Την Πέμπτη 27 Αυγούστου ο Νίκος Ξυδάκης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τις εκλογές, την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τον Γ. Βαρουφάκη και τη Ζ. Κωνσταντοπούλου{{{ audio1 }}}

Για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές, εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία

«Προφανώς όχι (δεν θα υπάρξει ακυβερνησία). Νομίζω ότι θα σχηματιστεί κάποια κυβέρνηση. Κάποια κυβέρνηση που θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να πάρει τη χώρα μαζί και να προχωράνε μαζί, να την καθοδηγήσει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα. Πιθανόν να γίνει κάποια άλλη (σύνθεση από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), φυσικά και θα σχηματιστεί κυβέρνηση και νομίζω ταχύτατα και με τρόπο που θα δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας. Αν ο πρώτος, ρυθμιστής του πολιτικού παιχνιδιού θα υποβάλει ένα πρόγραμμα, που θα πρέπει ο άλλος να προσχωρήσει. Μια κυβέρνηση, μια πολιτική δράση, ένας πολιτικός βίος σε μια χώρα, δεν μπορεί να εξαντλείται στο Μνημόνιο. Δηλαδή, αν συμφωνήσεις στο αναγκαίο κακό του Μνημονίου, δεν σημαίνει ότι συμφωνείς πολιτικά.»

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ

«Είναι πιθανό. Αλλά την ατζέντα θα την θέσει αυτός που θα έχει την πλειοψηφία. Αυτό, το οποίο θέτει πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμά του, δεν εξαντλείται στο Μνημόνιο. Το παίρνει ως αναγκαίο, βαρύ πλαίσιο κι από εκεί και πέρα έχει υποχρέωση, καθήκον και βαθιά πεποίθηση, να ξεδιπλώσει ένα εντελώς άλλο πρόγραμμα προς όφελος της χώρας.»

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας μόνο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

«Δεν το θεωρώ πιθανό. Δεν μπορεί η Αριστερά , η οποία έχει ματώσει αυτή την περίοδο της κρίσης πολιτικά κι έχει παράξει πολιτικά ένα αποτέλεσμα κι έχει ανατρέψει τον εαυτό της… Γιατί να νεκραναστήσουμε αυτό το πολιτικό προσωπικό που ξέρει ο ελληνικός λαός τι έχει κάνει; Τον κ. Μεϊμαράκη να τον κάνουμε τώρα σωτήρα της Δημοκρατίας;»

Για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Εγώ νομίζω ότι είναι λάθος να λέμε ότι η πολιτική μας θα καθοριστεί από το Μνημόνιο. Ένα από τα σφάλματα είναι ότι δεν αλλάξαμε το νόμο αμέσως για τη Δημόσια Διοίκηση και ότι η Δημόσια Διοίκηση καταδυναστευόταν από τους γενικούς διευθυντές που διορίστηκαν με τον νόμο Μητσοτάκη. Δηλαδή, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση. Αυτό ήταν βασικό. Άλλαξαν όλοι οι Οργανισμοί των Υπουργείων τον περασμένο Οκτώβρη κι όλοι οι γενικοί διευθυντές και διευθυντές, χωρίς καμία αξιολογική κρίση. Έπρεπε να γίνει άλλος νόμος.»

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Όλοι μπορούν να λένε κάτι θεωρητικά, όταν είσαι αρθρογράφος και σχολιαστής ή όταν είσαι ακόμα και βουλευτής και είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να γίνεσαι ο κορυφαίος υπουργός που θα διαπραγματευτεί με την Ευρώπη για να σώσει τη χώρα, για να της δώσεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Είναι πάρα πολύ. Αρχή άνδρα δείκνυσι. Η κρισιμότητα και η πίεση από την οποία ήσουν αναγκασμένος να δράσεις το περασμένο διάστημα, δείχνει όλο σου το πολιτικό εύρος και την πολιτική σου άποψη. Δεν μπορείς να πεις ότι ξέρεις εκ των προτέρων. Βεβαίως, την ευθύνη την φέρει και αυτός που αναθέτει, αλλά μέχρι κάποιο σημείο. Όλοι κάνουμε λάθος στις επιλογές συνεργατών.»