Την Παρασκευή ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, Γενικός Επιθεωρητής Υγείας, και ο Αντώνης Γεωργόπουλος, πρόεδρος γιατρών Νοσοκομείου Κέρκυρας μίλησαν στους Γιωργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο για το περιστατικό με τους επιθεωρητές Υγείας στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Μιχάλης Σαμπατακάκης, Γενικός Επιθεωρητής Υγείας (στους Γ. Κακούση και Δ. Πετρόπουλο){{{ audio1 }}}

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα ελέγχου όλων των νοσοκομείων της Ελλάδας έως το τέλος Νοεμβρίου, για την εύρυθμη λειτουργία τους. Ανάμεσα σ’ αυτά, είναι και η παρουσία των γιατρών. Στο πλαίσιο των ελέγχων, πήγαν δύο χθες στην Κέρκυρα. Με πήρε τηλέφωνο όμως η επιθεωρήτρια το μεσημέρι και μου είπε ότι την εμποδίζουν να κάνει την έρευνα που έχει λάβει εντολή να κάνει. Τι έπρεπε να κάνω εγώ; Δεν έπρεπε να ειδοποιήσω τις Αρχές; Μάλιστα, απομακρύνθηκε όταν μου μιλούσε στο τηλέφωνο, γιατί πήγε κάποιος να τη χαστουκίσει. Άκουγα φωνές μέσα, οπότε αποφάσισα να κάνω άμεση παρέμβαση και πήρα τηλέφωνο τον εισαγγελέα και τον διευθυντή της Αστυνομίας, για να πω ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνει.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε, όπως με ενημέρωσαν οι επιθεωρητές, συνοδεία της Αστυνομίας. Θα γραφτεί πόρισμα και βάσει αυτού που θα πάει στον υπουργό, θα δούμε αν και τι κυρώσεις θα υπάρξουν. Δεν έχω μιλήσει ακόμη με τους επιθεωρητές, αλλά η σαφής εντολή που είχαν ήταν να καταγράψουν, πέρα από τα τοπικά προβλήματα, όλα τα προβλήματα.»

Αντώνης Γεωργόπουλος, πρόεδρος γιατρών Νοσοκομείου Κέρκυρας (στους Γ. Κακούση και Δ. Πετρόπουλο){{{ audio3 }}}

«Τελικά, είμαστε μπράβοι. Δεν είμαστε γιατροί ούτε επιστήμονες και έχουμε τάσεις που θυμίζουν άλλα πρόσωπα… χρυσαυγίτες. Δεν θεωρώ όμως ότι πράξαμε έτσι. Είναι ψευδέστατα όλα τα δημοσιεύματα και τα κανάλια και το Διαδίκτυο παίζουν ψευδείς ειδήσεις. Ο τηλε-υπουργός, ο οποίος βγαίνει και λέει αυτά που θέλει, γιατί έχει άνεση χρόνου και τα λέει όπως τα θέλει, διασπείρει ψευδείς ειδήσεις. Εμείς, δεν εμποδίσαμε κανένα όργανο του υπουργείου να ελέγξει. Εμείς, επιζητούμε τον έλεγχο του υπουργείου, για να καταγράψουν τις ελλείψεις σε υποδομές. Τους καλοσωρίσαμε, τους συνοδεύσαμε στα τμήματα και αναλύαμε τα προβλήματα, τη νομιμότητα ή όχι των λειτουργιών αυτών. Κανένα πρόβλημα…{{{ audio2 }}}

Δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά, αλλά διακρίναμε στόχο και σκοπό του υπουργείου – γιατί είναι υπάλληλοί τους οι επιθεωρητές και εκτελούν τις εντολές του… Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το ωράριο, το οποίο έλεγξαν στα ¾ του νοσοκομείου. Στο άλλο τέταρτο, επειδή καταλάβαμε ότι ήταν δυσφημιστική (η έρευνα), αντιδράσαμε. Διαμαρτυρηθήκαμε για τον τρόπο που ελέγχουν και είπαμε ότι δεν είναι λογικό αυτό το πράγμα και τους ζητήσαμε να σταματήσουν, διότι δεν είναι τρόπος αυτός για επιθεωρητές υγείας. Η συμπεριφορά τους προς τους γιατρούς ήταν απαράδεκτη. Γιατρός που ήταν μέσα, τον έβαζε απόντα. Ο μοναδικός γιατρός, γυρνάει σε όλο το νοσοκομείο. Σε τρία λεπτά ήταν παρών. Το νοσοκομείο είναι εντός της πόλεως και δεν είναι εύκολο να φύγει κάποιος και να γυρίσει.

Είναι ψευδές ότι απειλήθηκε με χαστούκι η επιθεωρητής. Από το τηλέφωνό της μίλησα με τον κ. Σαμπατακάκη. Και του είπα ότι οφείλει να καταγράψει τα προβλήματα, που στην Κέρκυρα – και αυτή είναι η αγανάκτηση και η σπουδή μας – δύο γιατροί από το στρες έπαθαν εμφράγματα. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε σ’ αυτήν την αγωνία και η Πολιτεία να μη βοηθάει. Η Πολιτεία πρέπει κάτι να δώσει…»