Τη Πέμπτη 08 Οκτωβρίου ο Τρύφων Αλεξιάδης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τους φοροελέγχους, τις πληρωμές με κάρτα, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και τη λίστα Λαγκάρντ{{{ audio1 }}}

Για τους φορο-ελέγχους

«Ποτέ δεν είπα για εφόδους τη νύχτα. Η νύχτα είναι αγαπημένη ώρα για δουλειά και για διασκέδαση. Αυτό που είπα με σαφήνεια είναι ότι πρέπει να αντιγράψουμε αυτό που γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό πού έγινε στη Γερμανία, όπου ξημερώματα – γι’ αυτό μίλησα στη Βουλή και ευτυχώς είναι το βίντεο για όποιον θέλει να το δει – εκατοντάδες εφοριακοί, μαζί με αστυνομικούς και μαζί με εισαγγελείς, πήγαν σε μεγάλες επιχειρήσεις και δεν επιτρέπεται να πω το όνομα, έχει γραφτεί άλλωστε στον Τύπο, για θέματα φοροδιαφυγής. Αυτό πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, διότι πρέπει να στρέψουμε το φορολογικό μηχανισμό στις μεγάλες και στις πολύ μεγάλες υποθέσεις. Λέμε αιφνιδιαστικά αυτό που έγινε στη Γερμανία, ήθελα να δείξω το συμβολισμό. Αιφνιδιαστικά ξημερώματα, δηλαδή μόλις ανοίγει η επιχείρηση, πηγαίνεις και παίρνεις τα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι έχει κάνει φοροδιαφυγή. Ο κ. Σπινέλλης έχει κληθεί γι’ αυτό το πράγμα κι έχει δώσει εξηγήσεις, γιατί είχαμε και μια αντιδικία (σ.σ.: για την αντιμετώπιση της διαφθοράς), αλλά επ’ αυτού του θέματος, τη διαφθορά, αντιμετωπίζεται όχι με εξαγγελίες και με ευφυολογήματα στο υπουργείο Οικονομικών. Αντιμετωπίζεται με μέτρα. Σε ό,τι αφορά όμως το κομμάτι των ελέγχων, ήδη το υπουργείο Οικονομικών, όταν χρειάζεται, κάνει ελέγχους και το βράδυ, γιατί τα νυχτερινά κέντρα το βράδυ λειτουργούν, δεν θα πάμε εμείς μέρα στα νυχτερινά κέντρα. Άρα, για να μην ανησυχεί ο κόσμος, αυτοί οι έφοδοι της Αστυνομίας και το κελί στον Κορυδαλλό είναι γι’ αυτούς, οι οποίοι έχουν θέματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου. Εκεί θα στρέψουμε τη προσοχή μας.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει ελέγχους. Απόδειξη αυτού που κάναμε το καλοκαίρι, όπου μέσα σε τρεις μήνες, κάναμε 40.000 ελέγχους, την τουριστική περίοδο. Το 2014 είχαμε κάνει 22.000 και το 2013 7.000. Τώρα έγιναν 40.000 έλεγχοι, με θεαματικά αποτελέσματα και θα συνεχίσουμε τους ελέγχους που γίνονταν στο παρελθόν. Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε, για λόγους σαφέστατους, να κλείσουμε την ανοιχτή εκκρεμότητα που υπάρχει με επιχειρήσεις στο χώρο των ΜΜΕ και με πολιτικούς. Ό,τι έχει βγει, όπου υπάρχουν εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες, δεν θα βγάλουμε καινούργιες, αλλά όπου έχουν βγει τέτοιες εντολές από το παρελθόν, αυτές πρέπει να κλείσουν και πρέπει να κλείσουν, γιατί δεν μπορεί να μένει μια εκκρεμότητα και να είναι αντικείμενο πιέσεων, εκβιασμών ή οτιδήποτε άλλο για τους ελεγχόμενους. Πρέπει αυτά τα θέματα να ελεγχθούν, να κλείσουν και να προχωρήσουμε. Ο πρώτος στόχος δεν είναι τα ΜΜΕ, ένας από τους αρχικούς στόχους, είναι να κλείσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα την εκκρεμότητα που υπάρχει, διότι νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να ελαφρύνουμε και τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς, από μια κατηγορία ότι για λόγους διαπλοκής κι άλλων συμφερόντων, αυτοί οι έλεγχοι είχαν μείνει στην άκρη. Εμείς τους προτάσσουμε αυτούς τους ελέγχους, διότι θέλουμε κι αυτοί οι άνθρωποι, να βγουν καθαροί στη κοινωνία. Διότι, το να ξεκινήσει έλεγχος σε μια υπόθεση, δεν σημαίνει ότι είσαι κι ένοχος, μια υπόθεση υπάρχει για όλους. Αν προσπαθούσα να εκβιάσω, δεν θα ξεκινούσα με τα ΜΜΕ. Όπως έγινε στο παρελθόν, θα χρησιμοποιούσαμε κι εμείς φορολογικές υπηρεσίες, για να εξυπηρετήσουμε πολιτικούς στόχους, δηλαδή θα είχαμε πολιτικές παρεμβάσεις. Όπως είχαμε στο παρελθόν, τέτοιες καταστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτά εδώ, θέλουμε να κλείσουν. Και για να κλείσουν, θέλουμε ό,τι έχει ξεκινήσει από ελέγχους σε πολιτικά πρόσωπα και ΜΜΕ να τελειώσει μέσα σε ένα επόμενο 5μηνο. Υπάρχει ήδη ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για το 2015, για το 2016, ο σχεδιασμός των ελέγχων θα περιλαμβάνει μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή πολυεθνικούς ομίλους, οι οποίοι κάνουν φοροδιαφυγή, έχουν συναλλαγές, με μεγάλες τεχνικές εταιρείες, προμηθευτές του Δημοσίου, ΜΜΕ που έχουν φορολογικά προβλήματα. Δεν έχουν όλα, ούτε τα στοχοποιούμε, για να μη κατηγορηθώ γι’ αυτό. Εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν θέματα φοροδιαφυγής κι άλλες επιχειρήσεις, λέω ενδεικτικά κάποιους κλάδους που υπάρχουν θέματα φοροδιαφυγής και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Ξεκινήσαμε από τη μεγάλη κι επόμενη είναι η μεσαία και η χαμηλή (εισοδηματική τάξη), η οποία δε σημαίνει ότι δεν ασχολούμαστε και με αυτή. Νομίζω δεν θα έχει συνολικά μεγαλύτερη φορολογητέα ύλη σε σχέση με τη πολύ μεγάλη. Αλλά θα κάνουμε κι αυτούς τους ελέγχους.»

