Φόβους πυροδοτεί εκ νέου η «αιμομεικτική» σχέση του Δήμου Αιγάλεω με την ομώνυμη ΠΑΕ μετά τον υποβιβασμό της ποδοσφαιρικής ομάδας από την Α´ στη Β´ εθνική κατηγορία το καλοκαίρι που πέρασε. Αφορμή έχει σταθεί παλαιότερη απόφαση της δημοτικής αρχής της πόλης – στην οποία αντιτίθενται διαχρονικά όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις – η οποία και δίδει το πράσινο φως για τη σύναψη σύμβασης ως προς την εμπορική εκμετάλλευση χώρων του γηπέδου από την ΠΑΕ. Προϋπόθεση για την υλοποίηση της σύμβασης ήταν η αγωνιστική δεινότητα της ομάδας στην ανώτατη κατηγορία. Σήμερα, που ο υποβιβασμός της ΠΑΕ Αιγάλεω είναι πλέον γεγονός, το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο ενεργοποιώντας τα ανακλαστικά σύσσωμης της αντιπολίτευσης (ΠαΣοΚ, ΣΥΝ και ΚΚΕ) που χαρακτηρίζει τη σύμβαση «χαριστική» και «λεόντειο». Η παρουσία του κ. Δημ. Καλογερόπουλου, πρώην προέδρου της ΠΑΕ, στον δημαρχιακό θώκο της πόλης αλλά και η συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσώπων της ομάδας, στενών συνεργατών των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ, του κ. Βίκτωρα Μητρόπουλου και του αδελφού του Θωμά, είναι άλλωστε δεδομένη.


Η επίμαχη απόφαση – η οποία ελήφθη μέσα στο… κατακαλόκαιρο, την 3η Αυγούστου 2004, και ενώ κάποιοι εκ των δημοτικών συμβούλων απουσίαζαν από τη συνεδρίαση – έχει δύο σκέλη. Προβλέπει, πρώτον, τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του δήμου και του ΟΠΑΠ για επιχορήγηση της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ με στόχο την εκτέλεση έργων επισκευής του γηπέδου · και, δεύτερον, την εκμίσθωση στην ΠΑΕ Αιγάλεω χώρων του δημοτικού σταδίου που βρίσκονται κάτω από τις κερκίδες για 20 συναπτά έτη: 13 έτη, όσα διαρκεί η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ, και δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης από την πλευρά της ΠΑΕ για ακόμη επτά έτη, «εφόσον η ομάδα του Αιγάλεω συνεχίζει να αγωνίζεται στην ανώτατη κατηγορία και έχει ως έδρα το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης»».


Το αντίτιμο για τη συγκεκριμένη εκμίσθωση, μαζί με τη χρήση του γηπέδου, που ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει ετησίως στον δήμο η ΠΑΕ αγγίζει τα 100.000 ευρώ, ποσό που μπορούσε να αναπροσαρμόζεται κατά 5% κάθε χρόνο και για μια 20ετία. Την ομάδα θα βάραιναν τα έξοδα συντήρησης, φύλαξης και φροντίδας του γηπέδου, με το ανάλογο προσωπικό.


Τόσο οι όροι όσο και η διάρκεια της σύμβασης κάνουν πολλούς να τη χαρακτηρίζουν «λεόντεια». Το ποσό της εκμίσθωσης εκτιμάται ως εξαιρετικά χαμηλό, δεδομένου ότι οι αίθουσες εκτείνονται σε 1.500 τ.μ. και δη σε περιοχή-«φιλέτο» πέριξ της λεωφόρου Θηβών. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση αντιπροτείνει πολλές από τις αίθουσες αυτές να παραχωρηθούν σε συλλόγους της πόλης.


