Την εκτίμηση ότι η συμφωνία για την ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή στο Αιγαίο για το προσφυγικό, δεν διασφαλίζει ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ εξέφρασε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 την Παρασκευή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. {{{ audio1 }}}

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι μέσω της συμφωνίας αυτής, επί της ουσίας «εφαρμόζονται κοινές περιπολίες εκ του πλαγίου».

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος το ζήτημα του κλεισίματος ή όχι των συνόρων δεν έχει διασφαλιστεί, καθώς από τη συμφωνία δεν προκύπτει να έχει διασυνδεθεί.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά, η Τουρκία επιβάλλει τη θεσμική ισοτιμία της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, εφόσον η διαχείριση δεν γίνεται πλέον στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά σε αυτό της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα θετικά της συμφωνίας, αναφέροντας ότι θα σταματήσει η στοχοποίηση της Ελλάδας, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η φύλαξη θαλασσίων συνόρων δεν έχει καμία σχέση με τη φύλαξη χερσαίων συνόρων.

Επιπλέον, μέσω της συμφωνίας που επετεύχθη καταδεικνύεται ότι η Τουρκία αποδέχεται την ευθύνη ότι από τα εδάφη της φεύγουν με τη βοήθεια διακινητών μετανάστες ή μη ταυτοποιημένοι πρόσφυγες.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ακόμη, ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ισοδυναμεί με αποδοχή της διεθνούς κοινότητας ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα διεθνές πρόβλημα και όχι ελληνικό, ή ευρωπαϊκό. Εφόσον εμπλέκεται το ΝΑΤΟ, εμπλέκονται οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, σημείωσε.

Τόνισε, επίσης, ότι είναι θετικό πως η ευρωατλαντική συμμαχία πλησιάζει τις τουρκικές ακτές και άρα αρχίζει να συνδέεται με την κρίση στη Συρία.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για το προσφυγικό, τις περιπολίες του ΝΑΤΟ, την οικονομία, την κυβέρνηση, τις τηλεοπτικές άδειες και το άρθρο Τόμσεν.

Για το προσφυγικό και τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που με ανησυχούν, θα ‘λεγα λοιπόν ότι υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία αναμφίβολα. Δηλαδή, θα σταματήσει η ενοχοποίηση και η στοχοποίηση της Ελλάδος, γιατί είναι πια αντιληπτό ότι η ελληνική ακτογραμμή είναι ευρωπαϊκή ακτογραμμή και είναι πάρα πολύ δύσκολο να φυλάς θαλάσσια σύνορα, δεν έχει καμία σχέση η φύλαξη θαλασσίων συνόρων με τόσα νησιά και τέτοια πολύπλοκη ακτογραμμή με το να φυλάς χερσαία σύνορα. Επίσης, η Τουρκία αποδέχεται ότι έχει ευθύνη γι’ αυτούς που φεύγουν από τις ακτές. Επίσης, έχουμε μία αποδοχή εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας ότι έχουμε ένα πρόβλημα, το προσφυγικό, που δεν είναι μόνο ελληνικό, μόνο ευρωπαϊκό, με την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αφορά τη διεθνή κοινότητα.

Το ΝΑΤΟ είναι ευρωατλαντική συμμαχία, άρα έχουμε εκ των πραγμάτων εμπλοκή Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και στην πραγματικότητα το ζήτημα είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Άρα, η διάσταση η διεθνής είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί. Υπάρχουν δυστυχώς και πολλά προβληματικά σημεία. Το πρώτο είναι ότι βλέπουμε την πολιτική ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά και δύσκολα, καταφεύγει σε άλλου τύπου σχήματα και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ. Το δεύτερο σημείο είναι ότι η Τουρκία επιβάλλει τη θεσμική της ισοτιμία. Η Τουρκία σου λέει «δεν είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είμαι μέλος του ΝΑΤΟ» και όταν το πλαίσιο είναι νατοϊκό, «παίρνω πρωτοβουλία, είμαι νατοϊκός, εγώ έχω ίδια ισχύ με οποιονδήποτε άλλον», άρα δεν πρόκειται για μία συμφωνία επανεισδοχής, για παράδειγμα Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, αλλά πρόκειται για μία απόφαση στην οποία μετέχει η Τουρκία, εκεί που είναι μέλος και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Το τρίτο σημείο είναι ότι όλη αυτή η παλιά ιστορία, το παλιό σενάριο των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εφαρμόζεται εκ του πλαγίου, μέσω αυτής της νατοϊκής δύναμης».

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας

«Βεβαίως, γιατί αυτό δεν αντιμετωπίστηκε και δεν έχει λυθεί το θέμα αυτό. Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι αφού δεν μπορείτε να στεγανοποιήσετε τα ευρωπαϊκά σύνορα στο Αιγαίο, ας τα στεγανοποιήσουμε στην ΠΓΔΜ. Ήταν και εξακολουθεί να είναι τραγικό λάθος η προσπάθεια που έκανε ο κ. Τσίπρας να συνδέσει το ζήτημα των προσφύγων με το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου χρέους».