Για την πληρωμή με κάρτα και τους γιατρούς

«Εγώ δεν έχω διστάσει να διαφωνήσω, να συγκρουστώ ή να δημιουργήσω οποιοδήποτε θέμα με όποιον κλάδο ή κατηγορία, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να έχει μια ιδιαίτερη μεταχείριση. Λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν είπα οι γιατροί, είπα: για να αναγνωρίζονται οι ιατρικές δαπάνες, θα πρέπει να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα. Και θα πρέπει όλοι πλέον να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές. Δεν θα ξεκινήσουμε την 1/1/16 να πούμε «όλοι ταμειακές μηχανές». Θα ξεκινήσουμε με κάποια χαρακτηριστικά, με κάποιους κλάδους. Π.χ. ο χώρος της εστίασης και της διασκέδασης πρέπει να έχει άμεσα (πληρωμή με κάρτα) για ευνόητους λόγους, γιατί εκεί διαπιστώνουμε μεγάλη παραβατικότητα. Και σιγά σιγά, θα προχωρήσουμε και σε άλλους τομείς.

Οι νέες επιχειρήσεις από μια ημερομηνία και μετά θα πρέπει να έχουν (πληρωμή με κάρτα) – κι εδώ θα πρέπει να εκλογικευτεί και η Εφορία στο θέμα των κατασχέσεων και οι τράπεζες, δεν μπορεί να έχουμε τη λογική που υπάρχει σήμερα. Μου έφερε πολίτης αποδεικτικό, με το οποίο αποδεικνύεται ότι πήγε να πληρώσει σε πιστωτικό ίδρυμα το λογαριασμό της ΔΕΗ με πιστωτική κάρτα και αντί να του δώσει ένα κίνητρο η τράπεζα, διότι η τράπεζα γλιτώνει προσωπικό και δουλειά όταν πληρώνεις μέσω κάρτας, μια λογιστική εγγραφή γίνεται μόνο, δεν έχεις να μεταφέρεις χρήματα κλπ., τον χρέωσε παραπάνω και 0,35 ευρώ. Αυτά θα τελειώσουν. Θα πρέπει και οι τράπεζες να εκλογικευτούν και θα πρέπει να έχουμε μια λογική υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών κι όχι περιχαράκωσης σε διάφορες καταστάσεις, όχι λογικές καρτέλ. Δηλαδή, να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να επιβάλουν κάποια κατάσχεση στο θέμα αυτό. Να υπάρχει μια λογική, να υπάρχει χαμηλό κόστος για τη προμήθεια του μηχανήματος ή τη συντήρηση του μηχανήματος. Αυτά πού ακούω για 2,3% επί του τζίρου… δεν παίρνει η Εφορία από μια επιχείρηση, θα πάρει η τράπεζα;

Το πλαστικό χρήμα στην Ελλάδα θα επεκταθεί, αντιγράφοντας παραδείγματα χωρών που έγιναν τα τελευταία χρόνια αυτά τα πράγματα, αντιγράφοντας όλα τα θετικά. Και στα θέματα της εθελοντικής συμμόρφωσης και στα θέματα της υποχρεωτικής συμμόρφωσης. Θα κάνουμε συνδυασμό, γιατί η κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των πλαστικών καρτών, θα υπάρχουν και κίνητρα στο πολίτη και κίνητρα στην επιχείρηση και αλλαγή νοοτροπίας στη τράπεζα και την Εφορία.

