Το ξενοδοχείοHiltonΑθηνών αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά οικοδομήματα της πρωτεύουσας, ένα από τα λίγα πραγματικά τοπόσημα αυτής της πόλης. Πριν από λίγο καιρό γύρισε σελίδα για ακόμη μία φορά στην ιστορία του, αλλάζοντας ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η Ιονική Ξενοδοχειακή, ιδιοκτήτριά του, βασικός μέτοχος της οποίας με ποσοστό 97,3% είναι ηAlphaBank, ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο τη διαδικασία πώλησης του πολυτελούς ακινήτου και επέλεξε πριν από μερικές εβδομάδες ως προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία που απαρτίζεται από τις εταιρείες Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ (ΤΕΜΕΣ), ιδιοκτήτρια τηςCosta Navarinoστη Μεσσηνία, και τηνD-MarineInvestmentsHoldingBV, με έδρα στο Αμστερνταμ, θυγατρική εταιρεία του τουρκικού ομίλουDoğuş. Φημολογείται πως η ΤΕΜΕΣ είχε υποβάλει προσφορά ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη γωνία που σχηματίζουν οι λεωφόροι Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Αλεξάνδρου στεγάζονταν έως τα τέλη της δεκαετίας του ’50 στρατιωτικές υπηρεσίες. Το οικόπεδο (επιφάνειας 16 στρεμμάτων) παραχωρήθηκε, έναντι 750.000 δολαρίων, το 1957 για να ανεγερθεί τοπρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας που δημιουργήθηκε ποτέ στην Αθήνα. Αρχικός ανάδοχος του έργου ήταν ο όμιλος Πεζά, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να το ολοκληρώσει και έτσι τη σκυτάλη παρέλαβε η Ιονική Τράπεζα. Το 1960 οι μετοχές της Ξενοδοχειακής Εταιρείας Πεζά περιήλθαν στη θυγατρική της τράπεζας, την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις, και ο σκελετός της οικοδομής ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1961. Το κόστος κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας του οικοπέδου (με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής), ξεπέρασε τα15 εκατομμύρια δολάρια.
Την αρχιτεκτονική ομάδα που σχεδίασε το ξενοδοχείο αποτελούσαν ο Μανώλης Βουρέκας, ο Προκόπης Βασιλειάδης και ο Σπύρος Στάικος, ενώ υπεύθυνος αρχιτέκτονας ήταν ο Αντώνης Γεωργιάδης. Η πρόσοψή του διακοσμήθηκε με ανάγλυφες, αρχαϊκής θεματολογίας συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη, οι οποίες εντυπωσιάζουν ακόμη και σήμερα περαστικούς και επισκέπτες. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1963, με ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων. Τη μονάδα εγκαινίασε προσωπικά ο ιδρυτής της αλυσίδας, ΚόνραντXίλτον, δηλώνοντας μάλιστα: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο των Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου». Από τις αίθουσές του παρέλασε εκείνες τις ημέρες η αθηναϊκή αφρόκρεμα της εποχής. Οπως έχει σημειώσει ο αθηναιογράφος Γιάννης Καιροφύλας,«στη δεξίωση των εγκαινίων πήγανε όλοι οι κοσμικοί που κατόρθωσαν να βρούνε πρόσκληση και μερικοί πήγανε της προσκολλήσεως, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Οι κύριοι ήταν όλοι τους με επίσημο ένδυμα, ενώ οι κυρίες είχαν κάπως πρόωρα φέρει την άνοιξη με τα πολύχρωμα καπέλα τους, για τα οποία είχαν καταβάλει ουκ ολίγα στις αθηναίες καπελούδες, τις μετρημένες πια στα δάχτυλα».Στο φημισμένο μπαρGalaxyέφαγαν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας τα πρώτα τους χάμπουργκερ και έμαθαν τι σημαίνει κλαμπ σάντουιτς.
