Το επικείμενο (Δευτέρα 20/1, 19.30, ΔΤ) ντέρμπι Παναθηναϊκού –Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ για την 14η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ άρχισε, ως συνήθως, νωρίς. Μετά την ανακοίνωση διαμαρτυρίας εκ μέρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός προς τις ΕΟΚ/ΚΕΔ για πλήρη αδιαφορία των διαιτητών στις παραβατικές συμπεριφορές των οπαδών του Τριφυλλιού στη διάρκεια του πρόσφατου νοκ άουτ ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδος στο ΟΑΚΑ και την απάντηση του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός περί «αιώνιων δεύτερων που σκούζουν», οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στην κλήρωση των διαιτητών και το… μείγμα ήταν εκρηκτικό!

Τον αγώνα της Δευτέρας θα διευθύνουν οι κκ. Χρήστος Χριστοδούλου, Χρυσόστομος Σχινάς και Παναγιώτης Αναστόπουλος. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, «σφύριξαν» και στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, γεγονός που δεν άρεσε στους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός κκ. Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, οι οποίοι για πρώτη φορά από το έτος εμπλοκής τους στα διοικητικά δρώμενα της ΚΑΕ παρακολούθησαν τη διαδικασία της κλήρωσης των διαιτητών. Παρών και ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
«Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε από το 2004, για να δούμε πώς γίνεται η κλήρωση, ο ορισμός και γενικότερα… το μαγείρεμα. Οι δύο απ’ τους τρεις διαιτητές είναι οι ίδιοι με τις προάλλες. Η κατάσταση που ζούμε είναι αστεία, κωμική! Τώρα καταλάβαμε πώς πετάμε τα εκατομμύριά μας!», δήλωσε εκ των υστέρων ο κ. Π. Αγγελόπουλος» και με το σκεπτικό του έδειξε να συμφωνεί ο αδερφός του Γιώργος. Νωρίτερα, βέβαια, όλα όσα εκτυλίχθηκαν στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ήταν άνευ προηγουμένου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο βράδυ άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο κατάστημα του μέλους της ΚΕΔ κ. Νίκου Ζαβλανού εκτοξεύοντας εμπρηστικό μηχανισμό.
Ολοι οι «καυτοί» διάλογοι στην ΚΕΔ:
Γ. Αγγελόπουλος: «Θα μας πείτε και για το παιχνίδι Κυπέλλου στο Ο.Α.Κ.Α.; Εσείς κάνετε μία κλήρωση μόνοι σας, τι μας φωνάζετε. Βάσει κανονισμού κάνετε ό,τι θέλετε και κλήρωση και ορισμό ότι θέλετε κάνετε. Πώς αξιολογείτε τη διαιτησία στο Ο.Α.Κ.Α.; Θέλω μία αξιολόγηση».
Προεδρείο: «Θεωρώ ότι δεν υπήρχε πρόβλημα».
Γ. Σκινδήλιας: «Έπεσε μία φωτοβολίδα κι οι διαιτητές δεν το έγραψαν στο φύλλο αγώνα, έγινε σωστά ή λάθος;»
Προεδρείο: «Προχωράμε τη διαδικασία».
Μ. Παπαδόπουλος: «Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθεί όξυνση και να φανατίσετε τον κόσμο. Έχει σημασία που έπεσε η φωτοβολίδα; Εσείς προσπαθείτε ή να διακοπέί το παιχνίδι ή να μην γίνει καθόλου».
Π. Αγγελόπουλος: «Έχουμε άδικο; Εσείς τι θα κάνατε στην θέση μας; Εμείς αύριο το πρωί με τον κ.Γιαννακόπουλο θα πάμε στον εισαγγελέα για να μας κάνει συστάσεις».
