Το πάρτι που έστησαν οι έλληνες φίλαθλοι χθες βράδυ στο γήπεδο «Απ. Νικολαΐδης» με την ελπίδα ότι θα γιορτάσουν την απευθείας πρόκριση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των Ανδρών στην τελική φάση του Euro 2004 που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στην Πορτογαλία δεν χάλασε. Οι περίπου 14.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους ήσαν αρκετές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού, είδαν το ελληνικό συγκρότημα να φτάνει στη νίκη επί της σκληροτράχηλης πλην παντελώς άτεχνης Βορείου Ιρλανδίας και να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον 6ο όμιλο, εξασφαλίζοντας μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες εθνικές ομάδες της Ευρώπης.


Ο Μίκης Θεοδωράκης, του οποίου η σύνθεση – αφιερωμένη στην Εθνική – ακούστηκε χθες από τα μεγάφωνα του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και οι υπόλοιποι επίσημοι προσκεκλημένοι της ΕΠΟ στο χθεσινό παιχνίδι δεν μετάνιωσαν καθόλου για την επίσκεψή τους στο γήπεδο, αφού η πολύ θερμή ατμόσφαιρα στις εξέδρες ήταν πιο… πολιτισμένη από ποτέ. H σκηνή όπου η γαλανόλευκη εξέδρα τραγουδούσε περήφανη τον εθνικό ύμνο, την ώρα που οι ποδοσφαιριστές είχαν μόλις πετύχει το γκολ είναι μια ανάμνηση που θα παραμείνει ανεξίτηλη στο θυμικό των τυχερών που τη βίωσαν. H Ελλάδα επιστρέφει μετά από δέκα χρόνια σε μια μεγάλη διοργάνωση (τελευταία παρουσία της το 1994 στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στις ΗΠΑ) και συμμετέχει για δεύτερη φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (η πρώτη το 1980, όταν η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στην Ιταλία).


H ελληνική ομάδα κυριάρχησε από το πρώτο λεπτό του αγώνα, αλλά έμεινε μακριά από το γκολ ως το 69′, όταν ο Βρύζας ανατράπηκε από τον ΜακΚάρτνεϊ ενώ εφορμούσε στην αντίπαλη περιοχή, ο διαιτητής υπέδειξε το πέναλτι (συγχρόνως απέβαλε τον βορειοϊρλανδό αμυντικό ως τελευταίο παίκτη) και ο Τσιάρτας το αξιοποίησε γράφοντας το 1-0 που έμελλε να αποδειχθεί αρκετό. Οι φίλαθλοι προσπάθησαν να μην αγχώσουν τους παίκτες στο διάστημα που το γκολ δεν ερχόταν. Οι γαλανόλευκες εξέδρες δεν σταμάτησαν να παροτρύνουν τους διεθνείς μολονότι η Ελλάδα είχε ελάχιστες καλές στιγμές στο πρώτο ημίχρονο.


Στην επανάληψη ο γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ τόνωσε την επιθετική γραμμή με την είσοδο του Νικολαΐδη, οι ποδοσφαιριστές πίεσαν τους αντιπάλους και έφτασαν στην επιτυχία στο 69′. H εξέδρα και ο πάγκος όμως καρδιοχτύπησαν δύο φορές: μία πριν από την επίτευξη του γκολ και μία περίπου δέκα λεπτά μετά το γκολ του Τσιάρτα, όταν ο Σμιθ αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Στο 85′ η Ελλάδα έφτασε κοντά στο δεύτερο γκολ, αλλά το σουτ του Γιαννακόπουλου αποκρούστηκε αρχικά από τον τερματοφύλακα Τέιλορ και εν συνεχεία από το οριζόντιο δοκάρι.


H λήξη του αγώνα βρήκε τους έλληνες ποδοσφαιριστές να έχουν γίνει ένα κουβάρι μαζί με τον μέντορά τους, τον κ. Ρεχάγκελ, πανηγυρίζοντας σαν μικρά παιδιά την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2004, ενώ οι φίλαθλοι τούς αποθέωναν παραληρούντες από ενθουσιασμό.


ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Δέλλας, Νταμπίζας (46′ Βενετίδης), Αντζας, Μπασινάς (89′ Ζαγοράκης), Τσιάρτας, Γιαννακόπουλος, Χαριστέας (46′ Νικολαΐδης), Βρύζας.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Τέιλορ, Μπερντ, Κέννεντι, Μακ Κάρτνεϊ, Χιούζ A., Γρίφιν (88′ Τζόουνς), Γκιλέσπι (64′ Σμιθ), Γουίτλι, Χίλι, Χιούζ M., Ελιοτ (69′ Μέρντοκ).