Θα δοθούν κίνητρα στο πολίτη για να μαζεύει αποδείξεις , για να χρησιμοποιεί τη πιστωτική του κάρτα και θα υπάρχουν αυστηρότατες κυρώσεις γι΄ αυτά τα θέματα. Διότι καλό είναι να κυνηγάμε και στην παραμικρή λεπτομέρεια τη φοροδιαφυγή, αλλά δεν έχω την αυταπάτη ότι θα πιάσουμε τα 15-20 δις ευρώ πού χάνουμε κάθε χρόνο, ότι θα τα πιάσουμε όλα μέσα σε τρεις μήνες. Ξέρω πολύ καλά τα προβλήματα, θα ξεκινήσουμε από τα μεγάλα και θα πηγαίνουμε σιγά σιγά και στα πιο μικρά. Για την ώρα, περιμένουμε να φτιάξουμε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, στην ώρα τους. Θα έρθει μετά νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, θα έρθει μετά νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο.»

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Ο καινούργιος ΕΝΦΙΑ, θα είναι περίπου όπως ήταν και το 2014. Δεν θα έχει μεγάλες αλλαγές, για πολύ λίγες περιπτώσεις θα έχει αλλαγές. Για το 2016 είναι θέμα να ξεκινήσει ένας διάλογος. Πιστεύω πρέπει να γίνει μέσα στο Νοέμβριο με ηρεμία, με πολιτικές, κοινωνικές δυνάμεις, φορείς της κοινωνίας, της αγοράς, να καθίσουν κάτω να συζητήσουν, να φέρουν μια πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών για ένα πιο δίκαιο κι αναλογικό φόρο. Αυτό είναι θέμα υποχρέωσής μας. Σε αυτά που μου έχουν παραδοθεί εδώ, σαν υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου με το νόμο 4334 και 4336 με τη συμφωνία. Όχι απλά δεν τρέχουμε πίσω από τους χρόνους, αλλά και στις πιο πολλές περιπτώσεις είμαστε και πριν από το χρονοδιάγραμμα και τα έχουμε καλύψει. Για το 2016 θα κάνουμε διάλογο με τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς φορείς, για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ κι εμείς πιστεύουμε ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου κι όχι κομματικής πειθαρχίας και ΜΑΤ στην πλατεία Συντάγματος. Αποτυχημένη συνταγή είναι αυτή. Να θυμίσω ότι ένα μεγάλο κομμάτι από τα φορολογικά μέτρα που είναι αναγκασμένη να υλοποιεί η κυβέρνηση, δεν είναι πολιτική της επιλογή, είναι πολιτική αναγκαιότητα. Το εξήγησε κι ο πρωθυπουργός αυτό. Οπότε δε νομίζω ότι μπορώ να αποδεχθώ το επιχείρημα ότι «άλλα λέγατε κι άλλα κάνετε». Διότι, εμείς, δεν είμαστε υπερήφανοι, όπως κάποιοι άλλοι στο παρελθόν που λέγανε: «δεν θα αφήσουμε να μας κλέψει τη δόξα κάποιος άλλος στις απολύσεις, στη λιτότητα ή στη βάρβαρη φορολογία». Εμείς αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε μια πολιτική, διότι στο σταυροδρόμι που βρήκαμε, στο να πάρουμε το ταξί και να βγούμε εκτός Ευρώπης ή να μείνουμε μέσα στην Ευρώπη, προτιμήσαμε να μην πάρουμε το ταξί.»