* Πόλος εξουσίας στην πόλη


Λίγες εβδομάδες μετά τη λήψη της επίμαχης απόφασης στο Αιγάλεω κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο με την υπογραφή του πρώην δημάρχου κ. Ι. Μυστακόπουλου. «Με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ στον δήμο θα κατασκευασθούν μεταξύ άλλων στο γήπεδο πολυτελή καταστήματα και γραφεία τα οποία θα δοθούν «πακέτο» στην ΠΑΕ» σημειώνεται.


«Ο δήμος θα εισπράττει μεν 100.000 ευρώ τον χρόνο από την ΠΑΕ αλλά ταυτόχρονα θα καταβάλλει περί τις 113.000 ευρώ για την ενοικίαση άλλων χώρων, στους οποίους θα στεγάσει μόνο τις τεχνικές του υπηρεσίες· εκτός, βεβαίως, της δαπάνης για τη στέγαση των άλλων υπηρεσιών που φιλοξενούνται στο γήπεδο. (…) Ή έχεις φίλους ή δεν έχεις!!!».


Οι φίλοι – αντικείμενα υπαινιγμού στο φυλλάδιο – δεν είναι άλλοι από τον κ. Βίκτωρα Μητρόπουλο και τον αδελφό του Θωμά, αφεντικά της ΠΑΕ, οι οποίοι διατηρούν αγαστές σχέσεις με τον σημερινό δήμαρχο κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο. Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αφού ο κ. Καλογερόπουλος έχει διατελέσει πρόεδρος της ομάδας στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Την ιδιότητά του αυτή μάλιστα την έχει «πληρώσει» ακριβά: όταν επέτυχε να εκλεγεί το 2002 και έπειτα από ατελέσφορη προσπάθεια στο απώτερο παρελθόν, ο κ. Β. Μητρόπουλος έσπευσε να οικειοποιηθεί τη νίκη και να εμφανιστεί ως πάτρωνάς του. «Μη μου λες εμένα, εγώ έβγαλα δήμαρχο τον κουμπάρο σου! (σ.σ.: τον κ. Καλογερόπουλο)» πέταξε στον τότε Γραμματέα του κόμματος της ΝΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκη, προσκεκλημένοι αμφότεροι σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.


* Η βεντέτα Βίκτωρα με Γκαγκάτση


Οπως και να έχει, ο κ. Καλογερόπουλος εξελέγη δήμαρχος με την ψήφο – στον δεύτερο γύρο – του 51,2% του λαού του Αιγάλεω, τον Οκτώβριο του 2002, για να αναδειχθεί και πάλι νικητής στις δημοτικές εκλογές του 2006 με 42,02%.


Σήμερα ο ίδιος έχει χρίσει ως αντιδημάρχους δύο ισχυρούς άνδρες της ΠΑΕ: τον κ. Φ. Χρυσούλα, γενικό αρχηγό της ομάδας, και τον κ. Ι. Γκίκα, μέλος του ΔΣ της και προσωπικό του φίλο. «Ουδείς αμφισβητεί ότι η ΠΑΕ είναι πόλος εξουσίας στην πόλη» εκτιμούν κάτοικοι της περιοχής, «ο ρόλος της ωστόσο αποτιμάται συχνότατα ως αρνητικός, στη σκιά ανάλογων αποφάσεων αλλά και της μάχης που δίνει χρόνια τώρα ο μεγαλομέτοχός της Βίκτωρ Μητρόπουλος προκειμένου να εκτοπίσει από την κορυφή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τον κ. Βασίλη Γκαγκάτση».


Οσοι πάντως γνωρίζουν προσωπικά τον κ. Καλογερόπουλο εκτιμούν ότι πάγωσε τη διαδικασία διαισθανόμενος το κύμα αντιδράσεων που ερχόταν… Παρά το γεγονός μάλιστα ότι του ζητήθηκε πολλές φορές ενημέρωση στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου, ο ίδιος απέφευγε συστηματικά κάθε αναφορά στην υπόθεση.


