ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ συχνά προστρέχουμε στη σημειολογία ακόμη και του ονόματος της ομάδας για να αναδείξουμε πτυχές της νίκης ή της ήττας της. Στο ποδόσφαιρο τις τελευταίες εβδομάδες κυριαρχεί η πτώση ενός «θεού». Εκείνου του «πολέμου» που έπεσε… αμαχητί. Οποία αντίφαση! Ο Αρης του ελληνικού πρωταθλήματος υποβιβάστηκε στη Β’ εθνική κατηγορία έπειτα από μια πορεία μεταξύ σφύρας και άκμονος τις τελευταίες χρονιές. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, που συνδέθηκε με την κατάκτηση τριών πανελλήνιων τίτλων και ενός κυπέλλου Ελλάδος το 1970, αποχαιρετά τα περασμένα μεγαλεία και ζει την πιο σκοτεινή της περίοδο. Ο Αρης από την περασμένη Κυριακή έπαψε να ανήκει στην παρέα των μεγάλων του ποδοσφαίρου. Ενα μεγάλο γιατί αιωρείται πάνω από την πόλη της Θεσσαλονίκης και μαζί ένα μεγάλο έλλειμμα για το ελληνικό πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής που χάνει την ιστορική ομάδα του Βορρά από τα γήπεδά της.



Στο γήπεδο Χαριλάου, που υπήρξε η ζεστή έδρα λατρείας των φιλάθλων του Αρη για την ομάδα τους και καυτή έδρα για όσους έφταναν εκεί, παίχτηκε η τελευταία πράξη ενός δράματος· που είχε αρχίσει να ξετυλίγεται σαν κακό ψέμα. Ο βαθμολογικός πίνακας είχε αρχίσει να δείχνει από καιρό ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η ένταση είχε αρχίσει να ροκανίζει την εσωτερική ηρεμία από καιρό. Οι οπαδοί είχαν αρχίσει να υψώνουν πανό: «Ηρθε η ώρα για επανάσταση, μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας». Οι αιχμές κατά του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ κ. Λάμπρου Γράντα έφταναν λάβρες από πολλές πλευρές. Ο μηδενισμός στο παιχνίδι με τον Αθηναϊκό «έσπασε τον υδράργυρο» και αγώνες που καταγράφηκαν ως αδικία προς την ομάδα ενίσχυσαν τα ερωτηματικά. Σήμερα ο Αρης έμεινε εκτός Α’ κατηγορίας και με το αίτημα να αυξηθούν οι ομάδες της Α’ Εθνικής σε 20 για να σωθεί η ομάδα. Το ζήτημα παραμένει όμως. Πώς έφτασε τόσο χαμηλά ο Αρης; Ποιες αιτίες τον οδήγησαν στην πτώση;


«Μια φράση μπορεί να δώσει το νόημα της καθοδικής πορείας του Αρη: «Τα κάστρα πέφτουν από μέσα…». Υπήρξε μια φοβερή εσωτερική διαμάχη που έφερε την ομάδα στο ναδίρ», επισημαίνει ο κ. Σταύρος Διαμαντόπουλος, ο προπονητής του Αρη στην πρώτη περίοδο του φετινού πρωταθλήματος. «Το πρόβλημα του Αρη δεν ήταν αγωνιστικό. Οι παίκτες είχαν καλό επίπεδο αλλά πώς να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, όταν γύρω τους υπήρχε ένταση και φαγωμάρα; Οι συγκυρίες φταίνε. Ο Αρης δεν είναι ομάδα για τη Β’ Εθνική. Αδικία μεγάλη. Η αντιπαλότητα μεταξύ οπαδών, προέδρων, παραγόντων που έφυγαν και άλλων που ήρθαν, και γενικά όλη αυτή η κατάσταση επηρέασε τον τρόπο λειτουργίας του Αρη και τον οδήγησε εκεί όπου τον οδήγησε».


Και πριν από 24 χρόνια ο Αρης ζούσε δύσκολες στιγμές δίνοντας αγώνες μπαράζ για να μην υποβιβασθεί. Τότε τα είχε καταφέρει, και μάλιστα το 1980 είχε φτάσει μια ανάσα προτού γευθεί τον τίτλο του πρωταθλητή που τελικά κατέκτησε ο Ολυμπιακός τότε. Είναι πολλά τα χρόνια που μεσολάβησαν για να φτάσει στην παρακμή ο Αρης που πρωταγωνιστούσε σε όλα τα πρωταθλήματα. Η κάμψη της μετά το ’85 εξηγήθηκε από κάποιους με την άνοδο της ομάδας στο μπάσκετ (οι παράγοντες στράφηκαν εκεί, είπαν κάποιοι). Ακολούθησε μια διετία ανάκαμψης (1993-95) και ξανά η κάμψη, όχι όμως ο εφιάλτης. Αυτός ήρθε το έτος 1997. Ο ποδοσφαιριστής της ομάδας του Αρη στην αρχή της περιόδου Φάνης Τουντζιάρης σημειώνει: «Ο Αρης έχει προβλήματα από πέρυσι. Η κόντρα της διοίκησης και των φιλάθλων έδωσε τη χαριστική βολή. Η κακή λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος είχε αντίκτυπο σε αγωνιστικό επίπεδο. Το πρώτο χτύπημα δόθηκε με το «θέμα των πέντε». Αφησαν χωρίς λόγο εκτός ομάδας εμένα, τον Λόντσαρ, τον Κωφίδη, τον Δημητριάδη και τον Κόεντα. Τεχνικοί σύμβουλοι δημιούργησαν το θέμα. Κάποιοι καλοθελητές ήθελαν να κάνουν τον καλό στον Γράντα ή να κερδίσουν χρήματα, επειδή μερικοί από μας είχαμε ακριβά συμβόλαια». Από τότε άρχισαν οι τριβές στην ομάδα, δεν έγιναν οι σωστές κινήσεις για την ενίσχυσή της με παίκτες, ενώ οι ενδοοικογενειακές αντιπαραθέσεις δεν είχαν τελειωμό. «Πήραν παίκτες που δεν βγήκαν καλές μετεγγραφές: ο Βραζιλιάνος Νεϊζίνιο τα παράτησε και έφυγε για τη Βραζιλία, ο Βέλγος Σιλβάνι δεν βοήθησε. Αποδυναμώθηκε η ομάδα διώχνοντας πέντε έμπειρους παίκτες και δεν ενισχύθηκε από κανέναν. Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο Γράντας έδιωξε τον Φοιρό από την ομάδα. Super 3 – Γράντας – Φοιρός αντάλλαξαν εκατέρωθεν βαριές εκφράσεις και λειτούργησαν όλοι εγωιστικά».