Μ. Παπαδόπουλος: «Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η όξυνση. Εσείς θέλετε να πείτε ότι ο διαιτητής είδε τη φωτοβολίδα και δεν την έγραψε. Αυτή είναι η τακτική σας, να τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός και να παίξει κεκλεισμένων των θυρών. Ετσι αποφασίσατε. Για μία φωτοβολίδα τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός; Μήπως δύο φορές που διακόπηκε ο αγώνας έπεσε μία φωτοβολίδα; Που έπεφταν μαχαίρια σε αστυνομικό; Θυμάστε που εσείς παρακαλούσατε τον κόσμο; Μήπως θυμόσαστε; Το θέμα σας ήταν να τιμωρηθεί άλλη μία φορά ο Παναθηναϊκός, το είδαμε, αυτή είναι η τακτική σας όχι να παίξετε μπάσκετ».
Γ. Σκινδήλιας: «Έχετε μάθει να σας χαϊδεύουν και να σας προστατεύουν. Η τακτική η δική μας είναι η ισονομία ανάμεσα σε όλες τις ομάδες. Μη μιλάτε εσείς».
Μ. Παπαδόπουλος: «Αφού θέλετε να σας τα πω στον πληθυντικό. Απευθύνεστε και μιλάτε για ένα ματς Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, όχι για κάποιο προσωπικό σας θέμα. Αν έχετε κάποιο προσωπικό πείτε ότι θέλετε».
Γ. Σκινδήλιας: «Ο κανονισμός λέει ότι τιμωρούνται με 45 μέρες που δεν έγραψαν κάτι στο φύλλο αγώνα που έχει γίνει; Το ξέρετε, επομένως ο Αναστόπουλος με τον οποίο ξεκινήσατε δεν πρέπει σύμφωνα με τον κανονισμό διαιτησίας να είναι εδώ».
Δ. Γιαννακόπουλος: «Τελειώνετε. Σας παρακαλώ έχουμε και δουλειές. Εμείς δεν παίζουμε online σκάκι. Αυτά να τα πείτε αύριο το πρωί στους αθλητικούς εισαγγελείς».
Κ. Κορομηλάς: «Σας παρακαλώ, εδώ υπάρχουν άλλες 12 ομάδες. Μιλάτε μόνο εσείς, να τις σεβαστείτε».
Γ. Σκινδήλιας: «Δεν έχουμε ακούσει κάποιο παράπονο από τις άλλες ομάδες αν κι ο κ.Σκαραφίγκας έκανε κάποιο παράπονο για τη διαιτησία».
Κ. Κορομηλάς: «Επειδή τα είπε ο κ. Σκαραφίγκας δεν πάει να πει ότι είχε και δίκιο».
Ν. Ζαβλανός: «Δεν είδα τον αγώνα του Π.Α.Ο.Κ. με την Ελευσίνα. Πώς να καλέσω έναν διαιτητή και να τον τιμωρήσω;».
Π. Αγγελόπουλος: «Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Εγώ μπορώ να σας πω τι είπε συγκεκριμένος διαιτητής στον Υπουργό».
Δ. Γιαννακόπουλος: «Είναι φοβερό αυτό. Το τι λένε οι Υπουργοί με τους διαιτητές μόνο οι κ.Αγγελόπουλοι μπορούν να το γνωρίζουν».
Μ. Παπαδόπουλος: «Εχετε θέσει θέμα για 3 διαιτητές. Πείτε μας ποιοι είναι».
Γ. Αγγελόπουλος: «Είναι αυτοί που έχουμε γράψει στην ανακοίνωση».
Μ. Παπαδόπουλος: «Εσείς κάθε δύο μέρες βγάζετε ανακοίνωση. Μπορεί να μας ξεφύγει και καμία. Πείτε ποιοι είναι οι διαιτητές. Αλλά αυτή είναι η προπαγάνδα σας».
Γ. Αγγελόπουλος: «Ο ένας απ’ τους διαιτητές είναι αυτός που, όταν είχε εισβάλλει στα αποδυτήρια στο Σ.Ε.Φ. ο κ. Γιαννακόπουλος του είχε πει ότι αυτός είχε εφεύρει την αλητεία».
Μ. Παπαδόπουλος: «Αυτά είναι δικά σας».
