Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τον Όλι Ρεν, για τις ΜΚΟ και την ανεξαρτητοποίηση Κοππά.{{{ audio1 }}}

Για το σκάνδαλο με τη ΜΚΟ στο ΥΠΕΞ

«Υπάρχουν και ΜΚΟ που κάνουν σημαντική δουλειά, αλλά μπορούμε εμείς να κάνουμε μια ΜΚΟ π.χ. για τη γνησιότητα του ελληνικού γέλωτος και να βραβεύουμε π.χ. μια φορά το χρόνο όποιον μάς κάνει να γελάμε καλύτερα. Το θέμα είναι ποιος χρηματοδοτούσε όλους αυτούς τους τύπους, διότι αν αληθεύουν αυτά που διαβάζω, μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια και δεν είναι εύκολο αυτό να γίνει. Όταν ήμουν στο υπουργείο Πολιτισμού είχα κάτι τέτοια κονδύλια, αλλά αν δεν έδινες στο παγκάρι των εκκλησιών – όχι σε έργα ή αναπαλαιώσεις – δύσκολα μπορούσες να το εξαντλήσεις αυτό το κονδύλι. Είτε θα έπρεπε να δώσεις σε όλους τους θιάσους είτε σε όλες τις ενοριακές επιτροπές. Αυτές έπιαναν τις εκατοντάδες, αλλιώς πού να τις βρεις; Ήταν χρήματα του ελληνικού λαού. Μπορεί να είχαν υποβληθεί αιτήματα, αλλά δεν είχα εγκρίνει. Σας είπα ότι υπάρχουν και πολύ αξιόλογες ΜΚΟ, διότι ΜΚΟ είναι μια περιγραφή για το λίγο κράτος. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο. Η Δικαιοσύνη ερευνά όπου υπάρχει θέμα διαχείρισης δημοσίου χρήματος και υπάρχουν σοβαρές υποψίες και πρέπει να γίνουν όσες έρευνες επιβάλλονται, για οχήματα πολιτικής επιρροής με άλλο τρόπο. Τα οχήματα έχουν πολιτική πλατφόρμα άσκησης εξουσίας με συγκεκριμένο τρόπο. Οι ΜΚΟ συνδέονται με ένα συγκεκριμένο θέμα της πραγματικότητας και δεν τους ενδιαφέρουν τα πάντα.

Ενέχεται αυτός που έχει τη ΜΚΟ με απόδοση λογαριασμού ή απολογισμό, όταν πάρει χρήματα. Π.χ. υπήρχε η Εκκλησία ή ορισμένοι εκκλησιαστικοί θεσμοί που έπρεπε να δώσουν λογαριασμό και δεν ήταν έτοιμοι πολλές φορές και έπρεπε να το αντιμετωπίσεις αυτό. Αυτό που είναι για έλεγχο αυτή τη στιγμή είναι η γενίκευση της χρηματοδότησης σε ΜΚΟ που δεν παρείχαν τα εχέγγυα. Μπορεί, δηλαδή, να μην παίρναμε τα χρήματα πίσω. Είναι μια απάτη τότε, μέσω της οποίας διάφοροι κολλητοί, φίλοι και γνωστοί παίρνουν χρήματα χωρίς να εργάζονται.»

