Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας του βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης (26/08, 21.45, Novasports 2) υποδέχεται στο γήπεδο της Τούμπας τη γερμανική Σάλκε με στόχο το εισιτήριο για τον μαγικό κόσμο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Δικέφαλος μετά το θετικό αποτέλεσμα (1-1) που απέσπασε την περασμένη Τετάρτη στο Γκεζελκίρχεν, που συνδυάστηκε και με μια εξαιρετική εμφάνιση (κυρίως στο β’ ημίχρονο), έχει βάσιμες ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.
Μολονότι «θα τεντώνει ωραία το σεντόνι» στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, όπως τραγουδούν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, εν τούτοις αυτοί δεν θα βρίσκονται στις εξέδρες για να υποστηρίξουν την ομάδα τους από κοντά σε ένα ματς-«τελικό», καθώς ο Δικέφαλος είναι τιμωρημένος από την περασμένη σεζόν λόγω επεισοδίων στο παιχνίδι με την αυστριακή Ραπίντ Βιέννης.

Τρίτη και φαρμακερή…
«Είναι μειονέκτημα η απουσία των οπαδών μας, αφού η Τούμπα είναι ένα γήπεδο στο οποίο δυσκολεύεται ο κάθε αντίπαλος λόγω της εκρηκτικής ατμόσφαιρας που δημιουργεί το κοινό του ΠΑΟΚ, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία» δήλωσε ο έμπειρος διεθνής μεσοαμυντικός Κώστας Κατσουράνης και ένας εκ των κορυφαίων του πρώτου παιχνιδιού, ο οποίος αναμένεται εκ νέου να χρησιμοποιηθεί από τον ολλανδό τεχνικό κ. Χουμπ Στέφενς σε θέση κεντρικού αμυντικού.
Στον Δικέφαλο ευελπιστούν ότι η τρίτη απόπειρα για να εισέλθουν στους «χρυσοφόρους» ομίλους θα είναι και η… φαρμακερή για τους αντιπάλους τους και όχι για τους ίδιους, καθώς κατά τις δύο προηγούμενες η ομάδα της Θεσσαλονίκης απέτυχε να κερδίσει το πολυπόθητο εισιτήριο. Αρχικά το 2004 ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ το 2010 από τον Αγιαξ.
Παράλληλα, πέραν του πρεστίζ και της ανόδου σε επίπεδο που προσφέρει η συμμετοχή στην πιο… ιλουστρασιόν διασυλλογική ποδοσφαιρική αναμέτρηση στον πλανήτη, ο Δικέφαλος θα αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη σε περίπτωση πρόκρισης, καθώς τα εγγυημένα έσοδά του από την UEFA θα ξεπεράσουν τα 15 εκατ. ευρώ. Αν μη τι άλλο, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μια πρώτη απόσβεση για τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ήδη έχει επενδύσει στον Δικέφαλο αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Αγωνιστικά προβλήματα
Κάθε άλλο όμως παρά εύκολη θα είναι η ρεβάνς με τη Σάλκε, διότι πέραν της άδειας Τούμπας οι παίκτες του Δικεφάλου θα πρέπει να ξεπεράσουν (και) τον κακό τους εαυτό, όπως τον έβγαλαν στο τελευταίο ματς με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, όπου ηττήθηκαν (2-0) με κατεβασμένα χέρια. «Το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό ήταν ένα μάθημα για όλους, αλλά δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτό. Μπροστά μας έχουμε μια πρόκληση και οφείλουμε να την ξεπεράσουμε για να πετύχουμε μια ιστορική πρόκριση για την ομάδα» σχολίασε ο κ. Στέφενς, ο οποίος όμως έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα.
Οι πολύπειροι Μασιέλ Αλβες Λίνο, Λίαμ Λόρενς και Κονστίν Λάζαρ, οι οποίοι αγωνίστηκαν ως βασικοί στην αναμέτρηση της Γερμανίας, αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών και έχουν τεθεί νοκ άουτ. Πάντως ο κ. Στέφενς δεν θέλησε να… κρυφτεί πίσω από τα προβλήματα λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν τέτοιες δικαιολογίες. Η ομάδα έχει μεγάλο ρόστερ για να καλυφθούν όλα τα κενά και επίσης θα είναι μια καλή ευκαιρία για τους παίκτες που δεν έχουν αγωνιστεί πολύ ως τώρα για να δείξουν την αξία τους».
Το θετικό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι βρίσκει τη Σάλκε σε κατάσταση νευρικής κρίσης καθώς στις πρώτες τρεις αγωνιστικές του γερμανικού πρωταθλήματος οι «Μπλε» έχουν υποστεί δύο ήττες, ενώ έχουν αποσπάσει μόλις μία ισοπαλία, κάτι που φέρνει τον διάδοχο του κ. Στέφενς στον πάγκο της Σάλκε κ. Γενς Κέλερ σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Δημοσιεύτηκε στο heliosPlus στις 26 Αυγούστου 2013

HeliosPlus