Το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε πλήρως το 2003, με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα, προστέθηκαν μία πτέρυγα 84 δωματίων, αίθουσες συνεδριάσεων και πολλαπλών χρήσεων, συνεδριακοί χώροι και ένα κέντρο ευεξίας περίπου 1.200 τ.μ. Το 2004, άλλωστε, το HiltonΑθηνών ήταν η επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων ΑγώνωνSpecialOlympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Toκοσμοπολίτικο ξενοδοχείο, που συμπλήρωσε πριν από λίγους μήνες 53 χρόνια λειτουργίας, διαθέτει 506 δωμάτια, 22 εξοπλισμένες αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων και πολλές άλλες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες. Κάποιες από τις πιο σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, ο Φρανκ Σινάτρα ή ο Χιου Χέφνερ, που έχουν επισκεφτεί ποτέ την Αθήνα έχουν φιλοξενηθεί στα δωμάτιά του, ενώ η πισίνα του παραμένει σταθερά κάθε καλοκαίρι τόπος συνάντησης των εγχώριων σελέμπριτι.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εξελίξεις στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα ιδιότυπο μάτριξ. Ο όμιλος ΤΕΜΕΣ, για παράδειγμα, έχει ήδη την επιμέλεια και τη διαχείριση ενός από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ τουριστικής αξιοποίησης ακινήτων στην Ευρώπη, τουCosta Navarinoστη Μεσσηνία. Η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου συνεργάζεται με τηνDoğuş, που δραστηριοποιείται σε 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, με περισσότερες από 290 επιχειρήσεις και πάνω από 50.000 εργαζομένους. ΗDoğuş Holding βρίσκεται στην τριάδα των πιο ισχυρών ομίλων της Τουρκίας. «Καπετάνιος» του, ο Φερίτ Σαχένκ, που ανέλαβε τα ηνία του επιχειρηματικού κολοσσού το 2001, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Το περιοδικό«Forbes»υπολογίζει την περιουσία του στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. ΗDoğuş έχει επιδείξει σημαντικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό. Συμμετέχει μάλιστα ήδη μαζί με τηLamdaDevelopment(συμφερόντων ομίλου Λάτση) στην εκμετάλλευση της μαρίνας του Φλοίσβου. ΗDoğuş όμως θεωρείται φαβορί και για την παραχώρηση της μαρίνας του Αλίμου και συμμετέχει στοJermynStreetRealEstateFundIVLP, το οποίο αγόρασε έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Στοfund, που λειτουργεί υπό το σχήμα τηςAGCEquity Partners, συμμετέχουν επίσης δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι άραβες επενδυτές, καθώς και δύοfundsτηςAGC. Υπάρχει ωστόσο κι ακόμη ένας ισχυρός παίκτης, τοOlayanGroup, που διεκδίκησε, μαζί με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, τον Αστέρα, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Η συνεργασία οδήγησε τελικά σε μερίδιο στηνCostaNavarino.
Η διοίκηση τηςOlayan, του ισχυρότερου επιχειρηματικού ομίλου της Σαουδικής Αραβίας, με παρουσία σε ολόκληρο τον κόσμο, βρέθηκε στην Αθήνα το 1976 θεωρώντας πως θα περνούσε λίγο καιρό εδώ, μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στον Λίβανο. Ο εμφύλιος κράτησε τελικά 15 χρόνια και οι Ολαγιάν εγκαταστάθηκαν εδώ, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο στη Γλυφάδα, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς, όπου στεγάζεται ο χρηματοοικονομικός πυρήνας ενός ομίλου που ελέγχει δεκάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το 2000, που απεβίωσε ο ιδρυτής Σουλεϊμάν Ολαγιάν, τη θέση του προέδρου κατέχει ο γιος του Κάλεντ. Η συνολική περιουσία της οικογένειας Ολαγιάν υπολογίζεταισε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια,με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Στην Ελλάδα έχουν επενδύσει σε πολλές επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες ηChipitaκαι ηCoca-Cola. Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους στον χώρο του ελληνικού τουρισμού, καθώς και ποια θα είναι η συνέχεια της ιστορίας τουHiltonΑθηνών μέσα στο αβέβαιο τοπίο τού σήμερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