Δ. Γιαννακόπουλος: «Ξέρω κι εγώ να πετάω λάσπη. Εσείς προσπαθείτε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διακοπεί ο αγώνας. Φαίνεται κι απ’ τις δηλώσεις του κ.Μπαρτζώκα, του κ.Σπανούλη, των αντιπροέδρων σας. Σας έχει καταλάβει πλέον όλη η Ελλάδα».
Γ. Αγγελόπουλος: «Κατά διαβολική σύμπτωση απ’ αυτούς τους διαιτητές έχουμε χάσει τίτλους. Δεν συμφωνείς, Δημήτρη;».
Δ. Γιαννακόπουλος: «Ας τελειώνουμε με τη διαδικασία κι ας κάτσουν μετά μέχρι το βράδυ οι κ.Αγγελόπουλοι να πουν ό,τι θέλουν με τους διαιτητές. Εγώ θέλω να φύγω, έχω και δουλειές».
Κ. Κορομηλάς: «Επειδή οι κ.Αγγελόπουλοι ήρθαν για πρώτη φορά στη διαδικασία, ας τους αφήσουμε να πουν τι θέλουν».
Γ. Αγγελόπουλος: «Ο Φούφης σας προστατευσε μετά το ντου που κάνατε στο Ο.Α.Κ.Α., αυτός είναι ο νόμος του Ο.Α.Κ.Α., τον ξέρουμε. Και μετά οι διαιτητές άλλαξαν την κατάθεσή τους. Αυτοί οι διαιτητές είναι που τους έχουν στοχοποιήσει. Εγώ μιλάω για την αδιαφάνεια, εσείς δε δίνετε λόγο σε κανένα. Λέτε «Αυτός έξω». Πείτε κάτι: Πάχυνε, είναι αγενής, παίζει στοίχημα, είναι ντοπέ και γι’ αυτό είναι έξω. Παλιά τους λέγατε ντεφορμέ, τώρα τους λέτε έξω. Τεκμηρίωση… Δεν έχετε να πείτε για ποιο λόγο τους βγάζετε εκτός. Δεν απαντάτε σ’ αυτό, κάντε ό,τι θέλετε και στα επόμενα παιχνίδια το ίδιο θα κάνετε. Ο,τι θέλετε… Δεν δίνετε λόγο σε κανένα».
Κ. Κορομηλάς: «Σας λέω δεδομένα ότι οι διαιτητές μας είναι το εντιμότερο κομμάτι της κοινωνίας».
Π. Αγγελόπουλος: «Εμείς θέλουμε να μας εξηγείτε τους νόμους. Και στο παρελθόν έχετε προχωρήσει σε ορισμό. Για την περίπτωση του ορισμού ο Ολυμπιακός έχει δεχτεί. Εμείς λέγαμε «ναι». Κα μία και δύο φορές. Αλλος έλεγε «όχι». Και για πρόπέρσι στον πέμπτο τελικό του 2012 στο Σ.Ε.Φ. είχε ειπωθεί αυτό».
Κ. Κορομηλάς: «Χαίρομαι που σας βλέπω να μιλάτε στον ενικό μεταξύ σας και θα ήταν καλό να συμφωνήσετε στο τι διαιτητές θέλετε. Δέκα, δύο, τρείς; Είναι πολύ καλό που έχετε οικειότητα μεταξύ σας».
Γ. Αγγελόπουλος: «Δεν υπάρχει καμία οικειότητα. Μιλάμε έτσι επειδή είμαστε κοντά στην ηλικία. Δεν στοιχειοθετείται καμία οικειότητα».
Ν. Ζαβλανός: «Θέλω να πω ότι είμαστε η μοναδική χώρα που γίνεται αυτό το πράγμα, με δημοσιογράφους κι ανοικτές κληρώσεις διαιτητών».
Γ. Αγγελόπουλος: «Εγώ την άνοιξα αυτή τη διαδικασία; Εσείς την ανοίξατε, κλείστε τη».