Για τις Εφορίες και την εξυπηρέτηση των πολιτών

«Προσπαθούμε γενικώς να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη πρώτα από όλα και πρέπει κάποια στιγμή ο πολίτης να μη χρειάζεται να ταλαιπωρείται για να κάνει μια απλή εργασία και θέλουμε να εξοικονομήσουμε και προσωπικό από τις Εφορίες και κόστος λειτουργίας υπηρεσιών, για να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη οικονομία στο υπουργείο Οικονομικών κι αυτά τα χρήματα να τα αξιοποιήσουμε σε άλλους τομείς. Σε ό,τι αφορά τον πολίτη, δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρούμε το πολίτη για πολύ απλά πράγματα. Σχεδιάζουμε στη μεταβίβαση ακινήτου, αυτή τη στιγμή, αν κάποιος θέλει να κάνει δωρεά στο παιδί του το σπίτι του, θα πρέπει να πάει στο συμβολαιογράφο, να τού φτιάξει ο συμβολαιογράφος δηλώσεις, να πάρει τις δηλώσεις να τις πάει στην Εφορία, να γίνει ένας έλεγχος στην Εφορία, να πάει να πληρώσει μετά κάποια χρήματα, να ξαναπάει στο συμβολαιογράφο να κάνει το συμβόλαιο και μετά να ξαναπάει το συμβόλαιο αυτό σε φωτοτυπία στην Εφορία, που θα μπει πάνω σε κάποια ντουλάπια, σε εκείνους τους φακέλους. Αυτό το πράγμα θέλουμε να το αντικαταστήσουμε με μια ηλεκτρονική φόρμα που θα συμπληρώνει ο συμβολαιογράφος, θα τη στέλνει, θα πληρώνονται μέσω κίνησης από λογαριασμό σε λογαριασμό οι φόροι. Ελπίζουμε να γίνει μέσα στο 2016, αυτά σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Οικονομικών δεν κινείται σε ένα επίπεδο, ακολουθούμε την ευαγγελική ρήση «και τούτο ποιείν, κακείνο μη αφιέναι», όλα μαζί τα κάνουμε και τα τρέχουμε.»

Για τη Λίστα Λαγκάρντ

«Δεν θα ξεφύγει κανένας κι επειδή κάποιοι μάθανε τη Λίστα Λαγκάρντ κι αρχίσανε να ανησυχούν τώρα, ενώ σε αυτό το θέμα είχα κάνει δημόσια παρεμβάσεις πού οδηγείται αυτό το πράγμα και η πρόβλεψη μου, η οποία δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, κάποιοι τώρα βγήκαν να μιλήσουν για τη Λίστα Λαγκάρντ, τώρα θυμηθήκανε το ΣΔΟΕ, τώρα βγάλανε όλη αυτή τη παραφιλολογία, ότι το ΣΔΟΕ διαλύεται! Τι θα γίνει με τις υποθέσεις κι όλα αυτά τα πράγματα τα καταστροφολογικά που καταλαβαίνουμε την πολιτική σκοπιμότητα που κρύβεται από πίσω; Δεν θα προλάβουμε να ελέγξουμε την υπόλοιπη Λίστα Λαγκάρντ μέχρι τέλος του χρόνου, γιατί η Λίστα Λαγκάρντ έχει 2.062 ονόματα και μέχρι στιγμής, δυστυχώς, έχει τελειώσει ο έλεγχος μόνο στα 136. Θα προτείνουμε στους θεσμούς και πιστεύω θα το δεχτούν, να παρατείνουμε τη παραγραφή κατά ένα χρόνο στις μεγάλες υποθέσεις της φοροδιαφυγής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα μες στην επόμενη χρονιά, να αξιοποιηθεί πλήρως αυτή η Λίστα. Κάθε νομοθέτημα που θα φέρουμε στη Βουλή, με βάση τη δέσμευση του Ιουλίου, πρέπει να έχει πρώτα συζητηθεί και να έχει εγκριθεί από τους Θεσμούς. Δε μπορούμε να πάμε να νομοθετούμε μόνοι μας και είναι λογικό αυτό, όταν είσαι σε μια φάση συμφωνίας και διαπραγμάτευσης, δε μπορεί από τη μια να λες συζητάμε γι’ αυτά κι από την άλλη κάνω ό,τι θέλω και νομοθετώ ό,τι θέλω, είναι λογικό αυτό.»

Για τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ

«Έχουμε δεσμευτεί σε συγκεκριμένα ποσά, σε ό,τι αφορά το κάθε φορολογικό μέτρο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πούμε, παίρνουμε το Α, Β, Γ μέτρο και θα δούμε τι θα γίνει στον προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή, σχεδιάζουμε αυτό το μέτρο, τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 και τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου θα υπάρχουν εξαγγελίες γι’ αυτό το πράγμα, για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω και για φέτος θα υπάρχουν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά αυτό είναι θέμα απόφασης συνολικά της κυβέρνησης, δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ μόνος μου. Είναι πάρα πολλά τα θέματα, αλλά να μην υπάρχει ανησυχία και καταστροφολογία. Τα παρακολουθούμε τα θέματα και τα αντιμετωπίζουμε και πιστεύω μαζί με την κοινωνία θα δώσουμε τον αγώνα και θα πετύχουμε .»