Την Τετάρτη 01 Απριλίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο και τις περικοπές μισθών και συντάξεων του Μνημονίου{{{ audio1 }}}

Για την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο

«Δεν μας φοβίζει τίποτα. Καλοδεχούμενο οποιοδήποτε άνοιγμα σε επίπεδο διαφάνειας και δημόσιας διαβούλευσης. Είναι μία χρονική στιγμή στην οποία κανείς πλέον δεν μένει ανυποψίαστος ότι γίνεται για λόγους επικοινωνιακούς και είναι πραγματικά παράδοξο πώς αυτοεξαιρείται ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης του Μνημονίου, τη στιγμή που κι ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή Βαρουφάκη – κι αυτό το αναδείξαμε ως Νέα Δημοκρατία προχθές στην επέκταση της δανειακής σύμβασης – από μόνος του ως κυβέρνηση έρχεται πλέον και κάνει επέκταση της υφιστάμενης μνημονιακής διαδικασίας και έπρεπε να αξιολογηθεί και αυτό.»

Για την εξαίρεση από τη διερεύνηση της περιόδου 2004-2009

«Εμείς, το βλέπουμε από την περίοδο που θέτει η κυβέρνηση, από την περίοδο που ξεκίνησε το Μνημόνιο κι από κει και πέρα θα τα αξιολογήσουμε ένα προς ένα. Η κυβέρνηση κάνει μια Εξεταστική στη βάση μιας χρονοσειράς, η οποία ξεκινά από το 2010. Επιλογή δική της είναι να κάνει αυτό το πράγμα. Εμείς, θα αξιολογήσουμε την πράξη αυτή, τη μνημονιακή περίοδο. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο; Το άνοιγμα για την προηγούμενη περίοδο ισοδυναμεί με την αξιολόγηση πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο. Αν ανοίξει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την περίοδο που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ευρώ. Θα το δούμε όταν έρθει ολοκληρωμένη πρόταση και θα τοποθετηθούμε επί της πρότασης.»

Για τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και τις περικοπές μισθών και συντάξεων

«Μιλάει για μείωση μισθών και συντάξεων. Περίπτωση μείωσης μισθών και συντάξεων δεν υπήρχε. Αυτό είναι εφεύρημα. Χαμηλώνει τον πήχη. Οι επικουρικές ήταν ένα προγενέστερο ζήτημα, το οποίο δεν υπήρχε στο mail Χαρδούβελη. Δεν μας απασχολούσε, γιατί ήταν παλιός νόμος και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των επικουρικών. Δεν είναι νόμος που θα έμπαινε σε επίπεδο διαβούλευσης. Τα όρια ηλικίας ήταν στις δικές μας προτάσεις, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που αποτελούν γάγγραινα για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, πραγματική γάγγραινα εδώ και δεκαετίες. Ήταν μία από τις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, γι’ αυτό και το ασφαλιστικό με τις παθογένειές του δεν πρέπει να εξεταστεί σε ειδικές περιπτώσεις μόνο, πρέπει να το δούμε στο σύνολό του, γιατί αποτελεί βόμβα δημοσιονομική για τη χώρα.»

«Είναι μία από τις περιπτώσεις που εμείς είχαμε προτείνει, να καταργηθούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το έτος 2019 και μετά, έτσι ώστε να μη θιγούν οικογενειακοί προγραμματισμοί και φυσικά να εξαιρεθούν όλες εκείνες οι ειδικές περιπτώσεις, οι μητέρες με τα ανήλικα, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι ανάπηροι, όπως είναι τα βαρέα. Αυτό είναι κάτι, το οποίο είχαμε πει και είχαμε προτείνει εμείς και το έχει συμφωνήσει και η κυβέρνηση με το mail Βαρουφάκη.»