Δ. Γιαννακόπουλος: «Να κάνω μία ερώτηση κ.Ζαβλανέ. Οι αντιεξουσιαστές που έκαναν τη ζημιά στο μαγαζί σας χθες το βράδυ βρέθηκαν;».
Κ. Κορομηλάς: «Δεν έχει να κάνει αυτό με τη διαδικασία».
Δ. Γιαννακόπουλος: «Ναι. Δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένους ανθρώπους».
Γ. Αγγελόπουλος: «Οι αντιεξουσιαστές που είχαν κάνει τη ζημιά στο μαγαζί του κ.Ρήγα μήπως βρέθηκαν; Που ήταν πρωτοσέλιδο στην Πράσινη. Μήπως βρέθηκαν;».
Ν. Ζαβλανός: «Θα σας πω εγώ. Ο κ.Κορομηλάς υπάρχουν επίσημα έγγραφα ότι απ’ τις 20 έως τις 20 του μηνός θα είναι στην Ινδία, ο κ.Πηλοΐδης, 20-22 θα βρίσκεται στο εξωτερικό για αγώνα κι ο κ.Φούφης έπαιξε την περασμένη εβδομάδα τον Ολυμπιακό, δε μπορεί να τον παίξει ξανά».
Γ. Αγγελόπουλος: «Μήπως αυτοί οι διαιτητές ήταν που είχαν πάει και στο Λας Πάλμας στο σεμινάριο της F.I.B.A.; Αφήστε αυτό το θέμα να πάει στο διάολο».
Κ. Κορομηλάς: «Να ρωτήσετε τη F.I.B.A., aυτά τα ξέρει κι ο κ.Σκινδήλιας, μπορεί να σας τα πει. Όντως ισχύουν αυτά που λέγονται».
Γ. Αγγελόπουλος: «Ακόμα δεν έχουμε πάρει ξεκάθαρη απάντηση για τους 3 διαιτητές».
Μ. Παπαδόπουλος: «Μισό λεπτό να ρωτήσω κάτι. Όταν ο Σπανούλης έπαιζε στον Παναθηναϊκό και μαζί με τον Διαμαντίδη ήταν οι καλύτεροι παίκτες της Ευρώπης δεν υπήρχε πρόβλημα. Τώρα υπάρχει δηλαδή;».
Γ. Αγγελόπουλος: «Πείτε μας τουλάχιστον πώς ιεραρχούνται οι διαιτητές και τι αποφάσεις μπορούν να λάβουν σ’ ένα παιχνίδι»…
Κ. Κορομηλάς: «Οπως είπα και πριν, Χριστοδούλου πρώτος, Σχινάς δεύτερος, Αναστόπουλος τρίτος».
Γ. Αγγελόπουλος: «Ναι το ξέρω, απλά συνηθίζετε να αλλάζετε τη σειρά και γι’ αυτό ήθελα να ρωτήσω».
Κ. Κορομηλάς: Αφήστε το αυτό απ’ έξω, γιατί, αν το Σ.Δ.Ο.Ε. ψάξει τα πάντα μέχρι το κόκκαλο, θα γίνει χαμός».
Δ. Γιαννακόπουλος: «Να κάνω κι εγώ μια ερώτηση; Μπορεί ο δεύτερος ή ο τρίτος διαιτητής σε ένα αγώνα να τον διακόψει ή μόνο ο πρώτος έχει δικαίωμα να το κάνει;».
Κ. Κορομηλάς: «Μόνο ο πρώτος».
Δ. Γιαννακόπουλος: «Τότε ο κ.Σχινάς γιατί διέκοψε τον αγώνα Κυπέλλου, ενώ δεν ήταν πρώτος διαιτητής. Διεκόπη το ματς για ένα καπνογόνο, ενώ στο Σ.Ε.Φ. πέρυσι έφτασε μία παρά τέταρτο το βράδυ για να τελειώσει το ματς».
Γ. Αγγελόπουλος: «Το ΣΕΦ μόνο άδειασε. Μήπως εκτελούσαν άνωθεν εντολές;».