Οι ίδιοι μιλούν για άνθρωπο υψηλής ευφυΐας, πληθωρικό και ευπροσήγορο, ο οποίος και προσωπική παιδεία διαθέτει και σε πλείστα όσα πόστα έχει θητεύσει. Τον Απρίλιο του 2007 εξελέγη πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), ενώ κατά το παρελθόν έχει διατελέσει νομάρχης Πρέβεζας αλλά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.


Αρχιτέκτων μηχανικός το επάγγελμα, έχει κάνει τη διδακτορική διατριβή του σε θέματα Πολεοδομίας. Στο Πολυτεχνείο φοίτησε εκ μεταγραφής από το Πανεπιστήμιο του Ρέτζιο της Ιταλίας, τα δύσκολα χρόνια της χούντας.


* Αποδοχή και από αντιπάλους


Η αυτοδιοικητική παρουσία του χαίρει πάντως αποδοχής και από αντιπάλους. Η υποψηφιότητά του είχε προσελκύσει από το 2002 ονόματα από τον χώρο του ΠαΣοΚ, όπως ο τότε γραμματέας της τοπικής οργάνωσης, σημερινός αντιδήμαρχος κ. Δ. Μπογράκος και η – εκλεγείσα σήμερα με το ψηφοδέλτιο Καλογερόπουλου – κυρία Χρύσα Κοπιτσή, πάλαι ποτέ υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Το Αιγάλεω έχει αποδείξει εμπράκτως ότι δεν γνωρίζει από κομματικές αγκυλώσεις. Στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο της Δυτικής Αθήνας, γνωστό ως ΑΣΔΑ, ο κ. Καλογερόπουλος έχει υποστηρίξει ανοιχτά ως υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Π. Μπιτούνη (ΠαΣοΚ), βασικό του αντίπαλο στις εκλογές του 2002, ενώ έχει αφήσει άναυδο πολύ κόσμο καθήμενος στο τραπέζι του τελευταίου σε εκδήλωση στο Αλσος Μπαρουτάδικο του Αιγάλεω.


Οσον αφορά την απόφαση για την εκμίσθωση των χώρων του γηπέδου, ωστόσο, ο κ. Μπιτούνης δεν δίστασε να βρεθεί απέναντί του όταν ήλθε η ώρα να ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο. Τη χαρακτήρισε μάλιστα «παράνομη» και πρότεινε τρεις εναλλακτικές λύσεις για την επισκευή του δημοτικού σταδίου.


Ο σεισμός και τα «μπαλώματα»


Το Αιγάλεω έχει συναισθηματικούς δεσμούς με το γήπεδό του, αναπόσπαστο στοιχείο καθώς είναι της ιστορίας της πόλης. Χτίστηκε το 1968, ενώ φέρει από το 1988 το όνομα «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», προς τιμήν του δημάρχου-πρωτεργάτη της αναμόρφωσης της περιοχής. Ο σεισμός του 1999 προκάλεσε τέτοιες ζημιές στο γήπεδο που ανάγκασε την ομάδα να μετακινηθεί από τη φυσική της έδρα και να επιστρέψει μετά τη μερική επισκευή του 2002. Κλειστή παρέμεινε μόνο η κεντρική εξέδρα της οδού Θηβών εξαιτίας σοβαρών στατικών προβλημάτων. Η επιλογή της μη κατεδάφισής της έχει αποτελέσει σημείο τριβής ωθώντας στελέχη της δημοτικής αντιπολίτευσης να μιλούν σήμερα για «μπαλώματα» όταν αναφέρονται στη δεύτερη ανακατασκευή που ολοκληρώθηκε μόλις πέρυσι επί δημαρχίας του κ. Δ. Καλογερόπουλου (στη φωτογραφία αριστερά), με προϋπολογισμό της τάξεως των 3,9 εκατ. ευρώ. «Με τα ίδια χρήματα μπορούσε να έχει γίνει ριζικότερη δουλειά» επιμένουν.