Την Πέμπτη 19 Μαρτίου ο βουλευτής της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την κυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τα νομοσχέδια στη Βουλή, την Πρόεδρο της Βουλής και τη στάση της.{{{ audio1 }}}

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το νέο μνημόνιο

«Το δημοσιονομικό κενό δεν αντιμετωπίζεται με ευχές. Αντιμετωπίζεται με δημοσιονομικά μέτρα και τα δημοσιονομικά μέτρα για να υπάρξουν, δεν μπορείς να αποφύγεις τη Βουλή. Όπως έκανε με την παράταση, την οποία δεν τολμάει να τη φέρει. Εδώ δεν τολμάνε να φέρουν κάτι, το οποίο δεν έχει τίποτα μέσα, από πλευράς μέτρων.»

Για το αν θα ψηφίσει η Ν.Δ. τυχόν μέτρα που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ιδίως εάν διαφωνήσει μ’ αυτά εσωτερικά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ποιος το είπε αυτό; Όχι βέβαια. Στην πραγματικότητα, αυτή η περίφημη διαπραγμάτευση έχει επιβληθεί λόγω της αδυναμίας του χειρισμού και του στρατηγικού εγκλωβισμού της κυβέρνησης. Αυτό κάθε μέρα επιφέρει δημοσιονομικό κόστος και θα έρθουμε εμείς πάνω σε αυτό το δημοσιονομικό κόστος, να το χειροκροτήσουμε και να το ψηφίσουμε; Εμείς τσακωθήκαμε με την τρόικα, γιατί μας έλεγε 2,5 δις και δεν το δεχόμασταν και λέγαμε 800 εκατομμύρια. Θα μας φέρουν τώρα 5 δις δημοσιονομικό κενό, εξαιτίας των αβλεψιών τους και του τρόπου με τον οποίο συζητούν, και θα έρθουμε εμείς να τους πούμε «δεν πειράζει, καλά κάνετε»;

Όχι (δεν θα γίνουμε) αντιμνημονιακοί. Αντι-ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουμε. Η χώρα έχει κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Να πάει στην κοινοβουλευτική της πλειοψηφία να ψηφίσει. Αν κινδυνεύσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε προφανώς η κυβέρνηση πέφτει και η Βουλή πρέπει να δώσει νέα κυβέρνηση. Εγώ λέω από την ίδια Βουλή. Καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις, τις οποίες ο κ. Τσίπρας περιφρονεί.

Δεν παίρνω μια γενική θέση (για τα νομοσχέδια). Εάν ο κ. Τσίπρας υλοποιεί τις προτάσεις που τους καταθέτουμε, βεβαίως και θα τις ψηφίζουμε. Αν όμως έρχεται και μας λέει ότι εξαιτίας των δικών τους πολιτικών δημιουργούνται πρόσθετα βάρη στον ελληνικό λαό, που εμείς δεν θα τα βάζαμε, πρέπει να έρθουμε να το ψηφίσουμε αυτό το πράγμα;»

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

«Το εξετάζουμε (εάν θα το ψηφίσουμε), όχι όμως σε σχέση με τις αντιρρήσεις της Ε.Ε. Πράγματι πατάει πάνω στο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, αυτό είναι αλήθεια. Θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά προφανώς εμείς έχουμε καταθέσει το δικό μας σχέδιο για τη ρύθμιση και το καταθέσαμε τον Νοέμβριο. Κάτι σταθμίσαμε, όταν κάναμε τις ρυθμίσεις τον Νοέμβριο. Για να αναθεωρήσουμε τη θέση μας, κάτι νεότερο πρέπει να προκύψει. Θα το δούμε αυτό.»

Για την πρόεδρο της Βουλής και τη στάση της

«Είναι δυνατόν να διευθύνεται το Σώμα με αυτόν τον τρόπο; Στο Κοινοβούλιο, αφεντικό είναι τα κόμματα, είναι οι βουλευτές, οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Δεν είναι ο πρόεδρος. Είναι εκεί, για να μας συντονίζει στον τρόπο που μιλάμε, όχι για να παίρνει καθοριστικές αποφάσεις πάνω στο πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία.»

Για το αν η Ν.Δ. θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων που δίνει ο Κανονισμός (π.χ. πρόταση μομφής)

«Τα έχουμε υπόψιν μας. Θα δούμε, δεν λέω τι θα κάνουμε. Θα έχουμε υπόψιν μας τις κοινοβουλευτικές μας δυνατότητες.»