Ο κακός σχεδιασμός από το καλοκαίρι στην οργάνωση της ομάδας και οι λανθασμένες επιλογές εκ των έσω είναι οι λόγοι που οδήγησαν την ομάδα στον υποβιβασμό, σύμφωνα με τον σημερινό προπονητή του Αρη κ. Γιώργο Φοιρό. «Η ομάδα έπεσε από κακές συγκυρίες και από τα λάθη ανθρώπων της οικογένειας του Αρη. Ο Αρης έχει παίκτες για να σωθεί αλλά έγιναν πολλά σφάλματα από όλες τις πλευρές ­ διοίκηση, προπονητές, παράγοντες, φιλάθλους. Εγινε κακός σχεδιασμός από το καλοκαίρι όσον αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της ομάδας. Ο Αρης πρέπει να ξεκαθαρίσει το διοικητικό σκηνικό που είναι σκοτεινό, να προχωρήσει σε ανανέωση του έμψυχου υλικού με μετεγγραφές και να επικρατήσει ηρεμία».


Τα περισσότερα πυρά και από πολλές πλευρές έχει δεχθεί η κεφαλή της διοίκησης του Αρη. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κ. Γράντας, βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο ως υπαίτιος της κατηφόρας της ομάδας. Ο κ. Γράντας μας δίνει τη δική του εκδοχή: «Πιστεύω ότι ήταν λόγοι εξωγηπεδικοί και εξωαγωνιστικοί που οδήγησαν στην πτώση. Ολη αυτή η μιζέρια και η φαγωμάρα που υπήρχε στον Αρη εδώ και ένα χρόνο επηρέασε αρνητικά την ομάδα. Εδώ και δύο χρόνια είχαμε έναν πόλεμο των οργανωμένων οπαδών και διαφόρων γύρω από αυτούς που δεν ήθελαν να πετύχει ο Γράντας».


Οσον αφορά τα περί αντιπαλότητάς του με παράγοντες, προπονητές και συνεργάτες, υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε δυσχερής σχέση και ότι όλα αυτά «εμφανίστηκαν μετά τη λήξη της συνεργασίας. Δεν αλλάξαμε πολλούς προπονητές, αρχίσαμε με τον Διαμαντόπουλο, συνεχίσαμε με τον Ρότσα και μετά με τον Φοιρό. Οι αλλαγές έγιναν γιατί οι προπονητές δεν μπορούσαν να βρουν τον σφυγμό της ομάδας και ο Αρης δεν πήγαινε καλά. Οι ποδοσφαιριστές επηρεάστηκαν από όλο το κλίμα. Οσο για τις μετεγγραφές που έπρεπε να γίνουν, έγιναν, απλώς δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Το πρόβλημα όμως του Αρη και του ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης είναι εξωδιοικητικό και εξωαγωνιστικό. Το κράτος των Αθηνών βλέποντας έναν Αρη να σπαράσσεται εσωτερικά το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο και έχουμε ουκ ολίγες αδικίες, ουκ ολίγους βαθμούς χαμένους κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με τη διαιτησία να πλήττει το ποδόσφαιρο». Κατά την άποψή του, θα είναι λάθος να αφήσουν τον Αρη να πέσει. Επιβάλλεται να παρευρίσκεται «για να διατηρούνται οι ισορροπίες. Ο Αρης έχει πέντε παίκτες στην Εθνική. Είναι δυνατόν αυτή η ομάδα να μην παίζει στην Α’ κατηγορία;».


Φειδωλός στις δηλώσεις του είναι ο ποδοσφαιριστής του Αρη Βασίλης Δημητριάδης, που δεν μπορεί να κρύψει την πίκρα του και είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι η πτώση του Αρη είναι πλήγμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή ο Αρης είναι πέμπτος στα εισιτήρια, με πολύ μεγάλη διαφορά από τον έκτο. Και για την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι άσχημο. Γιατί τώρα, μετά την πτώση του Εδεσαϊκού, του Αρη και της Καστοριάς, θα είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα για τις ομάδες του Λεκανοπεδίου. Οι ομάδες των Αθηνών θα παίζουν μεταξύ τους, θα είναι σαν κλειστό πρωτάθλημα θα έλεγα. Τα προηγούμενα χρόνια όλες οι ομάδες σκέφτονταν πώς θα έρθουν στου Χαριλάου. Οι ομάδες της Μακεδονίας δεν πήγαν καλά για λόγους αγωνιστικούς, διοικητικούς και εξωαγωνιστικούς (διαιτησία και παράγοντες, που θέλουν να παίζουν την τύχη του ποδοσφαίρου στα χέρια τους)».