Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε στους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας και τα εσωκομματικά της Ν.Δ.
{{{ audio1 }}}

Για τα μηνύματα Τσίπρα στο twitter

«Η διπλωματία του twitter δεν ξέρω τι αποτελέσματα έχει. Οι ατάκες και τα επιχειρήματα σωστά είναι. Το θέμα είναι τι αποδίδει η διπλωματία, δεν ξέρω αν η διπλωματία του twitter είναι η καλύτερη δυνατή και αποτελεσματικότερη, τη στιγμή που η Τουρκία – πρέπει να το πούμε αυτό – φεύγει με γεμάτες τις βαλίτσες της επιστροφής προς την Άγκυρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και την αναζήτηση συναίνεσης

«Ξέρετε πόσες συναντήσεις έχουν προηγηθεί διμερείς, πολυμερείς που ετοιμάζουν και πόσα χαρτιά έχουν πάει και έχουν έρθει μέχρι να γίνει η τελευταία διάσκεψη, η οποία επισφραγίζει την προηγούμενη διαδικασία; Προφανώς (προετοιμάστηκε το προηγούμενο διάστημα η συνάντηση του Σαββάτου), δεν το λέω στο αέρα προφανώς επειδή το εικάζω. Πρώτα-πρώτα, έτσι γίνεται πάντα. Εδώ καταθέτω, αν θέλετε, και την εμπειρία μου σχετικά με αυτό. Αλλά το πρώτο σχέδιο δράσης έχει δουλευτεί και έχει συμφωνηθεί εδώ και δύο μήνες».

Για το επεισόδιο στο περιθώριο της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο

«Παρουσιάστηκε πολύ περισσότερο και δραματοποιήθηκε απ’ ό,τι ήταν. Αμέσως μετά την έναρξη της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών κεκλεισμένων των θυρών, απαντώντας σε ερωτήσεις η κυρία Γεροβασίλη, διότι δεν ξεκίνησε μόνη της, (μίλησε) σε σχέση με την εν εξελίξει συζήτηση. Θεωρώ ότι σε τέτοιες στιγμές πρέπει να είναι σεβαστή η διαδικασία που ακολουθείται, βεβαίως οι δημοσιογράφοι πρέπει να ρωτάνε και αυτή είναι η δουλειά τους, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να διαφυλάττει μια θεσμική διαδικασία. Θεωρώ ότι έγινε μια ενημέρωση για τα όσα παράλληλα λέγονταν πίσω από κλειστές πόρτες και ζήτησα μετά να πω στους δημοσιογράφους κι εγώ δύο κουβέντες, λέγοντάς τους ότι θεωρώ ότι η ταυτόχρονη και παράλληλη ενημέρωση για το τι λέγεται μέσα εκείνη τη στιγμή υποσκάπτει την εμπιστοσύνη σε μια θεσμική διαδικασία. Και επειδή υπήρχε μια επικοινωνιακή διάσταση σ’ αυτό, έκανα την επισήμανση, αλλά την ένταση και το πρόβλημα δημιούργησε ένα τρίτο πρόσωπο. Η κυρία Γεροβασίλη είναι ένας ευγενής άνθρωπος και πιστεύω κι εγώ, αλλά ο κ. Κουίκ ήταν που παρενέβη ως ταύρος εν υαλοπωλείω και θεώρησε ότι πρέπει να διαφυλάξει και να περισώσει την κυρία Γεροβασίλη, η οποία δεν είχε τέτοια ανάγκη… Η ουσία είναι ότι μια διαδικασία που θεωρώ ότι υπήρχε καλή διάθεση, έπρεπε να την προασπίσουν και να μη γίνεται λάθος ενημέρωση για το τι έλεγε ο πρωθυπουργός (πίσω από κλειστές πόρτες)».

Για τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ.

«Όλοι προσπαθούν πολύ συνειδητά και με μεγάλη συνέπεια να γίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία περνάει πραγματικά ή πέρασε μία δύσκολη στιγμή. Αυτό το οποίο άλλαξε το κλίμα ξέρετε ήταν και αυτό θέλω να το τονίσω, η μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που έδειξε η κοινοβουλευτική ομάδα όταν συνήλθε. Εκεί άλλαξε πραγματικά τα πράγματα. Εύχομαι να συνεχίσουμε έτσι».