Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το Δήμο της Αθήνας, τα απορρίμματα, το «Ποτάμι», τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του.{{{ audio1 }}}

Για τους συνυποψηφίους για το Δήμο Αθηναίων

«Αντίπαλός μας είναι κατεστημένες αντιλήψεις και τα προβλήματα στην πόλη. Είναι μνημονιακές προτεραιότητες που ψήφιζαν στην ουσία στη Βουλή ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κακλαμάνης και τις εφάρμοζε ο κ. Καμίνης στο δήμο της Αθήνας. Επομένως, δεν μπορούμε να προσωποποιήσουμε τη μάχη σε καμία περίπτωση. Πολιτικοί μας αντίπαλοι είναι όλοι. Ξέρουμε π.χ. ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος που αποτελεί επιλογή του κ. Σαμαρά και της Ν.Δ. είναι ένας πολιτικός αντίπαλος με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: περιμένουμε να δούμε το πρόγραμμά του για την Αθήνα και περιμένουμε να δούμε συγκεκριμένες προτεραιότητες. Δεν διαφωνούμε σ’ αυτές, αλλά διαφωνούμε στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσει το πρόγραμμά του και θα θέλει να φτάσει στην κάλυψη των προτεραιοτήτων. Από την άλλη, ο κ. Καμίνης είναι ένας εν ενεργεία δήμαρχος, ο οποίος, κατά τη γνώμη μας, τα τελευταία 3,5 χρόνια στην πόλη της Αθήνας τα πράγματα υπολείπονται πολύ στην παροχή των υπηρεσιών του δήμου και στην κατάσταση σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών και υπάρχει και μια αντικειμενική κατάσταση, την οποία αναγνωρίζουμε, αλλά υπάρχουν και υποκειμενικές ευθύνες και δεν υπάρχει έτσι για εμάς ένας βασικός αντίπαλος. Οι συνυποψήφιοί μας έχουν κοινά χαρακτηριστικά και νομίζω ότι εμείς έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το σύστημα που έχει δημιουργήσει μια συγκεκριμένη κατάσταση και πάνω απ’ όλα έχουμε αντιπάλους και αντιλήψεις και ζητήματα που έχουν να κάνουν και με συμφέροντα στην πόλη και με τον τρόπο που γενικά αντιλαμβανόμαστε την Αυτοδιοίκηση και γενικώς θέλουμε να πρεσβεύσουμε το διαφορετικό και σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση και σε σχέση με το πολιτικό σκηνικό στην πόλη.»

Για την αποκομιδή των απορριμμάτων

«Υπάρχει διαφορετικός τρόπος διαχείρισης σε σχέση με το ζήτημα των απορριμμάτων σε μια μνημονιακή και μη μνημονιακή κατεύθυνση. Τι θέλω να πω; Ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πλέγμα μνημονιακών συμφερόντων γύρω από τη διαχείριση των σκουπιδιών. Εμείς δεν έχουμε ζήτημα με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών, αποκλειστικά με την ιδεοληψία που έχουμε να μείνουν όλα δημόσια και να μην δοθούν σε ιδιώτες. Έχουμε την αντίληψη ότι με αυτόν τον μνημονιακό τρόπο στην ουσία θα επιβαρυνθούν τα ήδη δυσμενή οικονομικά των δήμων και θα είναι πιο ακριβή η διαχείριση των σκουπιδιών και πολύ περισσότερο αν ιδιωτικοποιηθεί και η αποκομιδή. Από εκεί και πέρα, επειδή με ρωτάτε πώς μαζεύει ο αντιμνημονιακός και πώς ο μνημονιακός, επειδή μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου υποτιμάμε τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, θα μπορούσα να σας κάνω μια σύνδεση με τα θέματα των σκουπιδιών και το Μνημόνιο και να συμφωνήσουμε. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα στην Αθήνα με τους κάδους. Ένα απλό, καθημερινό πρόβλημα, ιδίως στις γειτονιές που δεν έχουμε κάδους ή που είναι βρώμικοι, διότι δεν περνούν τα καθαριστικά του δήμου. Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν υπάρχουν προμήθειες κάδων, δεν μπορεί ο δήμος να κάνει διαγωνισμούς και να προμηθευτεί κάδους, διότι χρωστάει. Γιατί χρωστάει ο δήμος; Γιατί έχει έρθει μια μείωση, περικοπή της επιχορήγησης από τον κεντρικό προϋπολογισμό κατά 10%.»

