Ισως ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 6-7 χρόνια που η κατά κάποιους κορυφαία ομάδα όλων των εποχών στο διάστημα της ακμής της έμοιαζε τόσο φλύαρη, μονότονη και ηττοπαθής. Η άλλοτε επιβλητική και κραταιά Μπαρτσελόνα αποχώρησε από τη Γερμανία με μοναδικό λάφυρό της το υπέρ της 61% στην κατοχή της μπάλας και μία ξεγυρισμένη τεσσάρα στις αποσκευές της, αποτέλεσμα το οποίο ουδέποτε έχει ανατραπεί σε φάση νοκ-άουτ από την ημέρα θέσπισης του κυπέλλου πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης (σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ).

Οι διαμαρτυρίες των Μπλαουγκράνα για το 2ο και 3ο γκολ της Μπάγερν τα οποία δεν θα έπρεπε να κατακυρωθούν (το ένα σημειώθηκε από θέση οφσάιντ, στο άλλο υπήρξε επιθετικό φάουλ) δεν είναι ικανά να «σκεπάσουν» την αγωνιστική ανυπαρξία τους, ούτε ασφαλώς το γεγονός ότι σε δύο περιπτώσεις ο διαιτητής της αναμέτρησης θα μπορούσε να καταλογίσει εις βάρος τους πέναλτι.

Και τούτο διότι το 39% της Μπάγερν στην κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας ήταν αρκετό ώστε η νέα πρωταθλήτρια Γερμανίας να αποδώσει ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, χωρίς περιττές σάλτσες και εξεζητημένες ενέργειες. Η ομάδα του σπουδαίου τεχνικού κ. Γιουπ Χάινκες (ο οποίος ανεβάζει πολύ ψηλά των πήχη των απαιτήσεων για τον αντικαταστάτη του στον πάγκο της Μπάγερν κ. Πεπ Γουαρδιόλα) έδειχνε ανωτερότητα ακόμα και τις στιγμές που περίμενε πίσω από τη μπάλα το καταλανικό λάθος για να ξεχυθεί στην αντεπίθεση. Ηταν φως φανάρι ότι μόλις ανακτούσε τον έλεγχό της, θα έβαζε στην Μπαρτσελόνα μεγάλα προβλήματα.

Η εξουδετέρωση του αόρατου το βράδυ της Τρίτης (23/4) Λιονέλ Μέσι αποδείχθηκε ευκολότερη αποστολή από όσο αναμενόταν καθώς ο αργεντινός σούπερ σταρ, εμφανώς επηρεασμένος από τον πρόσφατο τραυματισμό του και ήταν από μόνος του ακίνδυνος. Μοιραία το σωστό μπλοκάρισμα των Τσάβι και Ινιέστα αλλά και η εκπληκτική αφοσίωση του Φρανκ Ριμπέρι στο μαρκάρισμα του Ντάνι Αλβες (ο Γάλλος αυτοθυσιάστηκε λειτουργώντας πολλές φορές ως δεύτερος μπακ για να περιορίσει τα ανεβάσματα του Βραζιλιάνου) αποδιοργάνωσαν τους Μπλαουγκράνα.

Δικαίως μετά το τέλος του αγώνα ο εκπληκτικός κατά τη διάρκεια του αγώνα γερμανός επιθετικός (και σκόρερ δύο τερμάτων για την Μπάγερν Μονάχου) Τόμας Μίλερ δήλωσε ότι «ο χρόνος σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα είναι πάντοτε αρκετός ακόμα και όταν σου φαίνεται λίγος. Εμείς γνωρίζαμε τι έπρεπε να κάνουμε στο χρόνο που θα έχουμε τη μπάλα στα πόδια μας ενώ η Μπαρτσελόνα όχι». Και πράγματι η εύκολη επικράτηση των Γερμανών αποτέλεσε την πλήρη δικαίωση του αγωνιστικού πλάνου που εμπνεύστηκε ο κ. Χάινκες και το οποίο στο συγκεκριμένο ματς κατέστησε την Μπάρτσα τόσο μικρή και ανήμπορη όσο ποτέ άλλοτε στα χρόνια της κυριαρχίας της.

Υπάρχει ελπίδα στη ρεβάνς για τους νέους πρωταθλητές Ισπανίας; «Αν είναι να φύγουμε από τη μέση, ας το κάνουμε με το κεφάλι ψηλά» δήλωσε ο Τσάβι δίνοντας το σύνθημα για ένα ματς αποκατάστασης της καταλανικής υπερηφάνειας. Σίγουρα η Μπάγερν δεν είναι Μίλαν και το 4-0 είναι πολύ πιο δύσκολο να ανατραπεί σε σχέση με το 2-0 που είχε στις βαλίτσες της ιταλική ομάδα ταξιδεύοντας στο «Καμπ Νου», ωστόσο με την Μπαρτσελόνα στα καλά της ποτέ δεν ξέρεις…