτιαχνε χειροποίητα περιοδικά και σχολικές εφημερίδες από τα 10 του μεγάλωσε. Μετά από ένα πτυχίο στη Φιλοσοφία και ένα μεταπτυχιακό στις Νεοελληνικές Σπουδές, ο δρόμος θα την οδηγούσε και πάλι στα περιοδικά. Σύντομα θα διαπίστωνε ότι αυτή η δουλειά θα την εξέθετε ανεπανόρθωτα μέσω των κειμένων της. Γι’ αυτό όμως συνεχίζει. Εδώ και 15 χρόνια που εργάζεται στον χώρο ως συντάκτρια, επιμελήτρια κειμένων και αρχισυντάκτρια, εξακολουθεί να πιστεύει στη δύναμη του περιεχομένου και να θαυμάζει όσους το έχουν, το δημιουργούν και το κατακτούν. Επιμελήτρια ύλης τα τελευταία τρία χρόνια στο περιοδικό γεύσης του «Βήματος» και μητέρα ενός τετράχρονου κοριτσιού, έμαθε να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων, να αγαπάει το υγιεινό αλλά απαραίτητα νόστιμο φαγητό και να προβάλλει τη σημασία του. Μέλος και η ίδια της μεγάλης κοινότητας των bloggers (aka 31ebdomades) περνάει τον ελεύθερο χρόνο της «μπλογκάροντας» και προσπαθώντας να προσφέρει μέσω αυτού όσα έλειψαν σε εκείνη.
Αν και σπούδασε οικονομικά και στατιστική, η Νατάσα Μωράκη δεν αγάπησε ποτέ αυτού του είδους τα μαγειρέματα. Αντίθετα, διασκεδάζει αφάνταστα το μαγείρεμα με τις λέξεις και γεύεται με ενδιαφέρον ό,τι κοχλάζει στο τσουκάλι. Εδώ και δέκα χρόνια μεταφράζει και επιμελείται κείμενα κυρίως γαστρονομικά, ενώ τον τελευταίο χρόνο γράφει και η ίδια στο περιοδικό “The Foodie”. Ανάμεσα στις δουλειές της είναι η μετάφραση του βιβλίου «Μοριακή γαστρονομία• κατσαρόλες και δοκιμαστικοί σωλήνες» του Herve This (Πατάκης 2008) και η επιμέλεια των βιβλίων του κριτικού εστιατορίων Επίκουρου, «Νέα Ελληνική Κουζίνα» (Ίκαρος 2012) και «Η Γεύση της Μνήμης» (Ίκαρος 2014), όπως και η επιμέλεια των μεταφράσεων στη σειρά «Γαστρονομία και Σκέψη» των εκδόσεων Πολύτροπον, της οποίας υπεύθυνος ήταν ο Επίκουρος.
Στην είσοδο του ΔΟΛ δηλώνει «η μαγείρισσα του “Gourmet”» γιατί έχει μαγειρέψει πολλά τεύχη του περιοδικού. Γράφει τις συνταγές της σαν χάρτες GPS προς τον επιθυμητό προορισμό, όπως λέει γελώντας. Στους αναγνώστες της στο TasteFULL.gr μιλά για μια ζωή γεμάτη γεύση, γιατί το φαγητό έχει δύναμη να μεταφέρει συναισθήματα και να ενώνει τους ανθρώπους. Λατρεύει τις κονσέρβες και όλες τις τεχνικές συντήρησης που αξιοποιούν την εποχιακή αφθονία και γεμίζουν με προμήθειες τα ντουλάπια. Πιστεύει πως όσοι κρατούν αναμμένες τις εστίες στα ελληνικά νοικοκυριά πρέπει να έχουν λύσεις και ένα βαθμό αυτονομίας. Αναζητά απαντήσεις σε ό,τι την ρωτούν και χαράζει διαδρομές για το πιο τρυφερό τσουρέκι, τα σπιτικά λουκούμια, το φύλλο για πίτες, τα μυστικά των υλικών και των τεχνικών. Ονειρεύεται μια Ελλάδα με μαγειρική παιδεία και λάμψη περηφάνιας για κάθε πιάτο που μαγειρεύει. Σπούδασε οικονομικά και επικοινωνία. Έμαθε να μαγειρεύει στην πράξη, κρατώντας στρωμένο τραπέζι για την οικογένειά της και διαβάζοντας μανιωδώς. Πιστοποίησε τις μαγειρικές της γνώσεις με το Professional Cook course, του online cooking school “RouxBe”.
O Τάσος Αντωνίου σπούδασε Επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο. Έχει εργαστεί σε πολλά ΜΜΕ (περιοδικά, websites, τηλεόραση και ραδιόφωνο). Έχει μαγειρέψει με σεφ παγκοσμίου φήμης, όπως ο Jamie Oliver. Το 2009 το πάθος του για το φαγητό τον οδήγησε στην ίδρυση του www.mamapeinao.gr, το οποίο ξεκίνησε αρχικά ως blog και σήμερα είναι ένα ολοκληρωμένο food portal με χιλιάδες αναγνώστες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, και με πολύ μεγάλη επιρροή στα social media. Είναι σύμβουλος F&B επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. To βιβλίο του με τίτλο «Για να μην ξαναπείς ποτέ “Μαμά Πεινάω”» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό βιβλίων γαστρονομίας “Gourmand” ως το «καλύτερο ελληνικό βιβλίο μαγειρικής με εύκολες συνταγές». Θα τον δείτε να ετοιμάζει πρωινό στο “JOY” στο Mega και εύκολες, συναρπαστικές συνταγές στο κανάλι του “Mama Peinao TV” στο ΥouTube.

About Food Blog Awards

Καλώς ήρθατε! Με μεγάλη χαρά, το «ΒΗΜΑgourmet» ανακοινώνει τη θέσπιση των Food Blog Awards.

Έχοντας παρακολουθήσει συστηματικά την αξιοθαύμαστη εργασία των ελλήνων food bloggers (είτε πρόκειται για την εισαγωγή πρωτοποριακών ιδεών, είτε για τη διατήρηση της διατροφικής κληρονομιάς μας, είτε για την εμπνευσμένη αξιοποίηση υλικών και τεχνικών), θελήσαμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να επιβραβεύσουμε το έργο τους. Σας καλωσορίζουμε, λοιπόν, στον πρώτο διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων ελλήνων food bloggers και σας προσκαλούμε να γνωρίσετε στο site μας τους υποψήφιους, να περιηγηθείτε επίσης τα blogs τους και —ψηφίζοντας ανά κατηγορία υπέρ εκείνου που θα σας γοητεύσει περισσότερο— να αναδείξετε κι εσείς τον δικό σας νικητή, καθώς σε κάθε κατηγορία θα απονεμηθεί και βραβείο κοινού.

Καλή διαδικτυακή βόλτα, ευχόμαστε!

#vgfoodblogawards