Για την αστυνόμευση

«Στο ζήτημα της αστυνόμευσης, πιστεύουμε ότι έχει σημασία να μπορέσει η Αστυνομία με τους συγκεκριμένους ανθρώπινους πόρους που έχει να πάει σε γειτονιές υποβαθμισμένες και να είναι δίπλα στους πολίτες, όπου υπάρχουν προβλήματα και σε σχέση με την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα και με τον τρόπο που λειτουργεί το οργανωμένο έγκλημα και οι άνθρωποι δυσκολεύονται πάρα πολύ ακόμη και να πάνε στη γωνία του σπιτιού τους, στο μπακάλικο, για να αγοράσουν τα απαραίτητα. Πρέπει να υπάρχει Αστυνομία εκεί όπου ο κόσμος την έχει πραγματικά ανάγκη, στις υποβαθμισμένες γειτονιές, να είναι πραγματικά δίπλα στον πολίτη, να υπάρχει ο αστυνομικός της γειτονιάς. Τι λέμε; Ότι δεν πρέπει να κλείσουν αστυνομικά τμήματα, διότι οι αστυνομικοί που είναι σε μια γειτονιά πρέπει να την ξέρουν καλά, να ξέρουν τα προβλήματα και να τους ξέρει και καλά ο κόσμος και να νιώθει ασφάλεια, να τους βλέπει στις περιοχές αυτές και να νιώθει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά του.»

Για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

«Αυτό που λέμε, διότι δήμαρχο θα εκλέξουμε και όχι υπουργό ή Επίτροπο της Ε.Ε. και επειδή υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να κάνει, είναι ότι εμείς θα δώσουμε έμφαση σε συνεργασία με τις μεταναστευτικές κοινότητες και τα τοπικά συμβούλια και τις συλλογικότητες, ώστε να υπάρχουν καλοί όροι συμβίωσης, γιατί είναι αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει ο δήμος. Δεν είναι όλοι οι μετανάστες εγκληματίες ούτε όλοι οι εγκληματίες μετανάστες.»

Για το αν πρέπει να γίνει debate μεταξύ των συνυποψηφίων

«Προσωπικά πολύ θα το ήθελα. Νομίζω ότι θα βοηθήσει και τους πολίτες και σε σχέση με το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και για να διευκολυνθούν στην επιλογή του προσώπου που θα ήταν καλύτερο για δήμαρχος. Επομένως, εμείς απευθύνουμε δημόσια έκκληση και στον κ. Καμίνη και στους υπόλοιπους συνυποψηφίους.»

Για το πρόγραμμά του για το Δήμο Αθηναίων

«Το πρόγραμμά μας θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα και θα είμαστε οι πρώτοι που θα το ανακοινώσουμε και θα το παρουσιάσουμε. Θα είναι λεπτομερές και συγκεκριμένο, με βασικές προτεραιότητες. Θα το κάνουμε έτσι, ώστε να μην έχει κανείς παράπονο. Ξέρετε ποιο είναι το προτέρημά μας; Επειδή έχουμε πολύ καλύτερη αντίληψη των προβλημάτων στην Αθήνα και επειδή είμαστε μια δημοτική κίνηση που λειτουργεί και δρα οκτώ χρόνια τώρα μέσα στην κοινωνία της Αθήνας και γνωρίζει τα προβλήματα των γειτονιών και του κέντρου και αυτό μας βοηθάει να έχουμε ένα πολύ καλά επεξεργασμένο, ποιοτικό πολιτικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα.»

Για το «Ποτάμι»

«Πολλές φορές κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ – και ο κ. Θεοδωράκης και το site όπου έγραφε – ότι είναι ένα κόμμα άρπα-κόλλα, χωρίς προτάσεις και ότι είναι όλα λίγο-πολύ μαζί. Ακούγοντας την πρόταση του κ. Θεοδωράκη και την κριτική που ασκεί, έχω μείνει άναυδος σε σχέση με το πόσο αφηρημένος είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το πολιτικό στίγμα του «Ποταμιού» και για ποιο λόγο έρχεται να καλύψει ένα κενό μέσα στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Επειδή τα ποτάμια συνήθως δημιουργούνται με φυσικό τρόπο, μέσα από βροχές κτλ., έρχομαι να πιστέψω ότι το συγκεκριμένο ποτάμι δεν έχει δημιουργηθεί με φυσιολογικό τρόπο για να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά έχει δημιουργηθεί έξω, από το σύστημα, για να καλύψει το ρόλο της υποστήριξης, κατά κάποιο τρόπο, του συστήματος που καταρρέει.»

Για το αν θα συγκρουστεί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του

«Βεβαίως. Είμαι αποφασισμένος και ελπίζω να μη χρειαστεί…»