Οι διαπραγματεύσεις της επιτροπής του ΕΣΑΚΕ, που έχει επωμιστεί το ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων της Α1 μπάσκετ, με τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. συνεχίστηκαν σήμερα (27/9) με νέα συνάντηση που είχαν οι δυο πλευρές επιχειρώντας να βρουν τη «χρυσή» τομή και να ανανεώσουν τη συμφωνία τους για την περίοδο 2012-13.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», η Δημόσια Τηλεόραση κατέθεσε νέα, βελτιωμένη προσφορά, που αγγίζει το 1,35 εκατ. ευρώ, για τις 12 ομάδες της Α1 πλην Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, που έχουν υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με την εταιρεία «TAF Sports Marketing». Τώρα, το αν οι «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ πρέπει να ανησυχούν, δεδομένου ότι η «TAF» δεν τους έχει ακόμη βρει τηλεοπτική στέγη, είναι άλλο ζήτημα.

Ουσιαστικά, η ΕΡΤ Α.Ε., «ανέβασε» την προσφορά της κατά 10% σε σχέση με την πρόσφατη (25/9) συνάντηση που είχε με τον ΕΣΑΚΕ . Τότε πρότεινε στις 12 ομάδες μείωση της τάξεως του 50% από το ποσό που τους έδωσε πέρυσι (2,2 εκατ. ευρώ), ενώ σήμερα (27/9) η μείωση περιορίστηκε στο… 40%. Αυτό το νέο δεδομένο θα αξιολογήσει η επιτροπή του ΕΣΑΚΕ και τις επόμενες ημέρες θα ληφθεί η οριστική απάντηση, με τη σκέψη αναβολής της πρεμιέρας (6/10) να υποχωρεί αυτή τη στιγμή, αλλά και να μην διαγράφεται.

Ένα από τα βασικά «αγκάθια», που παρουσιάζεται στις διαπραγματεύσεις ΕΣΑΚΕ – ΕΡΤ, έχει να κάνει με την άρνηση των περισσοτέρων ομάδων να διαχειριστούν τον διαφημιστικό χρόνο, που προσφέρει η Δημόσια Τηλεόραση, ώστε να καλυφθεί το ποσό της μείωσης (γύρω στις 850.000 ευρώ). Ακόμη και έτσι, όμως, θεωρείται πιθανό να καλυφθεί το ποσό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η «Nova» έχει αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο εμπλοκής της στη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η απάντησή της θα δοθεί άμεσα.

Οσο για τον πρωταθλητή Ευρώπης του 2012 Ολυμπιακό και του 2011 Παναθηναϊκό; Η μείωση του 40% που προτείνει η ΕΡΤ, τούς αφορά και πολύ μάλιστα. Εκτός και αν η «TAF» καταφέρει να καλύψει αυτό το ποσοστό (που αντιστοιχεί σε περίπου 400.000 ευρώ ετησίως για κάθε ομάδα) μέσω της εξεύρεσης πρόσθετης τηλεοπτικής στέγης (συνδρομητικό κανάλι, που θα καλύπτει αγώνες παράλληλα με την ΕΡΤ) ή στην χειρότερη περίπτωση από τα ταμεία της.

Η εφετινή, πάντως, νέα «περιπέτεια» του ΕΣΑΚΕ για την υπογραφή τηλεοπτικής συμφωνίας, θα πρέπει να… αφυπνίσει κάποτε τις ίδιες τις ομάδες, οι οποίες δεν θα πρέπει να στηρίζουν εν πολλοίς την ύπαρξή τους στην Τηλεόραση (συνήθως στην ΕΡΤ Α.Ε.) και στην ΟΠΑΠ Α.Ε., αλλά να ανακαλύψουν νέους οικονομικούς πόρους για να μπορέσουν να επιβιώσουν και εν συνεχεία να προοδεύσουν. Οραμα χρειάζεται και οργάνωση…