Για την ανεξαρτητοποίηση της Μ. Κοππά

«Δεν νομίζω ότι η κυρία Κοππά, που είναι αξιολογότατος άνθρωπος και εξαιρετική επιστήμονας, θα προκαλέσει σεισμό με την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι δυνατόν η αποχώρησή της να αλλάξει πολιτικά τα πράγματα. Θα μου πείτε, πώς είναι δυνατόν ένας αξιολογότατος άνθρωπος και καλός επιστήμονας να μην αποτελεί σημασία πολιτική η κίνησή της ή να έχει επιρροή; Διότι ευτυχώς για τη δημοκρατία, από την εποχή του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη δεν έχουμε αριστοκρατία και δεν μας κυβερνούν οι καθηγητές πανεπιστημίου και οι εκλεκτοί. Αλλά αυτοί οι εκλεκτοί της ψήφου του λαού, με ποικίλα κριτήρια. Θα προτιμούσα, βέβαια, να υπάρχουν περισσότεροι καθηγητές πανεπιστημίου σήμερα στη Βουλή από όλους αυτούς τους τυχάρπαστους που υπάρχουν, αλλά δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι. Και δεν είναι καλό. Μπορώ να συμφωνήσω μαζί της στα 2/3. Δεν πάω στη ΔΗΜΑΡ, στηρίζω τη δημιουργία του τρίτου πόλου, αλλά να φύγω από το ΠΑΣΟΚ; Έτσι ή αλλιώς, η τοπική του ΠΑΣΟΚ στην Ελευσίνα δεν με έχει καλέσει ποτέ τα τελευταία δύο χρόνια, προφανώς γιατί με θεωρεί εχθρό του κ. Βενιζέλου…»

Για τον Όλι Ρεν

Τον έχω συναντήσει σε πολύ νεαρά ηλικία, όταν ήταν διαπραγματευτής της φινλανδικής ένταξης στην Ε.Ε. και ήταν ένα πρόσωπο εντελώς ανύπαρκτο. Φαντάζομαι ότι θα τον είχαν τοποθετήσει εκεί για κομματικούς λόγους, επειδή ήταν εκλεκτός, και γι’ αυτό το λόγο η Φινλανδία ερχόταν στις διαπραγματεύσεις κατά εντελώς ασύντακτο τρόπο, χύμα. Κάθε υπουργός είχε τα δικά του και ήταν πρωτοφανές για μια οργανωμένη χώρα. Για την Ελλάδα συνέβαινε στο παρελθόν και συμβαίνει και τώρα πολλές φορές, αλλά για μία χώρα όπως η Φινλανδία ήταν πρωτοφανές. Είχαν τότε έναν υπουργό Γεωργίας που ήταν μέγας γαιοκτήμων και είχε 180 αντιρρήσεις που δεν διαπραγματευόταν ούτε κατά διάνοια. Ήταν απόλυτες οι αντιρρήσεις του και όταν έγινε αυτή η ιστορική διαπραγμάτευση, διότι κράτησε 48 ώρες και δεν κοιμόταν το συμβούλιο, τους είπα ότι δεν λύεται η συνεδρίαση και όταν είσαι εκεί και δεν μιλάς είναι σαν να συναινείς. Αποδέσμευσα μόνον τους Σουηδούς, που δεν είχαν προβλήματα και ήταν ανταγωνιστική η θέση τους. Τελειώνουμε λοιπόν τη συνεδρίαση μετά από μερικές μέρες και υπογράφω με τους Σουηδούς και τρελαίνονται οι Φινλανδοί. Μπαίνουν μέσα και καταεξευτελίστηκε τελείως ο κ. Ρεν και με μίσησαν θανασίμως. Αλλά ο Ρεν μου είχε κάνει χείριστη εντύπωση και δεν κατάλαβα ποτέ με τι προσόντα πήρε αυτές τις μακρόσυρτες ιδιότητές του. Καταψηφίστηκε ήδη ως αντιπρόεδρος και δεν έχει καμία ελπίδα ευτυχώς, αλλά δεν έχουν καμία σημασία αυτά που λέει και καμία ισχύ. Όταν λέει κάτι και εμείς χαιρόμαστε, γιατί το έχουμε κάνει και αυτό, ό,τι να’ ναι κάνουμε, και τώρα ασήμαντο είναι αυτό που κάνουμε. Πρόκειται για ασήμαντο άνθρωπο. Δεν έχει καμία σημασία και καλά θα κάνει να απαλλάξει τους Ευρωπαίους από την παρουσία του, καθώς απλώς εισπράττει έναν παχυλό μισθό χωρίς να κάνει τίποτα. Είναι ανύπαρκτος…