Για την τακτική Τσίπρα και της κυβέρνησης

«Οι επιλογές του κ. Τσίπρα είναι επιλογές ταξικές. Λέει «ποιοι είναι μαζί μου πολιτικά και εκλογικά, φορτώνω το βάρος στους υπόλοιπους, άρα δεν εμφανίζω ένα σχήμα που λειτουργεί ως μηχανισμός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά ως ένας μηχανισμός διαμόρφωσης μετώπων που είναι κοινωνικά και εκλογικά». Αυτό είναι που είναι πάντα στο μυαλό του. Η ταξικότητα των επιλογών. Το πρόβλημα της χώρας είναι να αποκτήσει η κοινωνία ένα κώδικα επικοινωνίας, τον οποίο δεν έχει και το πολιτικό σύστημα να λειτουργήσει με τελείως διαφορετικό τρόπο. Δεν μπορεί να έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο, στα βράχια. Κινδυνεύουμε να μην είμαστε σε στασιμοχρεοκοπία, όπως έχω πει, δηλαδή να σερνόμαστε, αλλά να κινδυνεύουμε να υποστούμε τις συνέπειες της ασύντακτης χρεοκοπίας εντός ευρώ.

Η λύση, όταν έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός πριν από πέντε-έξι μήνες και έχει δώσει ξανά 35,5% στον κ. Τσίπρα και του έχει επιτρέψει να κάνει κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο, είναι μια λύση που αν δεν τη δώσει η ίδια η κυβέρνηση, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν μπορεί να υπάρξει, διότι ο άλλος που μπορεί τότε να δώσει τη λύση είναι μόνο ο ελληνικός λαός. Αλλά πρέπει να είναι προφανές ότι έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί, διότι σκεφτείτε να επιβεβαιωθεί ότι κάνουμε πάντα τις ίδιες λανθασμένες επιλογές ψευδαισθήσεων και ψεμάτων… Μπορεί να διαπιστωθεί μέσα από την εντιμότητα που έχει μια κυβέρνηση να πει «δεν μπορώ, διότι προκαλώ βλάβη και ως εκ τούτου αποδέχομαι αυτό που μου έλεγαν, ότι χρειάζομαι μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού».

Για το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης και αν σ’ αυτή πρέπει ή όχι να συμμετέχει ο κ. Τσίπρας

«Δεν μπορώ να μπω σ’ αυτές τις συζητήσεις. Δηλαδή, το θέμα είναι αυτό; Ο ρόλος του κ. Τσίπρα; Αυτό είναι το ζήτημα της Ελλάδας; Στους ανθρώπους που δεν έχουν σκεφθεί να προστατεύσουν τους ίδιους και τη σταδιοδρομία τους, έχω να πω ότι όλα τα πρόσωπα είναι διαθέσιμα να θυσιαστούν στην υπόθεση αυτή. Όλοι. Είμαστε όλοι στη διάθεση της ιστορίας».

Για τις τηλεοπτικές άδειες και αν επέρχεται εξυγίανση στο τηλεοπτικό τοπίο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση

«Τίποτα, καμία εξυγίανση. Επιχειρείται διπλός εκβιασμός. Πιέζουν τους παλιούς και τους νέους, λέγοντας ψέματα στη Βουλή και το συγκλονιστικότερο για μένα είναι ότι βλέπω σήμερα δημοσιεύματα που λένε ότι η κατάσταση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι τελείως διαφορετική από τους αριθμούς που έδωσε η κυβέρνηση στη Βουλή και περιέλαβε στην αιτιολογική έκθεση του νόμου. Ότι δηλαδή οι άδειες δεν είναι τόσες λίγες στις άλλες χώρες. Εδώ πέρα υπάρχουν δημοσιεύματα και στοιχεία ότι είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση. Κάποιος επιχείρησε να πει ωμά ψέματα χθες στη Βουλή».

Για το άρθρο Τόμσεν και το ρόλο του ΔΝΤ

«Το Eurogroup είπε ότι υπάρχει πρόοδος και ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα και συνεχίζεται η ίδια ιστορία. Η αξιολόγηση δεν ολοκληρώνεται, δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο σχήμα για το ασφαλιστικό ή το φορολογικό, η κοινωνία διασπάται και οι επιλογές του κ. Τσίπρα είναι ωμές ταξικές. […]

Βγαίνει κατόπιν αυτού ο κ. Τόμσεν με έναν τρόπο ασυνήθιστο, 10 λεπτά μετά τη συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ και λέει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν το ΔΝΤ ως κανονικό εταίρο στο πρόγραμμα και όχι ως τεχνικό σύμβουλο, αλλά ως κανονικό χρηματοδότη και εταίρο στο πρόγραμμα της τρόικας και λέει την άποψή του ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη περικοπή στις συντάξεις και πρέπει να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα περίπου 9 δις μέχρι το 2018 για να έχουμε πρόγραμμα».